Το βραβείο της Μελίνας
Αύριο Δευτέρα (30/3) θα απονεμηθούν τα Θεατρικά Βραβεία Μελίνα Μερκούρη που οργανώνει το Ιδρυμα που φέρει το όνομά της για ένατη συνεχή χρονιά. Το βραβείο αφορά την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία της περασμένης σεζόν. Είναι επαμειβόμενο και συνοδεύεται από την καρφίτσα της Μελίνας, που παραδίδεται σαν σκυτάλη από την προηγούμενη στην επόμενη. Στην κριτική επιτροπή είναι οι Μάγια Λυμπεροπούλου (πρόεδρος), Δηώ Καγγελάρη, Ματίνα Καλτάκη, Δημήτρης Λιγνάδης, Ρένη Πιττακή. Εφετινές υποψήφιες οι Λένα Δροσάκη, Ανθή Ευστρατιάδου, Ηλιάνα Μαυρομάτη και Ελίνα Ρίζου. Από το 2007 έχουν βραβευθεί οι Ελενα Μαυρίδου, Στεφανία Γουλιώτη, Εύη Σαουλίδου, Μαρίνα Ασλάνογλου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Μαρία Κίτσου, Λένα Παπαληγούρα, Γιούλικα Σκαφιδά. Στο Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη (Πολυγνώτου 9-11, Πλάκα), στις 20.00. Ελεύθερη είσοδος για το κοινό.
ΤΡΑΓΟΥΔΟΠΟΙΟΙ

Νοσταλγία στον Σταυρό του Νότου
Οι τραγουδοποιοί Joanna Drigo και Ευστάθιος Δράκος, ο συνθέτης και τραγουδιστής των Minor Project, ενώνουν τις μουσικές τους ταυτότητες τη Δευτέρα 30 Μαρτίου στον Σταυρό του Νότου με στόχο να μας κάνουν να θυμηθούμε τα παραμύθια του Νιόνιου, να χαμογελάσουμε με τις μελωδίες του Μάνου και να χορέψουμε στον ρυθμό του… ξεχασμένου βαλς. Οι δύο καλλιτέχνες θα αποτυπώσουν στο πρόγραμμά τους το συναίσθημα της νοσταλγίας αλλά και την αφετηρία της μουσικής τους έμπνευσης. Ωρα έναρξης: 22.30.

ΘΕΑΤΡΟ


Τελειώνει ο «Ηρωας»

Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία των Σακελλάριου – Γιαννακόπουλου «Ενας ήρωας με παντούφλες» στο θέατρο Βρετάνια. Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί και ερμηνεύει τον στρατηγό Λάμπρο Δεκαβάλλα, σύμβολο μιας εποχής που μοιάζει να έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Μαζί του η Δάφνη Λαμπρόγιαννη. Στην υπόλοιπη διανομή η Αμαλία Νίνου, ο Κώστας Φλωκατούλας, ο Τάσος Γιαννόπουλος, ο Αλμπέρτο Φάις κ.ά. Παραστάσεις: Τετάρτη και Κυριακή στις 19.00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00 και το Σάββατο στις 18.00 και στις 21.00. Ως την Κυριακή των Βαΐων.
Από τον Βόλο στον Πειραιά

«Το Ξυλάδικο του Βόλου» από το «Διπλό Βιβλίο» του Δημήτρη Χατζή ολοκληρώνει απόψε τις παραστάσεις του στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε σκηνοθεσία και θεατρική διασκευή του Γιώργου Αρμένη. Παίζουν: Γιώργος Αρμένης, Παντελής Παπαδόπουλος, Στέλιος Νίνης κ.ά. Στις 20.00.
ΟΠΕΡΑ


Μια «Αλεπουδίτσα» στη Λυρική

Η όπερα του Γιάνατσεκ «Η πονηρή αλεπουδίτσα» παρουσιάζεται για πρώτη φορά από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο θέατρο «Ολύμπια». Πρόκειται για τη θρυλική παραγωγή, προερχόμενη από την Εθνική Οπερα της Ουαλίας και την Οπερα της Σκωτίας, σε σκηνοθεσία του Ντέιβιντ Πάουντνι. Μουσική διεύθυνση: Γιάροσλαφ Κίσλινγκ – Οντρέι Ολος. Αναβίωση σκηνοθεσίας -χορογραφίας: Ελέιν Τάιλερ Χολ. Ερμηνεύουν καταξιωμένοι λυρικοί τραγουδιστές. Στις 29/3, 1, 3, 4 και 5/4.
MOYΣIKH


«Μελίνα Darling» στο Γυάλινο

Μια ιδιαίτερη παράσταση με τη ζωή και τα τραγούδια της Μελίνας Μερκούρη παρουσιάζει το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο σε κείμενο και σκηνοθεσία του Νίκου Μουρατίδη. Τα τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Μαρκόπουλου, Λοΐζου, Κουρτ Βάιλ και άλλων δημιουργών θα ζωντανέψουν πάνω στη σκηνή «δεμένα» με στιγμές της ζωής της. Μουσικά όργανα, χρηστικά αντικείμενα, έπιπλα, μια ηθοποιός και δύο τραγουδίστριες θα μας πουν τη ζωή της, ενώ το όλο θέαμα θα υποστηρίζεται από οπτικοακουστικό υλικό. Μουσική διεύθυνση: Λευτέρης Πουλιού, φωτισμοί: Αργύρης Καλοπίτας, βίντεο: Αλέξανδρος Σεϊταρίδης. Αφηγείται η Μπέσσυ Μάλφα. Τραγουδούν η Κρινιώ Νικολάου και η Δέσποινα Ολυμπίου. Από αύριο Δευτέρα και κάθε Δευτέρα στις 21.00.
Ορθοπεταλιές στον Πειραιά

«Με δύο κιθάρες» είναι ο τίτλος της εφετινής χειμερινής περιοδείας των Κίτρινων Ποδηλάτων. Οι Αλέξανδρος και Γιώργος Παντελιάς πειραματίζονται για μία ακόμη φορά και από την έντονη ηλεκτρονική ταυτότητά τους «μεταφράζουν» τα έργα τους σε έναν πιο καθαρό ακουστικό ήχο. Την προσεχή Παρασκευή (3/4) στο Passport, στον Πειραιά.
EKΔΗΛΩΣΕΙΣ


Το Θέατρο και η Αγορά

«Γιατί το Θέατρο και η Αγορά συγκροτούν την ελληνίδα «πόλιν»» είναι το θέμα του Συμποσίου του μήνα Μαρτίου στο Εθνικό Θέατρο που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη (31/3) στην Κεντρική Σκηνή του Τσίλλερ (στις 20.00). Ομιλητής είναι ο ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου Χρήστος Γιανναράς. Την ομιλία θα ακολουθήσει διάλογος με το κοινό. Συντονιστής είναι ο συγγραφέας και κριτικός θεάτρου Ηρακλής Λογοθέτης. Η είσοδος του κοινού είναι ελεύθερη. Για τη συμμετοχή θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά την προσέλευση.
Για τον Κώστα Νίτσο

Tιμητική εκδήλωση για τον βετεράνο δημοσιογράφο Κώστα Νίτσο πραγματοποιεί η Ενωσις Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών τη Δευτέρα 30 Μαρτίου στις 19.30 στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20). Για την προσφορά του τιμωμένου θα μιλήσουν η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου και οι Φάνης Κακριδής, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Κώστας Μητρόπουλος, Βασίλης Παπαβασιλείου, Θανάσης Παπαγεωργίου. Χαιρετισμό θα απευθύνουν η γραμματέας του Μορφωτικού Ιδρύματος Φανή Πετραλιά, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Κουμπιάς, ο Γιώργος Διαλεγμένος και η δημοσιογράφος Φώφη Κορίδη. Στον τιμώμενο θα απονεμηθεί το μετάλλιο «Ξενοφών», η μεγαλύτερη τιμητική διάκριση της Ενώσεως Συντακτών.
«Πανηγύρι 2015»

Η Μαθητική Κοινότητα του Λυκείου της Σχολής Μωραΐτη οργανώνει ένα διήμερο εκδηλώσεων και στηρίζει κοινωφελείς σκοπούς με το «Πανηγύρι» που διοργανώνεται εδώ και 37 χρόνια. Το εφετινό θα πραγματοποιηθεί, όπως πάντα, στους χώρους του σχολείου στο Παλαιό Ψυχικό το διήμερο 4-5 Απριλίου. Τα έσοδα θα διατεθούν στα ιδρύματα Ο Καλός Ποιμήν, Ασυλο Ανιάτων και Kid&Family. Σε αυτή τη διοργάνωση περιλαμβάνονται πολλές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, οργανωμένες αποκλειστικά από τους μαθητές: συναυλίες, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, καφενείο, κρεπερί, δραστηριότητες και παιχνίδια, εκθέσεις, αγώνες μεταξύ καθηγητών και μαθητών, ενώ λειτουργεί μπουάτ και θα πραγματοποιηθεί ο μαθητικός χορός. Τέλος, ούτε φέτος θα λείψει η λοταρία. Για περισσότερες πληροφορίες: www.panigiri.gr
ΕΚΘΕΣΗ

Η Πινακοθήκη τιμά τον Γκρέκο

Ενα ξεχωριστό αφιέρωμα στον Γκρέκο παρουσιάζει η Εθνική Πινακοθήκη από τις 31/3 «μεταφέροντας» στην Αθήνα τα πιο σημαντικά μνημειακά έργα του τα οποία δεν μπορούν να ταξιδέψουν είτε λόγω μεγέθους είτε γιατί βρίσκονται σε ναούς και θρησκευτικά ιδρύματα. Με τη βοήθεια της πιο εξελιγμένης ψηφιακής τεχνολογίας ανασυντίθενται σύνολα (εικονοστάσια, παρεκκλήσια) που έργα τους είναι σήμερα διασκορπισμένα σε μουσεία και συλλογές ανά τον κόσμο. Στην Εθνική Γλυπτοθήκη (Αλσος Στρατού, Γουδή).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ