«Η Τρίπολη, ως πρωτεύουσα της Αρκαδίας, είναι η Ελληνική υποψηφιότητα που μπορεί να αναπτύξει μια πολιτιστική αφήγηση και έναν πολιτιστικό διάλογο με οικουμενικό περιεχόμενο και διεθνή απήχηση» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η επιτροπή Διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το έτος 2021, από την πρωτεύουσα της Πελοποννήσου και της Αρκαδίας. «Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τον Δήμο της Τρίπολης να αναδείξει στο ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο κοινό τον πολιτιστικό πλούτο του τόπου της Αρκαδίας, καθιστώντας το συμμέτοχο στην αναπτέρωση του Αρκαδικού Ιδεώδους. »
Επικεφαλής της Επιτροπής έχει τεθεί ο Αρκάς σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς και κατά αλφαβητική σειρά οι υπόλοιποι είναι οι :Αγλαΐα Αρχοντίδου-Αργύρη, Διευθύντρια Μουσείου Πόλεως των Αθηνών, Θανάσης Βαλτινός, Αντιπρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών, Μαρία Γεωργοπούλου, Διευθύντρια Γενναδείου Βιβλιοθήκης, Άγγελος Δεληβορριάς, τ. Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Χρήστος Ζερεφός, Άκαδημαϊκός, Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Μίκης Θεοδωράκης, Μουσικοσυνθέτης, Νίκος Μανωλόπουλος, τ. Διευθυντής Μεγάρου Μουσικής, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ηθοποιός, Παντελής Σκαγιάννης, Καθηγητής Πολιτικής Υποδομών και Καίτη Τζιτζικώστα, Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Unesco.
«Σε μια χρονιά εορταστική, 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας (1821), αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να συνδεθεί το όραμα της Ελευθερίας με το όραμα μιας ειρηνικής αναζήτησης της Ευδαιμονίας, του σύγχρονου ‘ευ ζην’» τονίζει η επιτροπή. «Ο Αρκαδισμός βρίσκεται στα θεμέλια της περιβαλλοντικής σκέψης και πρακτικής, που αναζητεί και προτείνει λύσεις σε παγκόσμια προβλήματα και ενθαρρύνει δημιουργικές πρωτοβουλίες. Το πλέον σημαντικό στοιχείο της Αρκαδικής πολιτιστικής κληρονομιάς είναι η σχέση της τέχνης με τη φύση. »
Εκτός από τον Κ. Γαβρά, οι υπόλοιποι των 11 που κατάγονται από την Αρκαδία είναι οι κ.κ. Γεωργοπούλου, Βαλτινός, Δεληβορριάς, Ζερεφός και Μιχαλακόπουλος.