Εβδομάδα ντοκιμαντέρ αφιερωμένη στο εμμονοληπτικό σύμπαν της καλλιτεχνικής δημιουργίας παρουσιάζουν η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Exile Room. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν 5 με 11 Φεβρουαρίου.
Από τις πινελιές ενός αντισυμβατικού ζωγράφου μέχρι τις απόκρυφες συνήθειες μιας μυστηριώδους φωτογράφου, το αφιέρωμα «ART & DOCS: Επίμονα Ταλέντα» όπως τιτλοφορείται, αποτελεί μια σαγηνευτική κινηματογραφική βόλτα με συχνές στάσεις στην εγωπάθεια, τη φήμη, την αιώνια χίμαιρα της έμπνευσης αλλά και την απόλυτη μεγαλοπρέπεια.
Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν βρίσκουμε την υποψήφια για Όσκαρ ντοκιμαντέρ 2014 «Η Ωραία κι ο Πυγμάχος» (Cutie and the Boxer 2013, ΗΠΑ) του Ζάκαρι Χάιντσερλινγκ που καταγράφει την ταραχώδη σχέση και τον αναπόφευκτο ανταγωνισμό ανάμεσα σε ένα ζευγάρι Ιαπώνων καλλιτεχνών. Θα προβληθούν επίσης το «Ανακαλύπτοντας τη Βίβιαν Μάιερ» (Finding Vivian Maier, 2013, ΗΠΑ) των Τζον Μαλούφ και Τσάρλι Σίσκελ, που βρίσκεται ανάμεσα στις φιναλίστ ταινίες για τις οσκαρικές υποψηφιότητες καλύτερου ντοκιμαντέρ του 2015, το «Ο Τιμ και ο Βερμέρ του» (Tim’s Vermeer, 2013, ΗΠΑ) του Τέλερ όπου ο Τεξανός εφευρέτης Τιμ Τζένισον ξεσκεπάζει τα μυστικά του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου του 17ου αιώνα Γιοχάνες Βερμέρ και η τελευταία ταινία του διάσημου ντοκιμαντερίστα Φρέντερικ Γουάιζμαν «Εθνική Πινακοθήκη» (National Gallery, 2014, ΗΠΑ/Γαλλία/Αγγλία), που με φόντο τον χώρο του τίτλου «συλλαμβάνει» ανορθόδοξες ξεναγήσεις, φιλόδοξους curators και μια παρέλαση αριστουργημάτων της ζωγραφικής.
Πέρα από ταινίες πρόσφατης παραγωγής, το πρόγραμμα περιέχει επίσης δύο κλασικά πλέον στο είδος τους ντοκιμαντέρ. Στο «Μυστήριο του Πικάσο» (Le Mystère Picasso, 1956, Γαλλία), ο Γάλλος Ανρί-Ζορζ Κλουζό μας προσκαλεί στο ατελιέ του Πάμπλο Πικάσο και καταγράφει τον σπουδαίο Ισπανό καλλιτέχνη εν ώρα εργασίας και το «Crumb» (1994, ΗΠΑ) του Τέρι Ζούιγκοφ ένα ιδιαιτέρως προσωπικό πορτρέτο του αμφιλεγόμενου και πρωτοπόρου underground κομίστα Ρόμπερτ Κραμπ.
Η εκδήλωση θα συμπληρωθεί με την παρουσία της σκηνοθέτιδας Σόφι Φάινς, αδελφής των διάσημων ηθοποιών Ρέιφ και Τζόζεφ Φάινς και δημιουργού των υπερεπιτυχημένων ντοκιμαντέρ «The Pervert’s Guide to Cinema» (2006) και «The Pervert’s Guide to Ideology» (2012), με πρωταγωνιστή τον εκκεντρικό φιλόσοφο Σλάβοϊ Ζίζεκ.
Η αναγνωρισμένη κινηματογραφίστρια θα παρουσιάσει την ταινία της «Χορταριασμένες Πόλεις» (Over Your Cities Grass Will Grow, 2010) για τον Γερμανό εικαστικό Άνσελμ Κίφερ και τα έργα του και θα δώσει masterclass (στο Exile Room) πάνω στη σύζευξη εικαστικής δημιουργίας και ντοκιμαντέρ, καθώς και στον ρόλο της γυναίκας στον χώρο του non-fiction κινηματογράφου.
Τέλος ,έλληνες καλλιτέχνες και επαγγελματίες από τον χώρο των τεχνών θα «υιοθετήσουν» τις ταινίες του αφιερώματος προλογίζοντάς τες και παρουσιάζοντας την προσωπικότητα στην οποία είναι η κάθε μία είναι βασισμένη.
Ταινιοθήκη της Ελλάδος Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136 / Μετρό Κεραμεικός (210) 36 09 695, 36 12 046