Τέσσερις ηθοποιοί, της νεώτερης γενιάς, είναι οι φετινοί υποψήφιοι του θεατρικού Βραβείου «Δημήτρης Χορν», που αισίως συμπληρώνει την πρώτη δεκαπενταετία του. Το γνωστό, πλέον, ετήσιο και επαμειβόμενο βραβείο για την καλύτερη ερμηνεία νέου άντρα ηθοποιού που θεσμοθετήθηκε το 2001 από τον Σταμάτη Φασουλή, θα απονεμηθεί τη Δευτέρα 9 Μαρτίου. Οπως πάντα θα συνοδεύεται από μια περγαμηνή, ενώ ο νικητής θα φορέσει στον λαιμό του τον σταυρό του Χορν _που περνάει, κάθε χρόνο. σαν σκυτάλη από τον έναν στον άλλον.
Περσινός νικητής (2014) ήταν ο Γιώργος Χρυσοστόμου. Εχουν προηγηθεί οι: Δημήτρης Ημελλος (2001), Αργύρης Ξάφης (2002), Χρήστος Λούλης (2003), Κώστας Βασαρδάνης (2004), Νίκος Καρδώνης (2005), Κώστας Γάκης (2006), Γιάννος Περλέγκας (2007), Θανάσης Αλευράς (2008), Μάκης Παπαδημητρίου (2009), Μιχάλης Οικονόμου (2010), Θάνος Τοκάκης (2011), Δημήτρης Λάλος (20012), Χάρης Φραγκούλης (2013).
Υποψήφιοι για τη σεζόν 2013-2014 είναι οι:
  • Μάνος Καρατζογιάννης για το ρόλο του Κρίστοφερ στο έργο του Simon Stephens, «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα;», σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά (Αγγέλων Βήμα).
  • Ντένης Μακρής για το ρόλο του Άμλετ, στον έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, «Άμλετ», σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη, από την «Ορχήστρα των μικρών πραγμάτων» (Πορεία)
  • Γιάννης Παπαδόπουλος για την ερμηνεία του: στο έργο των John Murray και Allen Boretz, «Room service» , σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών). Και στο έργο της ομάδας «Kursk», «Η προσευχή της κοπέλας που έπεσε μέσα στο πηγάδι και δε θέλει να πεθάνει», σε σκηνοθεσία Χἀρη Φραγκούλη (Θέατρο της Οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής).
  • Μιχάλης Σαράντης για το ρόλο του Νότη Σερδάρη στο έργο του Παντελή Χορν, «Φλαντρώ», σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου (Εθνικό Θέατρο, Κτίριο Τσίλλερ-Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» ). Και το ρόλο του Αγγελιοφόρου στην τραγωδία του Ευριπίδη, «Ιππόλυτος», σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου (Επίδαυρος).
Την εκδήλωση της απονομής θα χαιρετήσει ο Σταμάτης Φασουλής. Για τον Δημήτρη Χορν θα μιλήσει ο Μίμης Πλέσσας, ο οποίος θα παίξει στο πιάνο τραγύδια που πρωτοακούστηκαν με τη φωνή του Χορν. Σε ρόλο-έκπληξη το συγκρότημα Melisses με την Μάρω Κοντού. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν παλαιότεροι βραβευθέντες. Στο θεσμό του Βραβείου θα αναφερθεί ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Κώστας Γεωργουσόπουλος _μέλη της ο Στ. Φασουλής, η Ξένια Καλογεροπούλου, η Λυδία Κονιόρδου και η δημοσιογράφος Αντιγόνη Καράλη.
Τη συνολικότερη οργάνωση έχουν αναλάβει ο Σταμάτης Φασουλής και ο Θεοδόσης Ισαακίδης, ενώ η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Γιώργου Λύρα.
* Τη Δευτέρα 9 Μαρτίου στο Θέατρο Δημήτρης Χορν (Αμερικής 10) στις 20.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.