Ημερίδα με θέμα «Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων: Βουτιά στα περασμένα, Η υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα, 1976-2014» διοργανώνει η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού την ερχόμενη εβδομάδα. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Μαρτίου στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακροπόλεως και στο πλαίσιό της θα παρουσιαστούν 31 ανακοινώσεις που εντάσσονται σε τέσσερις θεματικές ενότητες.
Οι ενότητες έχουν ως εξής:
α) Επισκόπηση της υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας στον ελλαδικό και ευρύτερο χώρο :οι ομιλίες εκτός άλλων θα αφορούν το έργο του Δ. Καζιάνη και αρχαιολογικές έρευνες Ελληνικών αποστολών στην Αίγυπτο.
β) Λιμάνια- εγκαταστάσεις, θαλάσσιοι δρόμοι, ναυάγια :οι ομιλίες εκτός άλλων θα αφορούν τις έρευνες στην βορειοανατολική πλευρά της Δήλου, το αρχαίο λιμάνι της Κύθνου, την υποβρύχια έρευνα στη Σκιάθο και τα ναυάγια του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου.
γ) Ενάλιες αρχαιότητες – προοπτικές ανάδειξης: οι ομιλίες εκτός άλλων θα αφορούν την «βάσανο του ξενιτεμού των Μαρμάρων του Παρθενώνα» όπως τιτλοφορείται η ομιλία της Δρ. Ελένης Κόρκα.
δ) Σύγχρονες μέθοδοι στον τομέα της υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας :οι ομιλίες εκτός άλλων θα αφορούν το Παράκτιο παλίμψηστο με παράδειγμα από το έργο του Πανεπιστημίου Πελοπονήσσου στην Κεφαλλονιά.
Σκοπός της ημερίδας είναι να προβάλλει το έργο της ΕΕΑ από την ίδρυση της το 1976 ως το 2014 αλλά και να θέσει στην κρίση της επιστημονικής κοινότητας τα νέα δεδομένα που προέρχονται από την υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα. Η εξέλιξη στον τομέα της σύγχρονης τεχνολογίας ανήκει επίσης στα καίρια σημεία της παρουσίασης.
Οι ομιλίες θα αρχίσουν στις 10.00 μετά τους χαιρετισμούς των αναπλ. Υπουργού Πολιτισμού κ. Ν. Ξυδάκη, της δρ. Ελ. Κόρκα γενικής διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, του δρ. Γ. Παπαπαθανσόπουλου επίτιμου έφορου Εναλίων Αρχαιοτήτων και της Δρ. Αγγ. Σίμωσι, προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.
Οι ομιλίες θα ολοκληρωθούν το βράδι στις 20.15. Από τις 20.30 ως τις 21.00 θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 210 92 35 105, 210 92 39038 και
210 92 47 249
Λεπτομέρειες για τις ώρες και τους ομιλητές μπορείτε να δείτε εδώ: