Ο Λέοναντ Νίμοϊ, ο ηθοποιός που έγινε διάσημος ως Σποκ, στην τηλεοπτική και κινηματογραφική σειρά επιστημονικής φαντασίας «Star Trek», πέθανε σε ηλικία 83 ετών.

Οπως ανέφεραν οι New York Times, ο Νίμοϊ, άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Παρασκευής στο σπίτι του στο Μπελ Αιρ του Λος Αντζελες.

Η Σούζαν Μπέι Νίμοϊ, σύζυγος του ηθοποιού, είπε πως ο άνδρας βρισκόταν στα τελευταία στάδια χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

Ο ίδιος ο Νίμοϊ είχε πει πέρυσι ότι η πνευμονοπάθεια οφειλόταν στο γεγονός ότι ήταν μανιακός καπνιστής στα νιάτα του και μολονότι είχε κόψει το τσιγάρο τα τελευταία 30 χρόνια.

«Οποτε φορώ τα αυτιά του Σποκ» είχε πει για τον ήρωά του στο Star Trek, «η μέρα γίνεται ξεχωριστή»

Η λέξη θρύλος δεν αρκεί για να αποτυπώσει σε όλο το μέγεθός της την δημοτικότητα του Λέοναρντ Νιμόι. Γιος Ουκρανοεβραίων μεταναστών στην Αμερική (ο πατέρας του ήταν κουρέας), ο Νιμόι γεννήθηκε στις 26 Μαρτίου 1931 στην Βοστόνη και ξεκίνησε ως κομπάρσος σε ταινίες που σήμερα δεν θυμάται κανείς με την εξαίρεση ίσως του «Them!», μια επιστημονικής φαντασίας ταινία τρόμου της δεκαετίας του 1950 στην οποία τεράστια μυρμήγκια απειλούν την Γη!

Ο μισός Βουλκάνιος, μισός γήινος Μίστερ Σποκ όμως, έκανε τον Νιμόι παγκόσμιο αστέρα από την στιγμή που τον υποδύθηκε το 1966 στο «Star Trek» που παραμένει μια από τις πιο επιτυχημένες σειρές της αμερικανικής τηλεοπτικής Ιστορίας. «Ο Σποκ είναι σίγουρα ένας από τους καλύτερούς μου φίλους» είχε πει κάποτε ο Νιμόι. «Όταν φορώ αυτά τα αυτιά, η μέρα αλλάζει, δεν είναι σαν τις άλλες. Όταν μετατρέπομαι σε Σποκ η μέρα γίνεται ξεχωριστή.» Στην προσωπική ζωή του δε, ο Νιμόι ήταν κολλητός φίλος με τον Γουίλιαμ Σάτνερ, τον προϊστάμενό του, Κάπτεν Κερκ στην ίδια σειρά.

Αργότερα, σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία, ο Νιμόι υποδύθηκε τον Σποκ και στον κινηματογράφο, σκηνοθετώντας ο ιδιος τις ταινίες «Star Trek n. 3: Αναζητώντας τον μίστερ Σποκ» το 1983 και «Star Trek n. 4: Επιστροφή στο παρόν» το 1986. Το 2009 ο Νιμόι επανήλθε στον Μίστερ Σποκ παίζοντας στην ταινία «Star Trek» όπου τον ίδιο ήρωα σε νεαρότερη ηλικία υποδύθηκε ο Ζάκαρι Κίντο δίπλα στον Κρις Πάιν ως Κάπτεν Τζέιμς Κερκ.

Εκτός από το «Star Τrek» όμως, το όνομα του Νιμόι συνδέθηκε και μια ακόμη πολύ επιτυχημένη σειρά της τηλεόρασης, τις «Επικίνδυνες αποστολές». Από το 1969 ως και το 1971 ο Νιμόι ήταν ο πράκτορας Πάρις, ειδικότητα του οποίου ήταν οι μεταμφιέσεις. Επίσης, από το 1961 ως το 1966 έπαιξε στην εξίσου δημοφιλή γουέστερν τηλεοπτική σειρά «Gunsmoke».


Ως σκηνοθέτης του κινηματογράφου ο Λέοναρντ Νιμόι είχε μεγαλύτερη επιτυχία απ’ ότι ως ηθοποιός. Αρκεί να θυμηθούμε την τεράστια επιτυχία που είχε η κωμωδία «Ένα μωρό για τρεις» που σκηνοθέτησε το 1987 στηριγμένος στην γαλλική επιτυχία «3 hommes et un couffin» (1985).

Πέρα από την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, ο Νιμόι είχε αρκετά πλούσια θεατρογραφία: «Εκβους», «Ολιβερ Τουίστ», «Ο βιολιστής στη Στέγη», «Κάμελοτ» κ.α.

Το 2010 ανακοίνωσε επισήμως την απομάκρυνσή του από την υποκριτική και γενικότερα τη σόουμπίζνες, υπόσχεση την οποία τήρησε.

Το τελευταίο μήνυμα του στο twitter

«Η ζωή είναι σαν ένας κήπος. Μπορεί να υπάρχουν τέλειες στιγμές, αλλά δεν μπορούν να διατηρηθούν παρά μόνο στη μνήμη. LLAP».

Αυτό ήταν το τελευταίο tweet του Λέοναρντ Νιμόι πριν από μερικές ημέρες (και συγκεκριμένα στις 23 Φεβρουαρίου).

Ο γνωστός ηθοποιός που μένει στη δική μας μνήμη ως Σποκ και όχι μόνο, αναρτούσε συχνά φωτογραφίες, αποσπάσματα από ποιήματά του, σκέψεις για στιγμές της ζωής του στο Twitter.

Κάθε του ανάρτηση τη συνόδευε με το LLAP (Live Long and Prosper), τη χαρακτηριστική φράση του Σποκ στο Star Trek.