Χειρόγραφες επιστολές του νεαρού πρίγκιπα Παύλου προς τη μητέρα του βασίλισσα Σοφία. Επιλογή από 1.500 φωτογραφίες (μεταξύ αυτών και πολλές άγνωστες στο ευρύ κοινό) από ιδιωτικές στιγμές του, όπως οι οικογενειακές διακοπές στους Πεταλιούς και τα ταξίδια του στο εξωτερικό την περίοδο 1923 – 1934. Κινηματογραφικό υλικό από επίσημες και ιδιωτικές στιγμές του Παύλου αλλά και μία απόρρητη επιστολή του βασιλέως Παύλου προς τον αμερικανό πρόεδρο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ με την οποία ο Παύλος ζήτησε την απελευθέρωση του Μακαρίου από την εξορία, το 1957.
Τα παραπάνω αποτελούν μέρος του πλούσιου υλικού που περιέχει το ντοκιμαντέρ «Παύλος. Ενας ασυνήθιστος βασιλιάς» που σκηνοθέτησε σε δικό του σενάριο ο Νίκος Πολίτης και έκανε πρεμιέρα αυτές τις ημέρες στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Εικόνες του 21ου αιώνα στη Θεσσαλονίκη. Είναι η πρώτη φορά που ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ καταγράφει τόσο αναλυτικά τη βιογραφία του βασιλιά Παύλου ο οποίος γεννήθηκε το 1901 και πέθανε το 1964.
Καθηγητές Πανεπιστημίων και ιστορικοί (Κώστας Μ. Σταματόπουλος, Κωνσταντίνα Μποτσίου, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Γιώργος Μαυροκορδάτος, Γιάννης Παπαφλωράτος), πολιτικοί (Κωνσταντίνος Μητσοτάκης), τα μέλη της πρώην ελληνικής βασιλικής οικογένειας (βασιλιάς Κωνσταντίνος, βασίλισσα Σοφία, πριγκίπισσα Ειρήνη, πρίγκιπας Μιχαήλ) και συγγραφείς (Κώστας Καρακάσης) μιλούν στον φακό του Πολίτη για την προσωπικότητα, την πορεία και το έργο του Παύλου από τα πρώτα χρόνια ως και τον θάνατό του.
Εξέχουσα σημασία έχει η χρήση στο ντοκιμαντέρ αποσπασμάτων μιας από τις σπάνιες τηλεοπτικές συνεντεύξεις του Παύλου σε αμερικανικό δίκτυο μαζί με τη Φρειδερίκη για την Ακρόπολη και την Αρχαία Ελλάδα. Μάλιστα, η συνέντευξη αυτή δεν προβλήθηκε ποτέ στη χώρα μας. Στο «Παύλος. Ενας ασυνήθιστος βασιλιάς» όπου αφηγητής είναι ο ηθοποιός Ακύλλας Καραζήσης, υπάρχει επίσης ηχητικό υλικό από διαγγέλματα και αποσπάσματα ομιλιών των βασιλέων Παύλου και Γεωργίου Β’, αποκόμματα και τίτλοι εφημερίδων εποχής τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό που καταγράφουν το κλίμα στη χώρα και ηχητική και οπτική δραματοποίηση ιστορικά τεκμηριωμένων σκηνών. Τέλος, αφηγήσεις προσωπικών στιγμών του σκιαγραφούν ρεαλιστικά το πορτρέτο της προσωπικότητάς του ενώ με τη γραφιστική επεξεργασία που έγινε πάνω τους (3d motion) παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες του απέκτησαν χρώμα και δυναμική κίνηση.
Στις αρχές του 2015 κυκλοφόρησε μια ειδική έκδοση του ντοκιμαντέρ, με 30 επιπλέον λεπτά υλικού και συνεντεύξεων, συνολικής διάρκειας 2 ωρών και 25 λεπτών (η διάρκεια του ντοκιμαντέρ όπως προβάλλεται στη Θεσσαλονίκη είναι 117′). Το DVD διατίθεται μαζί με ένα δίγλωσσο φωτογραφικό λεύκωμα 256 σελίδων, που περιλαμβάνει νέα στοιχεία και αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό.
Το ιστορικό λεύκωμα «Παύλος. Ενας ασυνήθιστος βασιλιάς» είναι διαθέσιμο προς πώληση μέσω της ιστοσελίδας www.noordinaryking.com ή μέσω τηλεφώνου (6944-293919). Εν τω μεταξύ η MP Productions και ο Ν. Πολίτης βρίσκονται ήδη στη διαδικασία προετοιμασίας ενός άλλου ιστορικού ντοκιμαντέρ, τίτλος του οποίου είναι «Η άνοδος και η πτώση της ελληνικής βιομηχανίας» (2015). Οι υπόλοιποι συντελεστές του ντοκιμαντέρ «Παύλος. Ενας ασυνήθιστος βασιλιάς» είναι ο Χριστόφορος Λάζαρης (μοντάζ – καλλιτεχνική επιμέλεια), Μάριος Πολυζωγόπουλος (παραγωγή – διεύθυνση φωτογραφίας), Μαρία Μπιρμπίλη (διεύθυνση παραγωγής) και ο Κώστας Μ. Σταματόπουλος που είχε καθήκοντα επιστημονικού συμβούλου.

HeliosPlus