Η νέα Ελλάδα της δημιουργίας και της καινοτομίας είναι το νήμα που ενώνει τα επεισόδια του δεύτερου κύκλου των ντοκιμαντέρ της ΝΕΡΙΤ «Ες αύριο τα σπουδαία» με τον τίτλο «Πορτραίτα του αύριο».

Έλληνες σκηνοθέτες στρέφουν το φακό τους στο αύριο του Ελληνισμού, κινηματογραφώντας νέους επιστήμονες, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και αθλητές που δημιουργούν με τις δικές τους δυνάμεις, παρά τις αποτυχίες που συναντούν στο δρόμο τους είναι τα κεντρικά πρόσωπα.
Προβάλλεται η ιδιαίτερη προσωπικότητα, η δημιουργική ικανότητα και η ασίγαστη θέλησή τους να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους, αξιοποιώντας το ταλέντο και την σταδιακή τους αναγνώρισή από τους ειδικούς και από το κοινωνικό σύνολο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Θα προβληθούν οι ιστορίες του νεότερου σε ηλικία εκδότη του σκηνοθέτη Σταύρου Παρχαρίδη, ενός ανερχόμενου μαέστρου του σκηνοθέτη Αντώνη Τολάκη, ενός υποσχόμενου δεκαεπτάχρονου μπασκετμπολίστα του σκηνοθέτη Νίκου Λογοθέτη, μιας χορογράφου-χορεύτριας και καθηγήτριας χορού της σκηνοθέτιδος Μαρίας Λάφη και η ιστορία του Αστικού, Μη Κερδοσκοπικό Σωματείου ΔΕΣΜΟΣ της σκηνοθέτιδος Βαρβάρας Δούκα.
Στα επεισόδια που έχουν ήδη προβληθεί, έχουμε παρακολουθήσει έναν νέο πολλά υποσχόμενο νομικό του σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Στραγαλινού, μια καινοτόμο οικογενειακή επιχείρηση του σκηνοθέτη Δημήτρη Κιτσικούδη, μια εναλλακτική «κοινωνία» αληθινών κινήτρων του σκηνοθέτη Μιχάλη Φελάνη και ανιδιοτελούς προσφοράς, ένα οικολογικό πλωτό «νησί» του σκηνοθέτη Μιχάλη Ευθυμίου.