Η αυστραλή συγγραφέας Κολίν Μακάλοου, η οποία έγινε παγκοσμίως γνωστή για το μυθιστόρημά της «Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας» (Thorn Birds, 1977), έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών ύστερα από πολύχρονα προβλήματα υγείας.

Η ίδια είχε γεννηθεί στην Αυστραλία το 1937. Πέθανε, όπως ανακοίνωσε ο εκδοτικός οίκος Harper Collins την Πέμπτη, σε νοσοκομείο της Νήσου Νόρφολκ, στον Νότιο Ειρηνικό, όπου ζούσε με τον σύζυγό της Ρικ Ρόμπινσον.
H Κολίν Μακάλοου σπούδασε νευροφυσιολογία, ίδρυσε το τμήμα νευροφυσιολογίας του Βασιλικού Νοσοκομείου της Βόρειας Ακτής στο Σίδνεϊ και εργάστηκε για δέκα χρόνια ως ερευνήτρια και καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Γέιλ.
Η συγγραφική της καριέρα άρχισε το 1974 με την έκδοση του πρώτου της βιβλίου. Ακολούθησε το πολύκροτο «Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας», το 1977, ένα μυθιστόρημα που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και σημείωσε διεθνή επιτυχία (περισσότερα από 30 εκατομμύρια αντίτυπα).
Η τηλεοπτική σειρά, η οποία βασίστηκε στο βιβλίο, προβλήθηκε στις ΗΠΑ το 1983 και ένα χρόνο μετά μεταδόθηκε και στην Ελλάδα από τη δημόσια τηλεόραση.
Η Κολίν Μακάλοου είχε πολλά ενδιαφέροντα, ασχολούταν με τη ζωγραφική, τη χαρτογραφία, το αρχιτεκτονικό σχέδιο, την αστρονομία και τη μουσική.
Για την προσφορά της στην επιστήμη, την ιστορική έρευνα και τη λογοτεχνία τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις (μεταξύ άλλων, είναι ανάμεσα στα 100 πρόσωπα που έχουν ανακηρυχθεί «Ζώντες Εθνικοί Θησαυροί» της Αυστραλίας), και ήταν μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης.
Το μυθιστόρημα «Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας» είχαν κυκλοφορήσει την ελληνική γλώσσα το 1978 από τις εκδόσεις Ζάρβανου. Επανεκδόθηκαν το 2000 από τις εκδόσεις Bell.