Η συνθέτρια – τραγουδοποιός Κατερίνα Πολέμη εμφανίζεται στις 9 Μαρτίου στη σκηνή του Ρυθμός Stage. Αγκαλιά με την κιθάρα της θα παίξει δικές της συνθέσεις από τον πρώτο της gypsy-swing δίσκο και το θέατρο, διασκευές από αγαπημένα βραζιλιάνικα, αμερικανικά τζαζ, ελληνικά και γαλλικά κομμάτια. Μαζί της τρεις από τους πιο ξεχωριστούς μουσικούς της Ελλάδας: ο Δημήτρης Παπαδόπουλος στην τρομπέτα, ο Πέτρος Βαρθακούρης στο κοντραμπάσο και ο Γιάννης Αγγελόπουλος στα τύμπανα.
Η Κατερίνα Πολέμη γεννήθηκε στο Λονδίνο από βραζιλιάνα μητέρα και έλληνα πατέρα. Σπούδασε μουσική στο Berklee College of Music στις ΗΠΑ, όπου έζησε πέντε χρόνια. Το 2011 ηχογράφησε τον πρώτο της δίσκο και από τότε κάνει συναυλίες σε Βοστώνη, Νέα Υόρκη, Βραζιλία και Ελλάδα. Το 2012 έγραψε τη μουσική για την παράσταση «Ευρυδίκη», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, και έλαβε το πρώτο βραβείο καλύτερης μουσικής από τα βραβεία κοινού του περιοδικού «Αθηνόραμα». Εχει γράψει επίσης μουσική για τις παραστάσεις «Τρωικός Πόλεμος» και «Blasted» και για την ταινία «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη, για την οποία ήταν υποψήφια για το βραβείο καλύτερης μουσικής από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και, τέλος, για την παράσταση «Η Μεγάλη Χίμαιρα», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, που παίζεται τώρα στο θέατρο Πορεία.


Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της συναυλίας;
«Θα είμαστε τέσσερις μουσικοί πάνω στη σκηνή του Ρυθμού. Θα παίξουμε και θα τραγουδήσω την jazz, τη gypsy-swing, τη samba, την bossa nova, κάποια παλιά ελληνικά… Δικά μου κομμάτια αλλά και άλλων συνθετών, πάντα περιτυλιγμένα από χιούμορ, θεατρικότητα, μεράκι και πολύ αυτοσχεδιασμό! Θα έχουμε και κάποιες εκπλήξεις. Είτε από κάποιους καλεσμένους είτε από εμάς τους ίδιους τους μουσικούς επάνω στη σκηνή.Στα ντραμς θα είναι ο Δημήτρης Κλωνής, στην τρομπέτα και στο flugelhorn ο Δημήτρης Παπαδόπουλος και στο κοντραμπάσο ο Πέτρος Βαρθακούρης. Είναι εξαιρετικοί οι μουσικοί αυτοί και κάθε φορά που παίζουμε είναι απόλαυση και πρόκληση ταυτόχρονα γιατί χάρη στον κάθε μουσικό προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι, να ανακαλύψουμε καινούργιους δρόμους, νέους αυτοσχεδιασμούς».
Ποια είναι τα κλειδιά που χρησιμοποιείς, αν χρησιμοποιείς, για να γράφεις;
«Συνηθίζω να φτιάχνω ένα καινούργιο «παιχνίδι» κάθε φορά προτού γράψω που ουσιαστικά μου δίνει ένα πλαίσιο που να με εμπνέει. Από εκεί και πέρα είμαι πολύ ανοιχτή για να ακούσω στο κεφάλι μου τις νότες ή τις αρμονίες και τους ρυθμούς που μου έρχονται. Τέλος, προσπαθώ να εξωτερικεύω στα όργανα το αυτούσιο άκουσμα/ιδέα που μου ήρθε στο κεφάλι μου».


Ποιες είναι οι μουσικές επιρροές σου;
«Πολλές, γιατί προέρχομαι από μια πολυπολιτισμική οικογένεια. Αρχικά θρησκευτική μουσική της εκκλησίας μας στη Βραζιλία που μοιάζει με γκόσπελ μουσική μαζί με παλιά ελληνικά ρεμπέτικα και άλλα. Αργότερα γνώρισα την τζαζ και τη βραζιλιάνικη μουσική γενικότερα. Κάποιοι αγαπημένοι μου καλλιτέχνες που σίγουρα με έχουν επηρεάσει είναι η Dinah Washington, ο Bobby McFerrin, ο Stevie Wonder, οι Queen, η Ledisi, η Rachelle Ferrell, ο Gilberto Gil και ο Cesar Camargo Mariano».
Ποιος είναι ο στόχος της μουσικής για τον ακροατή; Θέλω να πω, οφείλει να εστιάζει μόνο στην ψυχαγωγία ή και στον προβληματισμό;
«Για μένα προσωπικά ο στόχος μου είναι θεραπευτικός και ψυχαγωγικός τόσο για τον ακροατή όσο και για μένα ως performer».


Αξίζει τελικά η ενασχόλησή σου με τη μουσική;
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για μένα. Μου δίνει τόσο πολλά η σχέση μου με τη μουσική και σε όλα τα επίπεδα που δεν έχω αναρωτηθεί ποτέ αν αξίζει τελικά».


Ο κόσμος (θεατές, ακροατές, εταιρείες κ.ο.κ.) ανταποκρίνεται θετικά στους νέους δημιουργούς;
«Γενικολογώντας θα πω πως όχι. Εχω όμως γνωρίσει και έχω συμπράξει με κάποιους ανθρώπους, είτε καλλιτέχνες είτε επιχειρηματίες, οι οποίοι πιστεύουν στους νέους και επενδύουν σε αυτούς είτε συμπαραστεκόμενοι σε αυτούς είτε μιλώντας σε άλλους για αυτούς είτε οικονομικά».


Τι θέλεις να πάρουν οι ακροατές φεύγοντας από το live;
«Τι ωραία ερώτηση. Ευχαριστώ. Κάθε φορά επιδιώκω και ο βασικός μου σκοπός είναι να φύγουν με τουλάχιστον ένα πρόβλημα λιγότερο ή λυμένο και με την καρδιά τους να χτυπά ή να ξαναχτυπά για ζωή, για το επόμενο παρόν».
Ελλάδα, Βραζιλία, Αγγλία. Πολλά ταξίδια, πολλές εικόνες. Ποια ή ποιες είναι αυτές που κρατάς για πάντα στην ψυχή και στην καρδιά σου;
«Τα ατελείωτα οικογενειακά ταξίδια στις θάλασσες της Ελλάδας κάθε καλοκαίρι για πολλά χρόνια με τον μπαμπά καπετάνιο και τη μαμά μαγείρισσα στις παραλίες. Το ατελείωτο ποδόσφαιρο που παίζαμε με τα ξαδέλφια μου ξυπόλυτοι μέχρι να σκοτεινιάσει στον χωματόδρομο μπροστά από το σπίτι της γιαγιάς μου στη Βραζιλία. Τη στιγμή που ένιωθα το μυαλό μου να αποδιοργανώνεται από το πώς «πρέπει» να γίνεται ένας αυτοσχεδιασμός όταν άκουσα τη Rhianon (από το γκρουπ Voicestra του Bobby McFerrin)».


Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου;
«Ετοιμάζω μια περιοδεία για το καλοκαίρι στην Ελλάδα και σιγά-σιγά έναν καινούργιο δίσκο με δικές μου συνθέσεις σε στυλ world music. Θέλω να συνδέσω την κρητική μουσική με την όπερα, με αφρικανικές φωνές και άλλα διάφορα».

πότε & πού:

Για περισσότερες πληροφορίες:

www.facebook.com/katerinapolemi
https://m.youtube.com/watch?v= pn16bu8Z1vQ
https://m.youtube.com/watch?v=_D_YcthSEh4
https://m.youtube.com/watch?v=V4-sUodEmwY

Ρυθμός Stage Είσοδος στο μπαρ: 12€ με μπίρα ή κρασί.
Ωρα έναρξης: 22.30. Μαρίνου Αντύπα 38, Ηλιούπολη,

http://www.rythmosstage.gr, τηλ.: 210 9750.060.

HeliosPlus