Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά το παγκόσμιο σοκ και την θλίψη που προκάλεσαν οι εικόνες της καταστροφής ανεκτίμητης αξίας προϊστορικών γλυπτών στο Μουσείο της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους άρχισαν να καταστρέφουν την Πέμπτη με μπουλντόζες μνημεία της ασσυριακής εποχής στην ιστορική πόλη Νιμρούντ κοντά στη Μοσούλη.

Το Ισλαμικό Κράτος «κατέλαβε εξ εφόδου την ιστορική τοποθεσία της Νιμρούντ και άρχισε να την καταστρέφει με μπουλντόζες» ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

Το δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε επικαλούμενο αρχαιολόγους ότι το Ισλαμικό Κράτος καταστρέφει με εκσκαφείς ασσυριακό παλάτι που χρονολογείται τρεις χιλιάδες χρόνια πριν.

Η πόλη της Νιμρούντ, η οποία ιδρύθηκε πριν από 3.300 χρόνια, ήταν άλλοτε πρωτεύουσα της ασσυριακής αυτοκρατορίας. Βρίσκεται στις όχθες του Τίγρη, σε απόσταση περίπου 30 χλμ. από τη Μοσούλη, τη μεγάλη πόλη του βόρειου Ιράκ, η οποία ελέγχεται από τον περασμένο Ιούνιο από το Ισλαμικό Κράτος.

Οι τζιχαντιστές πιστεύουν πως τα αγάλματα και οι τάφοι ευνοούν την ειδωλολατρεία.


UNESCO: Έγκλημα πολέμου η καταστροφή της Νιμρούντ

Η UNESCO καταγγέλλει ως έγκλημα πολέμου την καταστροφή των σπουδαίων μνημείων της ιστορικής Ασσυριακής πόλης Νιμρούντ, αρχαιολογικού κοσμήματος του βόρειου Ιράκ, από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Προσφεύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και καλεί τη διεθνή κοινότητα να ενώσει τις προσπάθειές της για να σταματήσει ο εφιάλτης της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ.

«Δεν μπορούμε να σιωπήσουμε. Η εσκεμμένη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί έγκλημα πολέμου, και καλώ όλους τους πολιτικούς και θρησκευτικούς αξιωματούχους της περιοχής να αντιταχθούν σε αυτή τη νέα βαρβαρότητα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα.

Η ίδια δήλωσε πως «προσέφυγε στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για το ζήτημα αυτό» και κάλεσε «το σύνολο της διεθνούς κοινότητας να ενώσει τις προσπάθειές της για να σταματήσει αυτή την καταστροφή».

Σύμφωνα με την Ιρίνα Μπόκοβα, «η πολιτιστική αποκάθαρση που διεξάγεται στο Ιράκ δεν φείδεται ουδενός: έχει στόχο τις ανθρώπινες ζωές, τις μειονότητες και συνοδεύεται από τη συστηματική καταστροφή της χιλιετούς κληρονομιάς της ανθρωπότητας».