Περισσότερα από 300 μέλη διδακτικού και ερευνητικού Προσωπικού, από επτά Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προτίθενται να εργαστούν την επόμενη πενταετία για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηπείρου, αναλαμβάνοντας να βοηθήσουν στην εξεύρεση και να επιβλέψουν την εφαρμογή λύσεων για την αποκατάσταση και συντήρηση 150 σπουδαίων μνημείων, που βρίσκονται στην περιοχή.

Αφορμή για την πρωτοβουλία του ΑΠΘ στάθηκε η διαπιστωμένη ανάγκη προστασίας των ιστορικών γεφυριών, που καταπονήθηκαν από τις καιρικές συνθήκες του φετινού χειμώνα.

Η Περιφέρεια Ηπείρου αποδέχθηκε την πρόταση του ΑΠΘ, όπως επιβεβαιώθηκε σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του Ιδρύματος, με επικεφαλής τον πρύτανη καθηγητή Περικλή Μήτκα, με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον αντιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλειο Ψαθά.

Μέχρι τέλος Μαρτίου θα υπογραφεί πενταετής προγραμματική σύμβαση, στην οποία θα περιγράφονται αναλυτικά,τόσο τα 150 μνημεία όσο και οι παρεμβάσεις επιστημονικής στήριξης των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου, σε θέματα αναστηλώσεων, κατολισθήσεων κ.λπ.

«Θα προσπαθήσουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, το επιστημονικό δυναμικό, μεταπτυχιακούς φοιτητές, καθηγητές και προπτυχιακούς φοιτητές να βοηθήσουμε με συμβουλές ή λύσεις, όποτε χρειαστεί, στους μηχανικούς της Περιφέρειας για την αποκατάσταση και τη συντήρηση μνημείων, αλλά και την αποτροπή καταστροφών»
δήλωσε ο κ. Μήτκας, επισημαίνοντας ότι «θέτουμε το βαρύ οπλοστάσιο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ στη διάθεση της Περιφέρειας και των υπηρεσιών της Ηπείρου».

Άμεση προτεραιότητα θα δοθεί στα μονότοξα γεφύρια της Άρτας, της Κόνιτσας, του Ζαγορίου, της Βωβούσας, ενώ θα εξεταστεί η δυνατότητα αποκατάστασης του ιστορικού γεφυριού Κοράκου, καθώς, όπως διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Κώστας Κατσάμπαλος, «αυτά υπέδειξε η Περιφέρεια Ηπείρου, ότι χρήζουν άμεσης προσοχής, λαμβάνοντας υπόψη σχετική έκθεση των τεχνικών της υπηρεσιών».

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον κ. Κατσάμπαλο, μέσω του επιστημονικού δυναμικού του ΑΠΘ, μεταπτυχιακών φοιτητών και εργαστηρίων και αφότου καθοριστούν με επιστημονικά κριτήρια οι προτεραιότητες, θα προωθηθούν δράσεις προστασίας και αποκατάστασης μονών, εκκλησιών και άλλων μνημείων της Περιφέρειας Ηπείρου.

«Θέσαμε την Πολυτεχνική Σχολή στη διάθεση της Περιφέρειας Ηπείρου, αλλά είμαστε έτοιμοι να προστρέξουμε σε βοήθεια, όπου υπάρχει αντίστοιχη ανάγκη» πρόσθεσε ο κ. Κατσάμπαλος.