«Ο Ανδρόνικος εκίνησε να πάει λαφοκυνήγι,/ εκίνησε κι ο Κωσταντής στο δάσκαλο να πάει,/ το καλαμάρι αστόχησε, γυρίζει να το πάρει./ Βρίσκει την πόρτα νανοιχτή, την πόρτα νανοιγμένη,/ βρίσκει τη μάνα του αγκαλιά με ξένο παλληκάρι./ «Ας είναι ας είναι, μάνα μου, κι α δε σ’ ομολογήσω,/ κι α δεν το πω τ’ αφέντη μου, ν’ αδικοθανατίσω./ Τι είδες, μωρέ, και τι θα πεις, και τι θα μολογήσεις;/ Καλό είδα γω, καλό θα ειπώ, καλό θα μολογήσω,/ κακό είδα γω, κακό θα ειπώ, κακό θα μολογήσω.»/

Και με το μόσκο το πλανά και με το λεφτοκάρυα,/ και στο κελάρι το μπασε και σαν τ’ αρνί το σφάζει,/ σα μακελάρης φυσικός του βγάζει το συκώτι./ Σ εννιά νερά το ξέπλυνε και ξεπλυμούς δεν είχε,/και πάλε το ξανάπλυνε και πάλι ναίμα στάζει,/
και στο τηγάνι το βαλε για να το τηγανίσει.
Αν ο Κουέντιν Ταραντίνο ή ο Γουές Κρέιβεν διάβαζαν ποτέ τους στίχους του δημοτικού τραγουδιού «Η μάνα η φόνισσα» (απ’ όπου το παραπάνω απόσπασμα), ενδεχομένως θα κοκκίνιζαν από την ντροπή τους. Οι ανομολόγητης βίας σκηνές που περιγράφονται στο παραδοσιακό αυτό τραγούδι (ένας γιός πιάνει την μάνα του με τον εραστή της στο κρεβάτι, εκείνη τον σκοτώνει, του βγάζει το συκώτι, το ψήνει και το δίνει στον πατέρα του να το φάει!) μπορούν να προκαλέσουν φρίκη ακόμα και στον πιο εκπαιδευμένο σε σκληρές σκηνές κινηματογραφικού τρόμου θεατή!
Με άλλα λόγια αυτό το δημοτικό τραγούδι όπως και πολλά σαν αυτό, είναι σαν ταινία splatter!
Μέσα από μία διάλεξη που θα περιλαμβάνει αναπάντεχες αναφορές και σοκαριστικές κινηματογραφικές σκηνές και δημοτική ποίηση, η «αόρατη διαδρομή» που ενδεχομένως συνδέει τις απαρχές του κινηματογραφικού splatter με τα απόκοσμα όντα και το βίαιο ύφος της δημοτικής ποίησης, θα αναδυθεί από τον κ. Ορέστη Ανδρεαδάκη σε μια εκδήλωση που δείχνει ενδιαφέρουσα και θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σήμερα Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου στις 18:00 (η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο θεματικής Κοινοί Τόποι)
«Η splatter – βία δεν είναι προτέρημα μόνον του κινηματογράφου και των συγκεκριμένων ταινιών που ασχολούνται μαζι της» είπε ο κ. Ανδρεαδάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και Διευθυντής του Περιοδικού Σινεμά. «Splatter βία μπορούμε να βρούμε από τα αγγεία της αρχαιότητας όπως αυτό με την σφαγή ντης Πολυξένης στον τάφο του Αχιλλέα, ως τους στίχους των τραγουδιών της δημοτικής παράδοσης.»
Ο κ. Ανδρεαδάκης έχει αναγνώσει παραπάνω από 30 βιβλία μελετητών του δημοτικού τραγουδιών (ανέφερε για παράδειγμα τον μελετητή Παναγή Λεκουτσά) και βεβαίως συλλογές με εν λόγω τραγούδια. Μέσα από αυτά τα ποιήματα έπιασε τον εαυτό του να σκέφτεται το κινηματογραφικό splatter και πάνω σε αυτή την ιδέα θα αναπτύξει την ομιλία του. Κατά την διάρκειά της θα παρεμβάλλονται σκηνές από ταινίες είδους όπως το splatter, το zombie movie ή το ιταλικό giallo. Ταινίες όπως η «Νύχτα των ζωντανών νεκρών» του Ρομέρο, ο «Sweeney Todd» του Τιμ Μπάρτον, το «Τένεμπρε» του Ντάριο Αρτζέντο. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι θα προβληθούν και σκηνές από ταινίες στις οποίες το splatter είναι υπόγειο, χωρίς οι ταινίες να ανήκουν στο είδος, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη «Μισαλλοδοξία» του Ντ. Γ. Γκρίφιθ και «Τα πάθη του Χριστού» του Μελ Γκίμπσον, ταινίες άκρατης βίας.
Είσοδος Ελεύθερη
Πληροφορίες-κρατήσεις: 210 8778396/8 ή με email στο visitorscenter@snfcc.org
Κέντρο Επισκεπτών –Πεζογέφυρα Εσπλανάδας –Εργοτάξιο ΚΠΙΣΝ, Καλλιθέα

Για τη μετάβαση Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ από το Μετρο Συγγρού Φιξ μπορεί να να χρησιμοποιηθεί δωρεάν το λεωφορείο που συνδέει το Σταθμό Μετρό Συγγρού –Φιξ με το ΚΠΙΣΝ (αφετηρία επί της οδού Καλλιρρόης και άφιξη στην αρχή της Εσπλαναδας).