Στην Ελλάδα θα βρίσκεται από την ερχόμενη Τετάρτη 7 Ιανουαρίου ο Κουβανός πολιτικός και στρατιωτικός Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν, προσκεκλημένος της κινηματογραφικής εταιρίας New Star που εκδίδει στα ελληνικά το βιβλίο του με τίτλο «Το τίμημα της ισχύος- Η αυτοκρατορία του τρόμου». Η παρουσίαση του βιβλίου είναι ένας από τους λόγους που φέρνουν τον Κάστρο στην χώρα μας.

Μηχανικός με Master στις Διεθνείς Σχέσεις και ερευνητής θεμάτων σχετικών με την Εθνική Ασφάλεια και Άμυνα, ο γιος του Ραούλ Κάστρο και ανιψιός του Φιντέλ Κάστρο, είναι μια από τις πιο σημαντικές πολιτικές φυσιογνωμίες στην Κούβα όπου κρατά τον βαθμό του συνταγματάρχη στο Υπουργείο Εσωτερικών. Εχει παρακολουθήσει διάφορα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και δημοσιεύσει εργασίες πάνω στα θέματα εθνικής και διεθνούς ασφάλειας, πολιτικής επιστήμης, παγκόσμιας οικονομίας και οικονομικών, διπλωματίας και ιστορίας, διαχείρισης και εκπαίδευσης ανθρώπινου δυναμικού, καινοτομίας στη συλλογή πληροφοριών και παραγωγή αναλύσεων σε διάφορα γνωστικά πεδία καθώς και εφαρμογές των νέων τεχνολογιών.

Η επίσκεψη του Αλ. Κάστρο Εσπίν στην Ελλάδα συνδυάζεται επίσης με το Φεστιβάλ Κουβανικού Κινηματογράφου για τα 56 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης που θα πραγματοποιηθεί από τις 8 ως τις 14 Ιανουαρίου στον κινηματογράφο STUDIO New Star Art Cinema. Θα προβληθούν 26 ταινίες και ντοκιμαντέρ. O κ. Κάστρο Εσπίν θα είναι ένας από τους ομιλητές στην ειδική εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης στον κινηματογράφο Studio Νew Star Art Cinema (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33 πλ. Αμερικής).

Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου, στις 7μμ και θα μιλήσει επίσης ο Πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού συνδέσμου Νίκος Καρανδρέας. Θα προβληθεί η ταινία Kangamba για τη διεθνιστική αλληλεγγύη της Κούβας στην Αγκόλα, στην οποία συμμετείχε ως εθελοντής ο Αλεχάντρο Κάστρο. Στην ίδια εκδήλωση θα ακουστούν τραγούδια για τη διεθνή αλληλεγγύη σε ποίηση του Φώντα Λάδη και μουσική του Θάνου Μικρούτσικου. Στο πιάνο ο Γιώργος Καμπογιάννης. Τραγουδούν η Μπέττυ Χαρλαύτη και ο Δημήτρης Κάσσαρης.

Το πρόγραμμα του Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν στην Ελλάδα περιλαμβάνει επίσης συναντήσεις του με τον Μίκη Θεοδωράκη και με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επισκέψεις ιστορικών χώρων που συμβολίζουν την αντίσταση σε διαφορετικές εποχές. Μεταξύ αυτών η Γέφυρα του Γοργοπόταμου, το Χάνι της Γραβιάς, το πρώην ΕΑΤ – ΕΣΑ και το μουσείο Μακρονησιωτών εξορίστων και αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης .

Η παρουσίαση του βιβλίου του θα γίνει την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου (7 ΜΜ) στην Αλκυονίδα ενώ την επομένη, Τρίτη 13 Ιανουαρίου, ο κ. Κάστρο θα δώσει μια ομιλία προς τους φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Σάκης Καράγιωργας ΙΙ» με τη συμμετοχή των καθηγητών Προκόπη

Παπαστράτη, Μιχάλη Λυμπιεράτου, στα πλαίσια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας.

Την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου στις 12:00 ο Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στην αίθουσα «Αλκυονίς New Star Art Cinema» (Ioυλιανού 42-46 πλ. Βικτωρίας).