Oύτε καν τον Μάρτη δεν περίμενε το φετινό Καλοκαίρι! Ηρθε κιόλας από τον Φεβρουάριο με την ανακοίνωση του προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου που συμπληρώνει 60 χρόνια ζωής. Η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου έγινε για μια ακόμη χρονιά στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς την Τετάρτη 18/2 με τον πρόεδρο και καλλιτεχνικό διευθυντή της διοργάνωσης Γιώργο Λούκο να παρουσιάζει τις εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν από την 1η Ιουνίου ως τις 31 Αυγούστου 2015. Το «παρών» στην συνέντευξη έδωσε τόσο ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κ.Νίκος Ξυδάκης όσο και η Περιφερειάρχης Αττικής κυρία Ρένα Δούρου αλλά και ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης. Ολοι τους μίλησαν με θερμά λόγια για την διοργάνωση υπό τον Γιώργο Λούκο κι εξέφρασαν την πρόθεσή τους να την στηρίξουν ενεργά.
«Το Φεστιβάλ σ’ αυτή την τελευταία περίοδο χαρίζει αυτοπεποίθηση στην πόλη των Αθηνών» είπε μεταξύ άλλων ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού. Από την πλευρά της η κυρία Δούρου ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια θα στηρίξει άμεσα το καλλιτεχνικό έργο του Φεστιβάλ. Η φετινή συνδρομή αφορά σε τρεις παραγωγές ενώ πέραν αυτών, θα υπάρξει στήριξη και όπου αλλού χρειαστεί ο θεσμός. Ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στο θέμα των ευρωπαϊκών πόρων και τόνισε ότι η Αθήνα χρειάζεται ολοκληρωμένες προσεγγίσεις ενώ σε σχέση με το Φεστιβάλ είπε ότι ο Δήμος θα στηρίξει την διοργάνωση όσο μπορεί καθώς «είναι ένας θεσμός που μας φέρνει οξυγόνο…»
Σε ό,τι αφορά σ’ αυτές καθαυτές τις εκδηλώσεις, ο κ. Λούκος αναφέρθηκε αρχικά σε ορισμένα θεάματα που ακόμη δεν έχουν ενταχθεί στην διοργάνωση καθώς οι προτάσεις κατατέθηκαν όταν το πρόγραμμα είχε πλέον σχηματοποιηθεί, ωστόσο γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν. Μεταξύ αυτών, η βασισμένη χαλαρά στην Μαρία Κάλλας όπερα του Ρούφους Γουέινράιτ αλλά και μια παραγωγή του διάσημου χορογράφου Μπενζαμέν Μιλπιέ.
Κατά τα άλλα, το πρόγραμμα στην Αθήνα όσο και στην Επίδαυρο κινείται στον άξονα των προηγούμενων χρόνων: σε ό,τι αφορά στο θέατρο τον τόνο δίνει κι εφέτος η Πειραιώς 260 ενώ πέρα από το εμβληματικό Ηρώδειο, οι εκδηλώσεις θα εκταθούν κι εφέτος και σε άλλους χώρους, μεταξύ των οποίων, για πρώτη φορά, το Λύκειο του Αριστοτέλη.
Αναφορικά με τις διεθνείς συμμετοχές, οι γνωστοί φίλοι του Φεστιβάλ θα μας επισκεφθούν κι εφέτος: η Σιλβί Γκιλέμ με την αποχαιρετιστήρια παράστασή της «Life in Progress», ο Ρομέο Καστελούτσι, η Μαγκί Μαρέν, ο Τόμας Οστερμάγερ. Δεν λείπουν βέβαια και οι πρώτες εμφανίσεις ενώ εμφανής είναι η προσπάθεια να δοθεί βήμα σε νέους δημιουργούς.
Σε ό,τι έχει να κάνει με την μουσική, διπλό «παρών» δίνουν εφέτος η Εθνική Λυρική Σκηνή (με την «Τόσκα» του Πουτσίνι και την «Κάρμεν» του Μπιζέ), η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής. Με ενδιαφέρον αναμένεται η όπερα «Λεόντιος και Λένα», βασισμένη στο θεατρικό του Μπίχνερ, του Κορνήλιου Σελαμσή. Τέλος, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου θα παρουσιαστούν εννέα, συνολικά, παραγωγές. Αμέσως μετά την συνέντευξη ανακοινώθηκε ότι πέρα από τις οκτώ παραγωγές που αναφέρονται στο πρόγραμμα, ο Τσεζάρις Γκραουζίνις θα σκηνοθετήσει τον «Προμηθέα Δεσμώτη» με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Οι εκδηλώσεις αναλυτικά