Με ένα κατανυκτικό μουσικό ταξίδι στον Μεσαίωνα υπό τον τίτλο «Planctus: Θρήνοι της Παναγίας» εγκαινιάζεται το Σάββατο του Λαζάρου 4 Απριλίου ο κύκλος «Adagio –Μουσικές για τις μέρες του Πάσχα» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται ως τη Μεγάλη Τετάρτη, οπότε και θα κορυφωθούν με το «Stabat Mater» του Χάιντν. Θα μεσολαβήσουν η συναυλία εκκλησιαστικού οργάνου και κρουστών με την πολυβραβευμένη οργανίστρια Ουρανία Γκάσιου την Κυριακή των Βαΐων, οι «Παναγιές του κόσμου» με τη Σαβίνα Γιαννάτου και τους Primavera en Salonico τη Μεγάλη Δευτέρα και το «Ρέκβιεμ» του Μότσαρτ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον Βασίλη Χριστόπουλο τη Μεγάλη Τρίτη.
Αναφορικά με την πρώτη εκδήλωση του κύκλου (Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, 20.30) θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή του συνόλου Ex Silentio σε όργανα εποχής και υπό τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού του διευθυντή, του φλαουτίστα Δημήτρη Κούντουρα. Τα φωνητικά μέρη αποδίδουν οι λυρικές τραγουδίστριες Θεοδώρα Μπάκα και Φανή Αντωνέλου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολυφωνική και μονοφωνική μουσική από τον μακρινό και γοητευτικό κόσμο της μεσαιωνικής Δύσης: ύμνους για την Παναγία από το «Κόκκινο Βιβλίο» της Μονής Μονσεράτ της Καταλωνίας, από παλαιούς κώδικες (Buranus, του Λονδίνου) αλλά και κοσμικούς θρήνους, καθώς και έργα γνωστών γάλλων συνθετών.
Ενα πρόγραμμα με έργα από τον 17ο ως τον 20ό αιώνα περιλαμβάνει η δεύτερη εκδήλωση του κύκλου. Εν προκειμένω, η Ουρανία Γκάσιου συμπράττει «Στην αυλή των μαγικών αυλών» με τον σολίστ κρουστών Θοδωρή Βαζάκα και την Ορχήστρα Academica Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Νίκου Αθηναίου. Εργα Αλμπινόνι, Γ. Σ. Μπαχ, Χέντελ αλλά και Μπάρμπερ, Κοσερό και Πουλένκ συνθέτουν το πρόγραμμα.
Παραδοσιακά τραγούδια και ύμνοι

Ενα μουσικό προσκύνημα στη λαϊκή παράδοση κοντινών και μακρινών τόπων της χριστιανοσύνης αφιερωμένο στην Παναγία προτείνουν για τη Μεγάλη Δευτέρα 6 Απριλίου η Σαβίνα Γιαννάτου και οι Primavera en Salonico. Σε αυτό το κατανυκτικό οδοιπορικό στην οργανική και φωνητική μουσική των λαών με σημείο αναφοράς το Θείο Πάθος τους σταθμούς επέλεξε ο εθνομουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας: από τις Μαύρες Παναγιές της Αφρικής και τις Ινδιάνες Παναγιές της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής στα ελληνικά και κυπριακά μοιρολόγια της Θεοτόκου, στους λαϊκούς θρήνους της Κορσικής, της Σαρδηνίας και της Αρμενίας, στις ιταλικές ταραντέλες για την Παναγία και τους ισπανικούς μεσαιωνικούς μύθους για την Παρθένο Μαρία.
«Για τη λαϊκή παράδοση (κοσμική και θρησκευτική), όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλον τον κόσμο, όπου υπάρχουν χριστιανοί, η περίοδος του Πάσχα δεν είναι απλώς μια θρησκευτική επέτειος αλλά μια ζωντανή επανάληψη του Θείου Δράματος, όπου με θεατρικό και δραματικό τρόπο γίνεται η πλήρης αναπαράστασή του με τη συμμετοχή όλων των μελών της κοινότητας και προεξάρχουσες δικαιωματικά τις γυναίκες» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Λάμπρος Λιάβας στο σημείωμά του στο έντυπο πρόγραμμα της συναυλίας. «Την αίσθηση αυτή» συνεχίζει παρακάτω «μας μεταφέρουν η Σαβίνα Γιαννάτου και οι Primavera en Salonico μέσα από ένα γοητευτικό μουσικό ταξίδι σε τόπο και σε χρόνο: Ελλάδα, Κύπρος, Αρμενία, Λίβανος, Ιταλία, Κάτω Ιταλία (ελληνόφωνοι και Αρβανίτες), Κορσική, Σαρδηνία, Ισπανία (…). Περνώντας από το μοιρολόι της μάνας στην προσδοκία της Ανάστασης και στην ανάταση των πασχαλινών ύμνων, το ταξίδι αυτό μας υπενθυμίζει το βαθύτερο τελετουργικό περιεχόμενο των ημερών: τη μετάβαση από τον θάνατο στη ζωή, από τον χειμώνα στην άνοιξη».

Ο κύκλος των πασχαλινών εκδηλώσεων του Μεγάρου θα συνεχιστεί με το «Ρέκβιεμ» του Μότσαρτ (7/4) και θα κλείσει με τον συγκλονιστικό θρήνο της Παναγίας «Stabat Mater» του Χάιντν από την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τον Γιώργο Πέτρου (8/4). Τα φωνητικά μέρη αποδίδουν οι σολίστ Μυρσίνη Μαργαρίτη (σοπράνο), Ειρήνη Καράγιαννη (μέτζο σοπράνο), Βασίλης Καβάγιας (τενόρος) και Πέτρος Μαγουλάς (μπάσος).

HeliosPlus