«Η ελπίδα έρχεται», το κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανώς εμπνευσμένο από το σύνθημα «η ευτυχία έρχεται» που χρησιμοποίησε η Αριστερά μιας διαφορετικής χώρας σε μια πολύ πιο ταραγμένη και οδυνηρή εποχή. Πριν από μερικά χρόνια μας το θύμισε μια ταινία, το «Νο» του Πάμπλο Λαρέν που μετά την προβολή της στο φεστιβάλ των Κανών, κατόρθωσε να φτάσει ως τα Οσκαρ διεκδικώντας το ξενόγλωσσο.
«Η ευτυχία έρχεται» ήταν το σύνθημα της «καμπάνιας τού όχι» ενάντια στη χούντα του Αουγκούστο Πινοσέτ στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η περιπέτεια της καμπάνιας έγινε ταινία και το «Νο» φαίνεται πως ενέπνευσε τα νεαρά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως παραδέχθηκε ο συντονιστής της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάσος Κορωνάκης λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η δική μας καμπάνια δεν κοιτάζει πίσω, αλλά μπροστά. Κι όπως έκαναν και οι Χιλιανοί, δεν στεκόμαστε στον πόνο που ζήσαμε, αλλά στη χαρά που θα ζήσουμε αν κερδίσουμε όλοι μαζί».
Το ΒΗΜΑ είχε μιλήσει τόσο με τον σκηνοθέτη του «Νο» Πάμπλο Λαρέν, όσο και με τον πρωταγωνιστή της ταινίας, Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, ο οποίος υποδύεται τον ρόλο του υπεύθυνου της καμπάνιας.