Σε μια ιδιαίτερη προσωπικότητα του χώρου της δημοσιογραφίας, τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Γιώργο Ρωμαίο (φωτογραφία) είναι αφιερωμένη η εκπομπή Μονόγραμμα της ΝΕΡΙΤ Plus την Τρίτη 3 Μαρτίου (19:30).
Γεννημένος στους Πάγους της Κέρκυρας το 1934, ο Γ. Ρωμαίος έζησε εκεί τα παιδικά χρόνια του και αφού βίωσε (όπως όλοι της γενιάς του) τις τραγικές δυσκολίες της Κατοχής, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1952.
Αποφοιτώντας από την ΑΣΟΕΕ ο κ. Ρωμαίος ακολούθησε επαγγελματικά τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Το Βήμα» και εξελικτικά ανέλαβε συντάκτης Βουλής, πολιτικός συντάκτης, αρχισυντάκτης, διευθυντής σύνταξης και τέλος διευθυντής στο «Βήμα της Κυριακής» μέχρι το 1981.
Επί δικτατορίας συνελήφθη και κρατήθηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και έξι μήνες στις Φυλακές Κορυδαλλού για τη συμμετοχή του στο ΠΑΚ. Κύριο ρόλο στη δημοσιογραφική πορεία του Γιώργου Ρωμαίου έπαιξε η υπόθεση της δολοφονίας Λαμπράκη. Μαζί με τους δημοσιογράφους Γιάννη Βούλτεψη («Αυγή») και Γιώργο Μπέρτσο («Ελευθερία»), ο κ. Ρωμάιος ως απεσταλμένος του «Βήματος» και των «Νέων» έφερε στο φως την αλήθεια γύρω από την τραγική υπόθεση.
Εξίσου σημαντική περίοδος της ζωής του Γιώργου Ρωμαίου υπήρξε το 1981 όταν ανέλαβε Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ (ως το 1984). Αργότερα υπήρξε Ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Υπήρξε βουλευτής Α΄ Αθηνών, ανέλαβε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, υπήρξε αν. υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Δημόσιας Τάξης.
Ως συγγραφέας ασχολήθηκε με τα ιστορικά έργα όπως το τετράτομο «Η περιπέτεια του κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα», «Όταν τα έβλεπα απ’ έξω», «Η Ελλάδα των δανείων και των χρεοκοπιών», «Από τον ανήλικο Όθωνα στην καγκελάριο Μέρκερ» και «Η Ευρώπη και η Ελλάδα από την κρίση στην ελπίδα».
«Είμαστε γενιές καταδικασμένες σε επιτυχία» έχει πει ο ίδιος ο κ. Ρωμαίος αναφερόμενος στη καταγωγή και στα παιδικά του χρόνια. Εφόσον ο ίδιος και οι συμμεθητές του προέρχονταν από οικογένειες που δεν είχαν τίτλους και χρήματα, έπρεπε να ξεκινήσουν από το μηδέν την δημιουργία της ζωής τους.
Ο Γιώργος Ρωμαίος τα κατάφερε.
«Μονόγραμμα»
Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης, σενάριο-σκηνοθεσία Ηρώ Σγουράκη, φωτογραφία Στάθης Γκόβας, ηχοληψία Νίκος Παναγοηλιόπουλος, μοντάζ Σταμάτης Μαργέτης, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης.