Συνεχίζοντας την συνεργασία του με το Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην «εξερεύνηση κοινών τόπων», το φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας μετά την παρουσίαση «γεφύρωσης»δημοτικού τραγουδιού με το κινηματογραφικό σπλάτερ αποπειράται να εντοπίσει τα κοινά σημεία ανάμεσα στις εφευρέσεις των νέων μέσων και τις πρωτοποριακές μεθόδους των ζωγράφων της Αναγέννησης.

Αυτό θα γίνει μέσω μις διάλεξης με τίτλο «Χόλμπαϊν, Βελάσκεθ και η Τέχνη του Video Art: όταν ο Χόλμπαϊν ανακάλυψε τα transmedia» που θα δώσει στο ΚΠΙΣΝ την Τετάρτη 11 Μαρτίου στις 18:00 ο κ. Ορέστης Ανδρεαδάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και διευθυντής του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ.
Τι είναι το transmedia, γιατί μπορεί να «σκοτώσει» τον κινηματογράφο και ποιος είναι σε όλο αυτό το σύγχρονο παραμύθι ο ρόλος του Γερμανού ζωγράφου του 16ου αιώνα Χανς Χολμπάιν ο νεότερος; «Όταν λέμε transmedia εννοούμε την αφήγηση μιας ιστορίας με τη βοήθεια πολλών μέσων και τη διαδραστική συμμετοχή του κοινού» επισημαίνει ο κ. Ανδρεαδάκης. «Τα transmedia είναι μία πρακτική που εμπλέκει τις τέχνες διαδοχικά και δημιουργεί ένα νέο έργο το οποίο γεννιέται από τη σύνθεση. Το transmedia προέκυψε ως ανάγκη της εποχής γιατί ζούμε κοιτάζοντας συνεχώς οθόνες – κινητά, υπολογιστές, tablets – και επικοινωνούμε μέσα από αυτές.»
Να όμως που το ίδιο πράγμα, αιώνες πριν, έκαναν και οι ζωγράφοι με το έργο τους. Αποζητούσαν τη διάδραση με το κοινό. «Τέτοιοι κοινοί τόποι συνδέουν ακόμα την οργανική ύλη με το σύγχρονο marketing και την ψηφιακή επανάσταση». Οι περίφημοι «Πρεσβευτές» του Χολμπάιν συναντούν τα εκκεντρικά γλυπτά του Γιόζεφ Μπόις, τα βίντεο του Μπιλ Βαϊόλα και τα εντυπωσιακά πρότζεκτ των Rimini Protokoll και συνομιλούν με την εικονική πραγματικότητα του «Matrix» των αδελφών Γουατσόφσκι ή του «ExistenZ» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.
Είσοδος Ελεύθερη
Πληροφορίες-κρατήσεις: 210 8778396/8 ή με email στο visitorscenter@snfcc.org Κέντρο Επισκεπτών –Πεζογέφυρα Εσπλανάδας –Εργοτάξιο ΚΠΙΣΝ, Καλλιθέα.
Περισσότερες πληροφορίες: 210 6061108
Για τη μετάβαση των ενδιαφερόντων θα υπάρχει δωρεάν shuttle bus που συνδέει το
Σταθμό Μετρό Συγγρού –Φιξ με το Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ (αφετηρία επί της οδού Καλλιρρόης και άφιξη στην αρχή της Εσπλαναδας). Θα πραγματοποιούνται δρομολόγια 30′ πριν και μετά από κάθε εκδήλωση