Η αλλαγή σκυτάλης στην «βάση» του Υπουργείου Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας είχε ποικιλία: απολογισμούς, ευχαριστίες, μια πρώτη γεύση από τις νέες κατευθύνσεις αλλά και διαφορετικές εκτιμήσεις και υπονοούμενα χωρίς μάλιστα να λείψει και κάποια ένταση προς το τέλος της εκδήλωσης παράδοσης-παραλαβής η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 28 Ιανουαρίου.

Λαμβάνοντας αρχικά τον λόγο ο απερχόμενος Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Τασούλας καλωσόρισε την νέα ηγεσία του – ενοποιημένου πλέον- Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων: τον νέο Υπουργό κ. Αριστείδη Μπαλτά, τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού κ. Νίκο Ξυδάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού κ. Σταύρο Κοντονή. Ο κ. Τασούλας έκανε έναν σύντομο απολογισμό της επτάμηνης θητείας του επισημαίνοντας ιδιαίτερα τις αναπτυξιακές δυνατότητες του Πολιτισμού. Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι «το Υπουργείο Πολιτισμού είναι σαφώς αποτελεσματικότερο όταν δραστηριοποιείται αυτοτελώς». Το ενοποιημένο μοντέλο, είπε, έχει δοκιμαστεί κι έχει αποτύχει και είναι κρίμα μια προηγούμενη αρνητική εμπειρία να μην λαμβάνεται υπόψη.

Σχολιάζοντας την διαπίστωση αυτή ο νέος Υπουργός κ. Μπαλτάς είπε ότι η συγχώνευση δεν πρέπει να θεωρηθεί ως πράξη υποβάθμισης του Πολιτισμού αλλά αντιθέτως, ως αναβάθμισή του μέσω της σύνδεσής του με την Παιδεία. Με δεδομένο ότι επίκεινται οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης, ο κ. Μπαλτάς ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει να πει κάτι σε επίπεδο εξαγγελιών. Ωστόσο, επανέλαβε την προγραμματική δέσμευση ότι «τα Υπουργεία είναι για να υπηρετούν τους πολίτες» ενώ αναφορικά με τους εργαζόμενους είπε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει «πολιτική αχρωματοψία» σε ό,τι έχει να κάνει με τις πολιτικές πεποιθήσεις κι εν προκειμένω το ενωτικό στοιχείο είναι ότι «όλοι μαζί θέλουμε να κάνουμε δουλειά». Παράλληλα, έκανε λόγο για πάταξη φαινομένων διαπλοκής, διαφθοράς κ.λ.π.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης εκφράζοντας την συγκίνησή του για το γεγονός ότι το αντικείμενο που υπηρετεί το συγκεκριμένο Υπουργείο ο ίδιος το υπηρετεί εδώ και δεκαετίες. «Με πολλούς ανθρώπους του Πολιτισμού ζούμε μαζί, συνεργαζόμαστε κι όλ’ αυτά δημιουργούν προϋποθέσεις για μια συνέχεια» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας όμως πως η πρόσφατη εντολή του ελληνικού λαού δεν είναι «να συνεχίσουμε αλλά ν’ αλλάξουμε και ν’ ανανεώσουμε…». Ο κ. Ξυδάκης έκανε παράλληλα σύντομη αναφορά τόσο σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και σύγχρονου πολιτισμού. Σε ό,τι έχει να κάνει με την πρώτη, επισήμανε με νόημα την αντίθεση της νέας ηγεσίας του Υπουργείου στις όποιες ιδεολογικές χρήσεις της ιστορίας και της αρχαιολογίας. «Ο ρόλος της αρχαιολογίας δεν είναι να οδηγεί έναν λαό σε συναισθήματα είτε κομπλεξισμού είτε υπεραναπλήρωσης. Να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό που είμαστε» είπε συγκεκριμένα. Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού θα στηρίξουν την πρόταση του νέου κυβερνητικού σχήματος…

Σε θέματα της αρμοδιότητάς του αναφέρθηκε παίρνοντας τον λόγο ο νέος Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής. Στην εκδήλωση έλαβαν επίσης τον λόγο οι απερχόμενοι Υφυπουργοί Πολιτισμού και Αθλητισμού αντιστοίχως κυρία Αντζελα Γκερέκου και κ. Γιάννης Ανδριανός καθώς και η απερχόμενη Γενική Γραμματέας κυρία Λίνα Μενδώνη.

Από την εκδήλωση πάντως δεν έλειψε και κάποια ένταση: το γεγονός ότι τό σύνολο της νέας ηγεσίας του Υπουργείου ευχαρίστησε μεν τον κ. Τασούλα για την ευγενική παράδοση αλλά εκφράστηκε αρνητικά για την μη παράδοση του Μεγάρου Μαξίμου στον νέο Πρωθυπουργό κ.Αλέξη Τσίπρα από τον ίδιο τον απερχόμενο Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά προκάλεσε την αντίδραση του κ. Τασούλα. «Ο Αντώνης Σαμαράς είναι απών απ΄αυτή την αίθουσα- είπε- αλλά ήταν παρών σ’ ό,τι αφορούσε στις δραστηριότητες του Υπουργείου Πολιτισμού» συνέχισε, προσθέτοντας πως αυτό που κάποιοι θεωρούν ως έλλειψη ευγένειας οφείλεται απλώς σε κάποια άλλη συνεννόηση που είχε γίνει…