Ο τίτλος της ταινίας του Διονύση Γρηγοράτου «Fils de Grece» (Παιδιά του Εμφυλίου), η οποία από τις 12 Μαρτίου θα προβάλλεται στις αίθουσες, προέρχεται από την έκκληση του Πολ Ελουάρ για τα παιδιά του Εμφυλίου Πολέμου, στη διάρκεια της μυθιστορηματικής ανάβασής του στον Γράμμο. Σύμφωνα δε με τους δημιουργούς της ταινίας, αναφέρεται σε ένα κεφάλαιο της Ιστορίας «απωθημένο στις συνειδήσεις μας, από τις παρενέργειες του Εμφυλίου και του Ψυχρού Πολέμου, που σημερινά γεγονότα το επαναφέρουν»

Η ταινία φέρεται ως «σύνθεση μυθοπλασίας και «δραματοποιημένου» αρχειακού υλικού, με ηθοποιούς αλλά και πρόσωπα που έχουν βιώσει τα γεγονότα». Για να εξασφαλιστεί η αυθεντικότητα έλαβαν μέρος πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα (η χορογράφος Ολυμπία Γελοδάρη, ο Γιώργος Παίζιος, παιδιά από τον Γράμμο και το Βίτσι, νέοι από την Τασκένδη). Οσο για τα επινοημένα πρόσωπα έχουν την μορφή των ηθοποιών Παύλου Γιασεμή, Τζένης Σταυροπούλου, Γιάννη Θωμά, Παύλο Ορκόπουλο κ.α.
«Η μαζική μετακίνηση 60.000 και πλέον παιδιών, μακριά από τις εστίες τους στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. 30.000 περίπου από τον «Δημοκρατικό στρατό», εκτός της Πατρίδας, σε ιδρύματα Πολιτικών Προσφύγων σε χώρες της χωρισμένης Ευρώπης του Ψυχρού Πολέμου, και άλλα τόσα από τον κυβερνητικό στρατό, σε «Παιδοπόλεις» που ίδρυσε η Βασίλισσα Φρειδερίκη» αναφέρει η παραγωγή της ταινίας. «Τραγικά οδοιπορικά, που δεν τέλειωσαν με το τέλος του Εμφυλίου αλλά συνεχίστηκαν εκτός και εντός της Ελλάδος, με εξορίες, απαγορεύσεις επανόδου στις εστίες τους, διακρίσεις κ.λπ.».
Σύμφωνα με τους δημιουργούς το αρχειακό υλικό προωθεί τη δράση: Ενα παράδειγμα είναι η μυθιστορηματική παρουσία του Ελουάρ στα βουνά της Ελλάδας το 1949.Υπάρχουν όμως και σκηνές «αναπαράστασης», ενώ το παρόν δίνουν με τη μορφή συνοδευτικών βίντεο σε blogs σημαντικά πολιτικά πρόσωπα που βίωσαν τα γεγονότα.
Αίθουσες προβολής από Πέμπτη 12 Μαρτίου
Τριανόν (Κορδιγκτώνος 21 Αθήνα)
Λαίς-Ταινιοθήκη της Ελλάδος ( Ιερά Οδός 48 κ Μεγάλου Αλεξάνδρου)
Λάμπρου Κωνσταντάρα ( Κουντουριώτου 40-Μυριοφύτου 55 Αιγάλεω)
Village Cinemas σε Ρέντη και Παγκράτι.