Κόρη ινδών μεταναστών, η Τζούμπα Λαχίρι γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1967 και μεγάλωσε στις ΗΠΑ. Βραβευμένη με το Pulitzer μυθιστορήματος, ανήκει στον κύκλο συγγραφέων του Μπρούκλιν και, μαζί με τη Νικόλ Κράους, τον Τζόναθαν Σάφραν Φόερ και τον Τζόναθαν Φράνζεν, θεωρείται από τους αναμορφωτές της αμερικάνικης λογοτεχνίας.

Η πρώτη της συλλογή διηγημάτων με τίτλο Διερμηνέας ασθενειών (Ελληνικά Γράμματα, 2001) κυκλοφόρησε το 1999 και βραβεύτηκε με τα βραβεία Pulitzer και Pen/Hemingway. Το 2003 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο Η συνωνυμία (Ελληνικά Γράμματα, 2004) και το 2008 ακολούθησε η δεύτερη συλλογή διηγημάτων της Unaccustomed Earth, η οποία βραβεύτηκε με το Frank O’Connor International Short Story Award και το Asian American Literary Award.
Στην Αθήνα θα βρεθεί με αφορμή την έκδοση του δεύτερου μυθιστορήματός της, του Εκεί όπου ανθίζουν οι υάκινθοι (Μεταίχμιο, 2014), που συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Man Booker 2013. Στο μυθιστόρημα εξιστορείται η ζωή μιας οικογένειας και η πορεία δύο αδελφών στις ταραγμένες συνθήκες των δεκαετιών που ακολούθησαν την ανεξαρτητοποίηση της Ινδίας από τη Βρετανία.
Η συγγραφέας ήταν δύο ετών όταν οι γονείς της μετανάστευσαν στην Αμερική, όπου ο πατέρας της εργάστηκε ως βιβλιοθηκάριος στο πανεπιστήμιο του Ρόουντ Άιλαντ. Η μητέρα της, που επί χρόνια δίδασκε σε σχολείο, έβρισκε συχνά μέσα στις τσέπες των πανωφοριών της σημειώματα από μαθητές που της έλεγαν να γυρίσει πίσω στη χώρα της. «Ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που εξακολουθούν να μη θεωρούν καλόδεχτη την παρουσία της οικογένειάς μου. Συχνά οι Αμερικανοί με κοιτούν και αναρωτιούνται αν μπορώ να μιλήσω αγγλικά» λέει η συγγραφέας, η οποία με τα έργα της δείχνει τις νεότερες γενιές να απορρίπτουν τις αναστολές των μεταναστών πατέρων τους, που πολύ συχνά αφοσιώνονται στην κοινότητά τους, και τις ευθύνες τους έναντι των άλλων μεταναστών. Είναι παντρεμένη με τον ελληνικής και νικαραγουανής καταγωγής δημοσιογράφο Αλμπέρτο Βουρβούλιας-Μπους και μητέρα ενός γιου και μιας κόρης. Ζει τώρα στην Ιταλία. Στην Ελλάδα έρχεται για πρώτη φορά.
Τη Δευτέρα 2 Μαρτίου, στις 7.00 μ.μ., στην αίθουσα διαλέξεων του ΔΙΚΕΜΕΣ (Πλατεία Σταδίου 5, δίπλα στο Καλλιμάρμαρο), θα δώσει ζωντανή συνέντευξη στη δημοσιογράφο Μαριλένα Αστραπέλλου σε μια εκδήλωση του Διεθνούς Κέντρου Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών, του Συλλόγου Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Princeton στην Ελλάδα (Princeton Alumni Club of Greece) και των εκδόσεων Μεταίχμιο.
Την Τρίτη 3 Μαρτίου, η Τζούμπα Λαχίρι θα συνομιλήσει με τη συγγραφέα Αμάντα Μιχαλοπούλου για τα βιβλία της, στις 7.00 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης» στην Κηφισιά (Κηφισίας 310).