Με αφορμή τη συμπλήρωση 180 χρόνων από την ανακήρυξη της Αθήνας σε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, το Μουσείο Ηρακλειδών (παράρτημα Μουσείου Ηρακλειδών, Απ. Παύλου 37, Θησείο) φιλοξενεί έκθεση με τίτλο «Μεταμορφώσεις των Αθηνών.

Φωτογραφικό Οδοιπορικό 1839-1950», μια μοναδική περιήγηση στην ανάπτυξη της ελληνικής πρωτεύουσας μέσα από σπάνιο αρχειακό, φωτογραφικό υλικό ιδιωτικών συλλογών. Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερες από 130 σπάνιες αυθεντικές φωτογραφίες, καθώς και δύο υδατογραφίες, πανοραμικές απόψεις των Αθηνών σε μεγάλες εκτυπώσεις, παλιές φωτογραφικές μηχανές και ειδικά στερεοσκόπια εποχής όπου παρουσιάζονται 100 στερεοσκοπικές φωτογραφικές πλάκες σε τρισδιάστατη μορφή. Επιπλέον, η έκθεση συμπληρώνεται με μια επιλογή σύγχρονων φωτογραφιών της πόλης από τον δημοσιογράφο και μελετητή της Αθήνας Νίκο Βατόπουλο.

Τώρα, με αφορμή τη μόνιμη έκθεση «Οδοιπορικό στην Παλιά Αθήνα» που λειτουργεί στο «Μελίνα» και την έκθεση «Μεταμορφώσεις των Αθηνών. Φωτογραφικό οδοιπορικό 1839-1950», ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων και το Μουσείο Ηρακλειδών διοργανώνουν μια σειρά από πέντε εκδηλώσεις με επίκεντρο την Αθήνα και τους ανθρώπους της, που θα πραγματοποιηθούν από το Μάρτιο έως και τον Ιούλιο του 2015 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα».
Η αρχή γίνεται την Τετάρτη 18 Μαρτίου, στις 18:00, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις της Εστίας. Στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο), οι συγγραφείς του βιβλίου Αθήνα. Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία, Θανάσης Γιοχάλας και Τόνια Καφετζάκη, η συγγραφέας Αμάντα Μιχαλοπούλου και ο συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας Δημοσθένης Κούρτοβικ θα μιλήσουν για την Αθήνα που ζούμε και την Αθήνα που δεν γνωρίσαμε. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Όλγα Σελλά.