Την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας «Mad Max: Fury Road» εξασφάλισε το προσεχές Φεστιβάλ των Καννών, λίγο πριν από τη διανομή της στις αίθουσες. Μετά από μια απουσία 30 περίπου χρόνων με τελευταία στάση την ταινία «Mad Max: Πέρα από το βασίλειο του Κεραυνού», ο ήρωας που με το πρώτο «Mad Max» έκανε διάσημο τον Μελ Γκίμπσον το 1979 επιστρέφει στις οθόνες με τον ίδιο σκηνοθέτη, Τζορτζ Μίλερ, αλλά διαφορετικό πρόσωπο στον κεντρικό ρόλο.
Ο Βρετανός Τομ Χάρντι, γνωστός από ταινίες όπως το «The Dark Knight rises» και «Σε λάθος χρόνο», ανέλαβε τον ρόλο του αστυνομικού Μαξ Ροκατάνσκι, ο οποίος προσπαθεί να επιβιώσει σε μια μετα-αποκαλυπτική εποχή όπου η μάχη για το πετρέλαιο και το νερό είναι ανελέητη. Στο πλευρό του αυτή τη φορά βρίσκεται η Βασίλισσα Φιουριόζα, την οποία υποδύεται η Σαρλίζ Θερόν.
Στοιχειωμένος από το ταραχώδες παρελθόν του, ο Mad Max πιστεύει πως ο καλύτερος τρόπος να επιβιώσεις είναι να περιπλανιέσαι μόνος. Παρ’ όλα αυτά, θα ακολουθήσει μια ομάδα που προσπαθεί να δραπετεύσει στην Αγονη Γη, σε ένα Πολεμικό Καραβάνι που το οδηγεί η αρχηγός τους, Furiosa. Δραπετεύουν από ένα Οχυρό που το διοικεί ο τύραννος ImmortanJoe, από τον οποίο και έκλεψαν κάτι αναντικατάστατο. Εξοργισμένος, o πολέμαρχος θα συγκεντρώσει όλη τη συμμορία του και θα κυνηγήσει τους αντάρτες στον Πόλεμο του Δρόμου που θα ακολουθήσει.
Το γεγονός ότι ο εν μέρει ελληνικής καταγωγής Τζορτζ Μίλερ ανέλαβε να σκηνοθετήσει ο ίδιος την επιστροφή του Μax στη μεγάλη οθόνη ακούγεται πολύ ενδιαφέρον, εφόσον ο Μίλερ όσο κανείς άλλος τον κόσμο γνωρίζει τον ήρωα. Αν και σπανίως μια συνέχεια ξεπερνά σε αξία την πρωτότυπη ταινία, πολλοί θεωρούν ότι ο παραγωγής 1981 «Mad Max 2:

Εκδικητής πέρα από τον νόμο», που ακολούθησε το πρωτότυπο φιλμ του 1979, είναι η καλύτερη ταινία της τριλογίας.

Ο τελευταίος Mad Max θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στην αίθουσα Lumiere των Καννών την Πέμπτη 14 Μαΐου και λίγο αργότερα θα αρχίσει να παίζεται και στην Ελλάδα όπου διανέμεται από την Tanweer.
Εν τω μεταξύ το 68ο Φεστιβάλ των Καννών έδωσε στη δημοσιότητα την εφετινή επίσημη αφίσα της διοργάνωσης, η οποία και αυτή τη φορά επέλεξε να τιμήσει έναν κινηματογραφικό θρύλο του παρελθόντος. Μετά τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι που στόλισε την αφίσα του 2014, σειρά έχει η σουηδή ηθοποιός Ινγκριντ Μπέργκμαν, μια διεθνής προσωπικότητα που κατάφερε να παραμείνει στην πρώτη γραμμή μέχρι τον θάνατό της το 1982 σε ηλικία 67 ετών.
Συνεργάτιδα σκηνοθετών όπως ο Αλφρεντ Χίτσκοκ, ο δεύτερος σύζυγός της Ρομπέρτο Ροσελίνι και λίγο πριν από το τέλος της ζωής της ο συμπατριώτης της Ινγκμαρ Μπέργκμαν, η Ινγκριντ Μπέργκμαν έχει συνδέσει το όνομά της με σπουδαίες ταινίες που έχουν γράψει κινηματογραφική ιστορία, από την «Καζαμπλάνκα» και το «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» ως το «Νοτόριους», το «Ταξίδι στην Ιταλία» και τη «Φθινοπωρινή σονάτα».
Η Μπέργκμαν είχε συνδεθεί αρκετά με το Φεστιβάλ των Καννών αλλά ποτέ δεν κέρδισε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας. Το 1973 ήταν πρόεδρος της κριτικής επιτροπής όταν το βραβείο δόθηκε εξ ημισείας στο «Σκιάχτρο» του Τζέρι Σάτζμπεργκ (ΗΠΑ) και στο «Η Λαίδη και ο σοφέρ της» του Αλαν Μπρίτζες (Αγγλία).

HeliosPlus