«Η τέχνη φωτίζει την ζωή». Με αυτά, τα λόγια η διάσημη Γαλλίδα ηθοποιός Φανί Αρντάν θέλησε να τονίσει την σημασία της Τέχνης στις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Η Αρντάν βρέθηκε στην Αθήνα για την πρεμιέρα της καινούριας της ταινίας με τίτλο «Obsessive Rhythms» /«Cadences Οbstinées» που έγινε το απόγευμα της Τρίτης στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του ιδρύματος Ωνάση. Μια ημέρα πριν, στον ίδιο χώρο, η Αρντάν είχε τιμηθεί με ένα ειδικό βραβείο από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, μιλώντας με τα ομορφότερα λόγιοα για την Ελλάδα.
Η ταινία της Αρντάν αποτελεί την δεύτερη σκηνοθετική απόπειρά της, μετά το φιλμ του 2009, «Στάχτες και Αίμα» / «Ashes and Blood. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω «από ένα ζευγάρι που ψάχνει το απόλυτο στον έρωτα», όπως τόνισε η ίδια η ηθοποιός. Πρωταγωνιστούν οι Άζια Αρτζέντο, Νούνο Λόπες, Φράνκο Νέρο και ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ένας ηθοποιός που έχει βρεθεί μαζί με την Αρντάν σε σπουδαίες ταινίες όπως η «Γυναίκα της διπλανής πόρτας» και ο «Συνταγματάρχης Σαμπέρ».
Η Φανί Μαργκερίτ Ζουντίθ Αρντάν γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου 1949 στην Γαλλία. Εμφανίστηκε στην σκηνή το 1974 και από τότε έχει πρωταγωνιστήσει σε πάνω από πενήντα ταινίες, ενώ έχει τιμηθεί με το βραβείο Σεζάρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία του Γκαμπριέλ Αγιόν «Ευτυχώς που δεν είσαι γυναίκα» το 1996.
Μετά το πέρας της προβολής του «Obsessive Rhythms», ακολούθησε συζήτηση εφ’όλης της ύλης και η ηθοποιός δέχθηκε και ερωτήσεις από το κοινό. Ο έρωτας, οι ήρωες της ταινίας της, ο τρόπος που επιλέγει τους ρόλους της, η δημιουργία σε καιρό κρίσης ήταν ορισμένα από τα θέματα που θίχτηκαν.
«Οι πραγματικές επιθυμίες είναι περίεργες», δήλωσε η Αρντάν για την μετάβαση της στην καρέκλα του σκηνοθέτη. Τόνισε ότι την ενδιαφέρει περισσότερο να μιλά με εικόνες, παρά με λόγια, ενώ, παρομοίασε την αρχή της σκηνοθετικής προσπάθειας της με μια πορεία στο σκοτάδι, όπου αν και επιτρέπονται λάθη, δεν πρέπει να χάνει κανείς τον έλεγχο.
Τέλος, μίλησε και για τα μελλοντικά της σχέδια που περιλαμβάνουν τον ρόλο της Κασσάνδρας στο θέατρο, στα πλαίσια του Φεστιβάλ της Αβινιόν, ένα ακόμη θεατρικό ρόλο στο Φεστιβάλ της Γενεύης και μια κινηματογραφική ταινία, που θα βασίζεται σε ένα ιταλικό μυθιστόρημα με συμπρωταγωνιστή τον Ντανιέλ Οτέιγ.