Με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2 Μαρτίου στο Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη η εκδήλωση – παρουσίαση της υποψηφιότητας του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο των Μνημείων της UNESCO.

Άνθρωποι των Γραμμάτων και Τεχνών, Ακαδημαΐκοί, πολιτικοί, βουλευτές, ο εκπρόσωπος της τοπικής Εκκλησίας, δημοτικοί και Περιφερειακοί παράγοντες της περιοχής με επικεφαλής τη δήμαρχο Καβάλας, -καθώς η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου και της Ευρωπαϊκής Κίνησης Καβάλας-, ήταν μόνο μερικοί από τους εκλεκτούς καλεσμένους που ενίσχυσαν με την παρουσία τους τη σημαντικότητα της εκδήλωσης.

Στα γραφεία του επιστημονικού και πολιτιστικού οργανισμού του ΟΗΕ βρίσκεται ήδη ο ογκώδης φάκελος με όλα τα στοιχεία και τα ευρήματα που συνέλεξαν εδώ και δεκαετίες ο Δήμος Καβάλας σε συνεργασία με τους αρχαιολόγους και την Αρχαιολογική Υπηρεσία Καβάλας καθώς και οι συναρμόδιοι στο υπουργείο Πολιτισμού για να διεκδικήσουν οι Φίλιπποι την επάξια θέση τους στα μνημεία παγκόσμιας εμβέλειας και ιστορικής σημασίας.

Οι εμπλεκόμενοι στη σύνταξη του φακέλου μιλούν για άριστη συνεργασία μεταξύ τους, απόρροια επιστημονικής, εμπεριστατωμένης και επίπονης προσπάθειας, ενώ θεωρούν ότι η περιοχή των Φιλίππων στην Καβάλα αποτελεί μια πολύ δυνατή συμμετοχή και έχει σημαντικές ελπίδες ανάδειξής της στον κατάλογο των Μνημείων εθνικού πολιτισμού του διεθνούς οργανισμού.

Με την πεποίθηση ότι ο Αρχαιολογικός Χώρος των Φιλίππων θα αποτελέσει τον 18ο εκείνων των υπόλοιπων ελληνικών, που ήδη συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο της UNESCO, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη σπουδαιότητα του αρχαιολογικού αυτού χώρου.

Στόχος της υποψηφιότητας να επιλεχτεί η χώρας μας, ανάμεσα σε άλλες συνυποψήφιες, στον προς ένταξη μνημείων κατάλογο διεθνούς πολιτιστικής αναγνώρισης.