Tο κοσμοϊστορικής σημασίας γεγονός του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (1914 -1918) που πέρσι συμπλήρωσε εκατό χρόνια από την έναρξή του αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον σκηνοθέτη Ανδρέα Αποστολίδη για το ντοκιμαντέρ «Πόλεμος και Eιρήνη στα Βαλκάνια», το οποίο θα παρουσιαστεί σε πρώτη προβολή την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus.
Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στις δραματικές αλλαγές στη ζωή των κατοίκων στα Βαλκάνια την περίοδο 1914-18, από τη Βοσνία και τη Σερβία ως τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Επικεντρώνεται στους αμάχους, για τους οποίους ο πόλεμος ήταν αφάνταστα σκληρός, προοιωνίζοντας τις ακρότητες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η ταινία βασίζεται σε σπάνια κινηματογραφικά φιλμ και φωτογραφίες από τα εθνικά αρχεία των Βαλκανίων, και συλλογές στην Ευρώπη, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, ενώ περιλαμβάνει ανέκδοτο υλικό που βρέθηκε στο πλαίσιο ειδικής συνεργασίας με το Eye Film Institute (Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο και Ταινιοθήκη της Ολλανδίας). Για την δημιουργία της ζητήθηκε η συνδρομή Ελλήνων και ξένων ιστορικών όπως οι Mαρκ Μαζάουερ (Πανεπιστήμιο Columbia), Κρις Κλαρκ (Πανεπιστήμιο Cambridge), Τζέι Γουίντερ (Πανεπιστήμιο Yale University) κ.α.
Η εκδήλωση που θα είναι δωρεάν για το κοινό, πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Anemon Productions και το Ινστιτούτο Γκαίτε, καθώς και με την υποστήριξη του Προγράμματος Media της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του British Council.
Μετά την προβολή της ταινίας (διανομή των δελτίων στις 17:30 – ώρα έναρξης 19:00) θα ακολουθήσει συζήτηση (στα αγγλικά και ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση) με διακεκριμένους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό: τη Χριστίνα Κουλούρη, Καθηγήτρια Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (και ιστορική σύμβουλο της ταινίας Πόλεμος και Ειρήνη στα Βαλκάνια), τον ιστορικό Φίλιπ Κάραμποτ και την Kαθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου Nτούμπραβκα Στογιάνοβιτς. Θα προλογίσει η Διευθύντρια Πολιτιστικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Γκαίτε της Αθήνας και των Ινστιτούτων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης Γιουλιάνε Στέγκνερ.
Πόλεμος και Ειρήνη στα Βαλκάνια
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αποστολίδης
Ιστορικός Σύμβουλος: Χριστίνα Κουλούρη
Παραγωγή: ΑΝΕΜΟΝ / Γιούρι Αβέρωφ, Ρέα Αποστολίδη
Έρευνα: Λεωνίδας Λιάμπεης
Διάρκεια: 55′
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: 210 72 82 333