Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Γιάννη Λάμπρου (1954- 2011) διοργανώνει αύριο Κυριακή 1 Μαρτίου ο «Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού» στο Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, κάτοικος του οποίου ήταν και ο σκηνοθέτης. Η εκδήλωση περιλαμβάνει την προβολή τριών ταινιών τεμηρίωσης του Λάμπρου και συζήτηση ανάμεσα στους Τάκη Μπαστέα σκηνοθέτη, Κώστα Μπλάθρα κριτικό κινηματογράφου, Θάνου Ξηρού σεναριογράφου – συγγραφέα και του κοινού.
Τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν είναι όλα μικρού μήκους: τα «Ιδρωμένα Αλώνια» (1995, 35΄), «Έλυμπος, το χωριό των Θεών» (2005, 30΄) και «Ιερά Μονοπάτια – Σινά» (2007, 25΄).
Γεννημένος στις Κονίστρες της Εύβοιας το 1954, ο Λάμπρου μεγάλωσε και έζησε στο Ηράκλειο Αττικής. Ηταν απόφοιτος της κινηματογραφικής σχολής «Ευγενία Χατζίκου» και συνέχισε τις σπουδές του στην Ecole des Haute Etudes στο Παρίσι και από πολύ νωρις συνδέθηκε με το ντοκιμαντέρ, το οποίο και υπηρέτησε με πάθος.
Τα «Ιδωμένα Αλώνια» που απέσπασαν το Α΄ βραβείο καλλιτεχνικής και τεχνικής αρτιότητας της Εταρείας τεχνικών κινηματογράφου και τηλεόρασης, τοποθετούνται στο Σοχό, ένα χωριό της Βόρειας Μακεδονίας, όπου κάθε καλοκαίρι στις 30 του «Θεριστή» κατεβαίνουν νέοι απ’ όλα τα χωριά της Μακεδονίας για να παλέψουν στο αλώνι.
Ο «Έλυμπος, το χωριό των Θεών» που επίσης διακρίθηκε με ένα βραβείο στο φεστιβάλ αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ «Αγών», είναι ένα οδοιπορικό στην Κάρπαθο, το χωριό των θεών. Και τέλος στα «Ιερά Μονοπάτια – Σινά», η βυζαντινή αρχιτεκτονική και ζωγραφική παρουσιάζονται μέσα από μια περιπλάνηση στα πιο ιστορικά προσκυνήματα.
Ο Λαμπρου που πέθανε πρόωρα στις 19 Απριλίου 2011, είχε αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικούς Ελληνες ντοκιμαντερίστες της νέας γενιάς αλλά ποτέ δεν αναζήτησε την δημοσιότητα. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας και Αντιπρόεδρος της Ε.Ε.Σ. (Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών) από το 2000 έως το 2005 και δίδαξε θεωρία του ντοκιμαντέρ στο New York College. Από τον Μάρτιο του 2008 ήταν Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Δικτύου Ντοκιμαντέρ. Από το 2012 το Βραβείο Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας AIDFF φέρει το όνομά του (Βραβείο Ντοκιμαντέρ Γιάννης Λάμπρου).
Αλλα ντοκιμαντέρ του Γιάννη Λάμπρου
1988: «Η Περιπέτεια ενός Μικρού Κακοποιού», διασκευή σε μια νουβέλα του Ίταλο Καλβίνο. Ταινία μικρού μήκους.
1991: «Μεταξύ Κόμιξ και άλλων», ντοκιμαντέρ 30΄. Τιμητική διάκριση στο Φεστιβάλ «Κινηματογράφος και Πραγματικότητα».
1992: «Άϊμαν», ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Δράμας, με το Α’ κρατικό βραβείο Ποιότητας και Α’ Βραβείο στο οικολογικό Φεστιβάλ του Zlatibor.
1993: «Οπλές», ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους. Τιμητική διάκριση και συμμετοχή στο Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
1997: «Στα ίχνη του Ορφέα», ντοκιμαντέρ.
1999: «Περάσματα από τον παράδεισο», ντοκιμαντέρ. Α΄ βραβείο Διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου της Μόσχας. Golden Knight 2002. Α’ βραβείο POKROV KINO FESTIVAL Κίεβο 2008. Άνοιγμα του ελληνικού πανοράματος ταινιών στο διεθνές Φεστιβάλ του Μόντρεαλ το 2005. Προβολή στο American Museum of the Moving Image στην Νέα Υόρκη τον Μάρτιο του 2004. Εθνογραφικό Φεστιβάλ CRECET –Γαλλία εναρκτήρια ταινία.
2004: «Καρνάγια της Ιερισσού», ντοκιμαντέρ. Συμμετοχή στο διαγωνιστικό του 5ου διεθνούς φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2004.
2005 – 2007: «Λυράρηδες του Αιγαίου», σειρά ντοκιμαντέρ, με 16 επεισόδια, στην ΕΤ3 για την αχλαδόσχημη λύρα.
2011: «Παύλος Βλαστός, ο πατέρας της Κρητικής λαογραφίας», ντοκιμαντέρ.