Το μεγαλύτερο ίσως επίτευγμα του Ιωνα Βορρέ είναι βεβαίως το Μουσείο Βορρέ στην Παιανία, ένα ίδρυμα πολιτισμού που «γεννήθηκε» το 1983 με σκοπό την ανάδειξη της ελληνικής Τέχνης και του ελληνικού πολιτισμού. Η έκτασή του Μουσείου υπερβαίνει τα 18 στρέμματα και χωρίζεται σε δύο μέρη: το Μουσείο σύγχρονης ελληνικής Τέχνης και το λαογραφικό Μουσείο που μαζί καλύπτουν τουλάχιστον 2500 χρόνια ελληνικής ιστορίας.

Το συγκρότημα είναι διαρθρωμένο έτσι ώστε να αναδεικνύει το ελληνικό πνεύμα. Το λαογραφικό μουσείο είναι ένα ασυνήθιστο σύμπλεγμα κτιρίων, αυλών και κήπων, μια επαναπροσαρμογή παραδοσιακών αρχιτεκτονικών στοιχείων που στεγάζει μια συλλογή από αρχαιότητες, κεραμικά, λαϊκά κειμήλια και αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν πριν από αιώνες στην καθημερινή ζωή.

«Ο Βορρές μάζευε οτιδήποτε έβρισκε στο δρόμο σχετικό με την λαϊκή Τέχνη και φρόντιζε με αγάπη για την αποκατάστασή του» είπε στο ΒΗΜΑ ο σκηνοθέτης Γιάννης Βαμβακάς ο οποίος γνώριζε καλά τον Ιωνα Βορρέ. «Θυμάμαι για παράδειγμα ότι ήταν ιδιαίτερα υπερήφανος για μια μυλόπετρα που είχε βρει στο δρόμο, ενώ μου είχε πει ότι κάποτε ο Τεντ Κένεντι είχε καθίσει σε έναν επιτύμβιο στο προαύλιο του μουσείου του και εκτινάχθηκε σαν σφαίρα όταν ο Βορρές του είπε που καθόταν! Αν δεν ήταν αυτός πολλά αντικείμενα θα είχαν καταλήξει στα σκουπίδια.»

Μεσσηνιακής καταγωγής (Φιλιατρά) ο Ιων Βορρές κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής υπηρέτησε με ομάδα Αμερικανών αξιωματικών, μελών της OSS στα βουνά της Ευβοίας. Ηταν απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών και απέκτησε το δίπλωμα των Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο του Queen’s στο Οντάριο του Καναδά, καθώς επίσης και ανώτερο δίπλωμα στη Φιλοσοφία και Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Απέκτησε επίσης την Καναδική υπηκοότητα και μάλιστα διετέλεσε δημοσιογράφος σε μεγάλες Καναδικές εφημερίδες (το 2009 έλαβε το ανώτατο τιμητικό παράσημο «Order of Canada» από την Κυβερνήτη του Καναδά).

Προτεραιότητα του Ιωνα Βορρέ στον Καναδά ήταν η διάδοση του ελληνικού πολιτισμού με διαλέξεις, άρθρα και άλλες δραστηριότητες όπως η πρώτη μεταπολεμική Βυζαντινή έκθεση εικόνων στο Τορόντο του Καναδά την οποία διοργάνωσε το 1955, καθώς και έκθεση ζωγραφικής Ελληνίδων καλλιτεχνών. Μάλιστα το 1967 ο Βορρές διορίστηκε με βαθμό Πρέσβη ως Διευθυντής του Ελληνικού Περιπτέρου στη Διεθνή Έκθεση του Μόντρεαλ και ήταν ο μόνος Καναδός υπήκοος διευθυντής ξένου περιπτέρου στην έκθεση.

Ο Βορρές συνέχισε την προσπάθεια όταν επέστρεψε στην Ελλάδα. Από το 1991 ως το 1998 διετέλεσε Δήμαρχος Παιανίας. Έχει τιμηθεί από τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Αθηνών και τη Λέσχη Λάιονς και έχει παρασημοφορηθεί από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Το 2001 έλαβε τιμητικά τον τίτλο του Δρ. Καλών Τεχνών από το Αμερικανικό Κολλέγιο της Ελλάδος. Επιλέχθηκε ως «Άνδρας της Χρονιάς 2009″ για την Ελλάδα από το Αμερικανικό Βιογραφικό Ινστιτούτο.

Το βιβλίο του «Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΩΝ ΤΣΑΡΩΝ», τα απομνημονεύματα της Μεγάλης Δούκισσας Όλγας, αδελφής του τελευταίου Τσάρου της Ρωσίας Νικολάου Β’ η οποία ζούσε εξόριστη κοντά στο Τορόντο, εκδόθηκε στις Η.Π.Α. και Αγγλία το 1965.

Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης δήλωσε: «Μέσα από το σημαντικό μουσείο που ίδρυσε, ο Ίων Βορρές πρόσφερε πολλά στην ανάδειξη της συνέχειας μεταξύ της λαϊκής παράδοσης και της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Τα δύο τμήματα του Μουσείου Βορρέ, το λαογραφικό και το μουσείο σύγχρονης τέχνης διασώζουν αυθεντικές εκδοχές του ελληνικού πολιτισμού, του ίδιου πολιτισμού που ο Βορρές φρόντισε να προβάλει με πολλές εκθέσεις έργων της συλλογής του στις ΗΠΑ και τον Καναδά».