Ατομική έκθεση του Έλληνα εικαστικού καλλιτέχνη Μιχάλη Κατζουράκη διοργανώνει η Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό. Η έκθεση, που ακολουθεί δύο προηγούμενες εκθέσεις του καλλιτέχνη στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς και στην Αίθουσα Τέχνης Καππάτος, θα παρουσιάζει νέα έργα του καθώς και έργα από την περίοδο 1961-1965.

Γεννημένος στην Αλεξάνδρεια ο Μιχάλης Κατζουράκης σπούδασε ζωγραφική με τον Andre Lhote και αφίσα και σχέδιο με τον Paul Colin στο Παρίσι (1951-1955). Την περίοδο 1960-1967 ήταν Καλλιτεχνικός Σύμβουλος στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ). Το 1962 ίδρυσε με τον Φρέντυ Κάραμποτ το Διαφημιστικό Κέντρο Αθηνών «Κ&Κ».
Το 1979 η ιστορική γκαλερί Denise Rene οργάνωσε την πρώτη του ατομική έκθεση στο Παρίσι και το 1997 παρουσιάστηκε σε πλωτή εξέδρα, στην έναρξη της 47ης Μπιενάλε της Βενετίας, το μεγάλων διαστάσεων γλυπτό του Incontri.
Το 2001 το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και στη συνέχεια το 2002 η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών παρουσίασαν αναδρομική του έκθεση με ζωγραφική, γλυπτά και κατασκευές των ετών 1965-2001. Φέτος το Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς τον τίμησε με μεγάλη αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στο πλούσιο έργο του με τίτλο: «Μιχάλης Κατζουράκης –Παραλλαγές 1954-2014».
Τα ερεθίσματα του Μ. Κατζουράνη προέρχονται από το δομημένο περιβάλλον και από τα ίχνη μιας περασμένης ζωής, ενώ οι αναζητήσεις του απαντούν σε ερωτήματα που αφορούν τον σημερινό άνθρωπο, όπως ο πόλεμος ή ο τεχνολογικός κόσμος.
Τα γλυπτικά και ζωγραφικά του έργα του καλλιτέχνη διακρίνονται από ένα λυρισμό που έρχεται σε αντιπαράθεση με την εποχή μας και σε συνδυασμό μεταξύ τους παρουσιάζουν ένα ανθρώπινο ρυθμό. Κατά ένα τρόπο τα έργα του είναι πρωτόγονα διαθέτοντας μια δική τους σοφία, έτοιμα να μεταμορφωθούν από κάτι νέο που γεννιέται.

Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της ιστορικού Τέχνης-Μουσειολόγου Ελίζας Γερολυμάτου και τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 23 Απριλίου στις 7.30 μμ. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 15 Μαίου.
Η έκθεση οργανώνεται με την ευγενική υποστήριξη του «Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης –Προστασίας Πολιτισμού και Αθλητισμού» του Δήμου Φιλοθέης –Ψυχικού (Ο.Κ.Α.Π.Α).