Εγκαινιάζεται απόψε (20:00) από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο η έκθεση «Ένα Φανταστικό Ψηφιακό Μουσείο. Μνημειακά έργα του Γκρέκο στο Τολέδο και το Εσκοριάλ» που παρουσιάζει η Εθνική Πινακοθήκη στην Εθνική Γλυπτοθήκη.

Πρόκειται για ένα ξεχωριστό αφιέρωμα που «μεταφέρει» στην Αθήνα τα πιο σημαντικά έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Με τη βοήθεια της πιο εξελιγμένης ψηφιακής τεχνολογίας, ο θεατής απολαμβάνει μια οπτικοακουστική περιπλάνηση στα έργα, που τον εισάγει στο ίδιο το γίγνεσθαι της δημιουργίας τους. Απίστευτες λεπτομέρειες μάς επιτρέπουν να εκτιμήσουμε τον δημιουργικό οίστρο, τη ζωγραφική χειρονομία, τη σιγουριά και τον χρωματικό πλούτο του μεγάλου καλλιτέχνη.

Τα έργα προβάλλονται σε οθόνη διαστάσεων 4 x 6 μ., που επιτρέπει στους επισκέπτες της έκθεσης να τα δουν στις φυσικές τους διαστάσεις. Η επεξεργασία της ψηφιακής εικόνας ζωντανεύει την απλή και γλαφυρή αφήγηση. Τα έργα αναλύονται και τοποθετούνται στο καλλιτεχνικό, ιστορικό, κοινωνικό και ιδεολογικό τους πλαίσιο με πλήθος από εικόνες, που συνοδεύουν τα σχόλια.
Η παρουσίαση συνοδεύεται από κείμενα της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα και επενδύεται με τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου, που παραχωρήθηκε από τον συνθέτη, και με λειτουργική ισπανική μουσική της εποχής.

Μια μέρα μετά τα εγκαίνια του αφιερώματος, την 1η Απριλίου, η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα θα δώσει διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Megaron Plus με θέμα «Ελ Γκρέκο: Ένας ζωγράφος-φιλόσοφος».

Η διάλεξη θ’ αρχίσει στις 19:00 και η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων αρχίζει στις 17:30.