Ενα από τα πιο παράδοξα της πρόσφατης συντριβής του αεροσκάφους της Germanwings στις γαλλικές Άλπεις που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 150 ατόμων είναι η σύνδεσή του με μια κινηματογραφική ταινία. Η εισαγωγή της αργεντίνικης ταινίας «Ιστορίες γι’ αγρίους» που σκηνοθέτησε ο Ντανιάν Σιφρόν, σε παραγωγή Πέδρο Αλμοδόβαρ, είναι η ιστορία ενός αεροπλάνου του οποίου ο κυβερνήτης είναι αποφασισμένος να το ρίξει σκοτώνοντας όλους τους επιβάτες. Γιατί; Οπως σιγά -σιγά μαθαίνουμε όλοι τους σχετίζονται με κάποιο τρόπο μαζί του.

Ενδεχομένως να μην μάθουμε ποτέ αν αυτή η ταινία υπήρξε «οδηγός» του Αντρέα Λιούμπιτς συγκυβερνήτη του αεροσκάφους της Germanwings και υπεύθυνου για την τραγωδία. Το γεγονός πάντως είναι ότι ο κινηματογράφος έχει ουκ ολίγες φορές ασκήσει αρνητική επιρροή με μιμήσεις που είχαν τραγικά αποτελέσματα.
Παρακάτω παραθέτουμε ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις.
Το καλοκαίρι του 2012 δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν μετά την επίθεση του 24χρονου Τζέιμς Χολμς σε κινηματογραφική αίθουσα της Ορόρα, προαστίου του Ντένβερ στο Κολοράντο, όπου προβαλλόταν η ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν «Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η επιστροφή». «I am the Joker» είχε φωνάξει ο Χολμς, επηρεασμένος από τον Τζόκερ, νέμεση του Μπάτμαν, τον οποίο στην προηγούμενη ταινία «O σκοτεινός ιππότης» (2008) είχε υποδυθεί ο Χιθ Λέτζερ λίγο πριν πεθάνει.
Μια ταινία που ενέπνευσε ανείπωτα εγκλήματα ήταν οι «Γεννημένοι δολοφόνοι» (1994) του Ολιβερ Στόουν, που εξιστορούσε το χρονικό δυο κατ’ εξακολούθηση δολοφόνων (Γούντι Χάρελσον και Τζούλιετ Λούις). Σε μια περίπτωση οι Σάρα Εντμουσον και Μπέντζαμιν Ντάρας μιμήθκαν το ντουέτο της ταινίας έχοντας καταναλώσει σοβαρή ποσότητα LSD. Μετά την δολοφονία ενός επιχειρηματία και την παραλυσία ενός μαγαζάτορα, ο Εντμουσον καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκισης και ο Ντάρας σε ισόβια.
Η «Κραυγή αγωνίας» του Γουές Κρέιβεν, γνωστή κυρίως ως «Scream», έγινε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του 1996 επειδή έβγαλε στην επιφάνεια όλες τις φοβίες μας ενώ παρακολουθούσαμε τις δραστηριότητες ενός κατά συρροή δολοφόνου που σκοτώνει φορώντας μια μαύρη ρόμπα με μια νεκροκεφαλή –φάντασμα στην θέση του προσώπου. «Η ταινία υπήρξε και μια πολύ καλή πηγή για όποιον ήθελε να δολοφονήσει» υποστήριξε Αμερικανός δικαστής αφού τα περιστατικά αντιγραφής της ήταν πολλά. Σε μια περίπτωση ο 24 χρονος Βέλγος Τιερί Ζαραντέν μαχαίρωσε τριάντα φορές την Αλισον Καμπιέρ επειδή αρνήθηκε να του δοθεί στο σπίτι του. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στο πρώτο θύμα στην εισαγωγή της ταινίας. Αργότερα ο Ζαραντέν ομολόγησε ότι το έγκλημα ήταν προμελετημένο και «οδηγός» του ήταν το «Scream».
Η ταινία «The town» (2010) που σκηνοθέτησε ο Μπεν Αφλεκ πρωταγωνιστώντας ο ίδιος στον ρόλο ενός σύγχρονου ληστή τραπεζών βρήκε πολλούς μιμητές οι οποίοι χρησιμοποίησαν τεχνικές που φαίνονται στην ταινία. Σε μια περίπτωση, μια σπείρα κακοποιών διέπραξε 62 ληστείες στην Νέα Υόρκη κλέβοντας περίπου 217.000 δολάρια σε μετρητά. Όταν οι κακοποιοί συνελήφθησαν είπαν ότι μιμήθηκαν αυτά που είχαν δει στην ταινία του Αφλεκ.
Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού της Memorial Day το 2009, αυτοσχέδιες βόμβες εξερράγησαν σε διάφορες περιοχές της Νέας Υόρκης, ανάμεσα στις οποίες και ένα Starbucks στο Ανατολικό Μανχάταν. Οι έρευνες της αστυνομίας οδήγησαν στον Κάιλ Σο ,μέλος ενός τοπικού «fight club» ο οποίος όχι μόνον ομολόγησε ότι μιμήθηκε την ομότιτλη ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ, παραγωγής 1999, αλλά δήλωσε υπερήφανος για το δικό του fight club.
Δεν πρέπει να μας προκαλεί απορία που επί σειρά ετών το «Κουρδιστό πορτοκάλι» (1970) του Στάνλεϊ Κιούμπρικ ήταν απαγορευμένο στην Μεγάλη Βρετανία όπου και γυρίστηκε. Η ταινία που σε ένα μεγάλο μέρος της αποτυπώνει τις εγκληματικές δραστηριότητες μιας τετραμελούς ομάδας νέων ντυμένων στα λευκά με μαύρα παπούτσια και καπέλα, βρήκε πολλούς μιμητές στην Αγγλία, ανάμεσα στους οποίους και τον Τζον Ρίκετς που με μια πανομοιότυπη ενδυμασία βίασε μια γυναίκα σε ένα μπαλ μασκέ.
Ο «Ταξιτζής» (1976) του Μάρτιν Σκορσέζε όπου ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο (εκτός άλλων) φλερτάρει με την ιδέα της δολοφονίας ενός πολιτικού στη Νέα Υόρκη, ήταν η ταινία που ενέπνευσε τον παραλίγο δολοφόνο του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ρόναλντ Ρίγκαν
Ο 35χρονος Νορβηγός μακελάρης Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ που δολοφόνησε 77 άτομα στο Οσλο και στο νησί Ουτόγια το 2011 εμπνεύστηκε εντός άλλων από το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής. Είχε όμως επίσης δηλώσει ότι μια από τις πιο αγαπημένες του ταινίες είναι το «Dogville» του Λαρς Φον Τρίερ. Ο Μπρέιβικ δεν είπε αν το τρίερ τον ενέπνευσε, πάντως θυμίζω ότι το «Dogville» τελειώνει με την σφαγή ενός ολόκληρου χωριού από γκάνγκστερ.