Mια γιορτή της Ευρώπης, της μουσικής αλλά και των νέων ετοιμάζεται να φιλοξενήσει στις 19 Απριλίου η Θεσσαλονίκη. Η Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (European Union Youth Orchestra) επισκέπτεται για τρίτη φορά τη μακεδονική πρωτεύουσα στο πλαίσιο της σταθερής συνεργασίας της με το Μέγαρο Μουσικής και συμπράττει με τη… MOYSA.

Ο λόγος για τη νεότευκτη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης που δημιουργήθηκε με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και στο πλαίσιο του προγράμματος Creative Europe. Το σύνολο αριθμεί 84 μέλη ηλικίας 8-25 ετών τα οποία επελέγησαν με τη διαδικασία της ακρόασης και προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, το Κιλκίς, τη Λάρισα, την Κοζάνη και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Οσο για τους κύριους στόχους της, είναι να συμβάλει στην καλλιτεχνική εξέλιξη νέων μουσικών μέσα από συναυλίες, συνεργασίες, σεμινάρια και άλλες δραστηριότητες που αφορούν την ορχηστρική τέχνη, καθώς και να αναπτύξει το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης μέσα από καλλιτεχνικές δράσεις εντός αλλά και εκτός του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Μέσα από αυτό το πρίσμα η εκδήλωση της 19ης Απριλίου «υμνεί το νέο ταλέντο, τη συνεργασία, την αφοσίωση στην τέχνη, τη φιλία και την Ευρώπη που ονειρευτήκαμε», σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Γιώργο – Εμμανουήλ Λαζαρίδη. Ετσι, λοιπόν, 35 επίλεκτα μέλη της MOUSA (Megaro Youth Symphony Orchestra) θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους στον κόσμο της μουσικής με την εμφάνισή τους στο πλευρό 15 επίλεκτων μουσικών της European Union Youth Orchestra, της κορυφαίας ορχήστρας νέων παγκοσμίως στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης).

Θα ερμηνεύσουν ένα πρόγραμμα με έργα Σκαλκώτα, Στράους και Σούμπερτ υπό τη διεύθυνση του Yuri Azevedo, ενός πολλά υποσχόμενου νεαρού μαέστρου από τη Βραζιλία, ο οποίος στα 23 του μόλις χρόνια έχει χαρακτηριστεί ένας «ανερχόμενος Gustavo Dudamel».

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των μουσικών για τη συναυλία, εν μέσω μιας εβδομάδας εντατικών σεμιναρίων και προβών υπό την καθοδήγηση καταξιωμένων μουσικών, η γιορτή επεκτείνεται στους δρόμους της πόλης: ένα κουιντέτο χάλκινων πνευστών της Oρχήστρας Νέων ξεναγείται στη Θεσσαλονίκη και πραγματοποιεί δύο ανοιχτές στο κοινό μουσικές στάσεις: στο Καπάνι στις 16/4 (στις 12.00) και στην πλατεία Αριστοτέλους στις 18/4 (στις 19.00).
Mε δύναμη από τη Βραζιλία

Ο νεαρός διευθυντής ορχήστρας Yuri Azevedo αποτελεί μια ενδιαφέρουσα περίπτωση. Αρχισε τις μουσικές του σπουδές στο Salvador της πολιτείας Bahia της Βραζιλίας σε ηλικία 12 ετών παρακολουθώντας σεμινάρια στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της πόλης. Τρία χρόνια αργότερα συμμετείχε στο πρόγραμμα NEOJIBA που ίδρυσε στην Bahia ο διευθυντής ορχήστρας και πιανίστας Ricardo Castro και είναι στηριγμένο στο πολυσυζητημένο El Sistema της Βενεζουέλας, από τα «σπλάχνα» του οποίου προέχεται, ως γνωστόν, ο 34χρονος νυν μουσικός διευθυντής της Φιλαρμονικής του Λος Αντζελες Γκουστάβο Ντουνταμέλ.

Εκεί, ως μουσικός κρουστών, ο Azevedo είχε την πρώτη του επαφή με την ορχηστρική μουσική αλλά και την ευκαιρία να διευθύνει για πρώτη φορά, υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Manuel Lopez Gomez από τη Βενεζουέλα. Συνέχισε τις σπουδές του στη διεύθυνση ορχήστρας και γρήγορα ξεχώρισε αποσπώντας βραβεία για τις επιδόσεις του. Συμμετείχε σε καθιερωμένα φεστιβάλ, όπου μεταξύ άλλων παρακολούθησε μαθήματα δίπλα σε ονόματα όπως της Marin Alsop, του Giancarlo Guerrero και του σερ Richard Armstrong. Ως σήμερα έχει συνεργαστεί με διάφορες ορχήστρες της χώρας του και, όπως φαίνεται, είναι έτοιμος να ανοίξει τα φτερά του στο διεθνές στερέωμα.

HeliosPlus