Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης η 21 Μαρτίου και στην Ελλάδα ο εορτασμός της είναι διπλός γιατί από εδώ άρχισαν όλα: Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης ως επίσημου διεθνούς θεσμού έγινε κατόπιν ελληνικής πρότασης. Τον εορτασμό εισηγήθηκε στην Εταιρεία Συγγραφέων το 1997 ο ποιητής Μιχαήλ Μήτρας.

Η Εταιρεία αποδέχθηκε την εισήγησή του και επιλέχθηκε ως ημέρα του εορτασμού η 21η Μαρτίου, η εαρινή ισημερία, κατόπιν πρότασης της ποιήτριας Λύντιας Στεφάνου, μια συμβολική ημερομηνία «που συνδυάζει το φως από τη μια και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, η οποία συνδυάζει το φωτεινό πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους» είχε εξηγήσει παλιότερα στο «Βήμα» η ποιήτρια. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης εορτάστηκε στην Ελλάδα το 1998. Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO το 1999, μετέφερε την ιδέα στον διεθνή οργανισμό και τον Οκτώβριο, στην 30ή Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Για να γιορτάσουν την επέτειο, στην Πάτρα και στην Αθήνα έχουν προγραμματίσει εκδηλώσεις για το Σάββατο 21 Μαρτίου η Εταιρεία Συγγραφέων, ο Κύκλος Ποιητών και το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ:
Πάτρα, Δημοτικό Θέατρο, 20.00: Την Πάτρα επέλεξε φέτος η Εταιρεία Συγγραφέων για να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης. Στο Δημοτικό Θέατρο Πάτρας, η Εταιρεία Συγγραφέων διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση στην οποία συγγραφείς, μέλη της εταιρείας, θα διαβάσουν κείμενα με θέμα τις γέφυρες.

Ο Διονύσης Καρατζάς θα μιλήσει για την Ποίηση του Χρόνου ενώ κείμενά τους θα διαβάσουν τα μέλη της Ε.Σ από την Πάτρα Σπύρος Βρεττός, Γιάννης Ζαρκάδης, Διονύσης Καρατζάς, Κώστας Λογαράς, Γιάννης Παππάς, Αντώνης Σκιαθάς, Έρση Σωτηροπούλου, οι συγγραφείς Γιάννης Δάλλας, Αλεξάνδρα Δεληγιώργη, Λίλυ Εξαρχοπούλου, Θέμης Λιβεριάδης, Ανδρέας Μήτσου, Κλαίτη Σωτηριάδου και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Σ, Κώστας Αρκουδέας, Μιχάλης Μοδινός και Αγγελική Στρατηγοπούλου. Την εκδήλωση θα συνοδεύσει μουσικά η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων «Θανάσης Τσιπινάκης».

Αθήνα, Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5), 12 μεσημέρι: Τι βλέπει ο ποιητής όταν περπατά στην πόλη; Πού πέφτει το βλέμμα του; Τι σκέψεις κάνει όταν κοιτά τον κόσμο; Ποιες διεργασίες συντελούνται μέσα του; Τι είδους ερεθίσματα του προκαλούν όσα βλέπει; Αυτό θα διερευνήσουν 16 ποιητές γεννημένοι από την δεκαετία του 1920 έως και του 1990, στη Στοά του Βιβλίου, σε εκδήλωση που διοργανώνουν η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία και ο Κύκλος Ποιητών: Νάνος Βαλαωρίτης, Αντιόπη Αθανασιάδου, Ορέστης Αλεξάκης, Λένα Καλλέργη, Γιώργος Μπλάνας, Γιάννης Αντιόχου, Κώστας Παπαγεωργίου, Βάγια Κάλφα, Χρήστος Ρουμελιωτάκης, Θεώνη Κοτίνη, Δήμητρα Χριστοδούλου, Δημήτρης , Αθηνάκης, Κώστας Κουτσουρέλης, Κατερίνα Χανδρινού, Πάνος Κυπαρίσσης, Άντζυ Κορρέ. Την εκδήλωση θα συντονίσουν η Τιτίκα Δημητρούλια και η Παυλίνα Παμπούδη.
Αθήνα, Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24), 18:00-22:00: Για ένατη συνεχόμενη χρονιά, ο IANOΣ μαζί με περισσότερους από 50 ανθρώπους του πνεύματος -ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφους, συνθέτες, τραγουδιστές και δημοσιογράφους-, διοργανώνει μεγάλο αφιέρωμα στην ποίηση. Ο καθένας επιλέγει και απαγγέλλει το ποίημα που αγαπά, ενώ παράλληλα στη σκηνή του ΙΑΝΟΥ θα ερμηνευθούν μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια μελοποιημένης ποίησης. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαργαρίτα Μυτιληναίου. Είσοδος ελεύθερη. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα ανακοινωθούν και οι νικητές του μεγάλου διαγωνισμού φωτογραφίας που διοργάνωσε ο IANOΣ στα social media τον Μάρτιο, με τον τίτλο «Το ποίημα που άλλαξε τη ζωή μου».