Είναι περίεργο πώς τα φέρνει κάποιες φορές η ζωή. Φεύγεις στα 18 σου από τη γενέτειρά σου, τη Φλώρινα, για να σπουδάσεις Πληροφορική στο Πολυτεχνείο της Μελβούρνης. Και το κάνεις. Εχεις όμως ένα σαράκι που σε τρώει: τη μουσική. Και «μεγάλος» πια, στα 22-23 σου χρόνια, αποφασίζεις να στραφείς στις μουσικές σπουδές. Και το κυριότερο, δεν το μετάνιωσες ποτέ. Ο Τάσος Ιωαννίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Φλώρινα και στα 18 την εγκατέλειψε για σπουδές στην Αυστραλία. Και δεν τα πήγε άσχημα.
Εγραψε μουσική για περισσότερες από εκατό ταινίες, τηλεοπτικά προγράμματα, ντοκιμαντέρ, παιδικές τηλεοπτικές σειρές, καρτούν και εκπαιδευτικά προγράμματα αυστραλιανής παραγωγής. Σε αυτά συγκαταλέγεται και η ταινία «The Silver Brumby» (Α’ Βραβείο Μουσικής Κινηματογράφου στην Αυστραλία 1994, με πρωταγωνιστή τον Ράσελ Κρόου). Εγραψε επιπλέον μουσική σε πάνω από 20 θεατρικές παραγωγές, μεταξύ των οποίων και δέκα που ανέβηκαν στο Play House – Arts Centre της Μελβούρνης, ως μόνιμος συνεργάτης του Κρατικού Θεάτρου Αυστραλίας MTC για δύο χρόνια. Μουσική του Τάσου Ιωαννίδη έχει παιχτεί από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Μελβούρνης, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Μελβούρνης, τη Melbourne Chamber Orchestra, ενώ έχει δώσει πολλές συναυλίες στην Αυστραλία, την οποία και έχει εκπροσωπήσει σε διεθνή μουσικά φεστιβάλ. Εχει ακόμη διατελέσει σύμβουλος του υπουργείου Καλών Τεχνών της Αυστραλίας.
Πλούσιο το βιογραφικό του στην Αυστραλία, όπου όμως το 1984 αποφάσισε όχι ακριβώς να ρίξει πίσω του μαύρη πέτρα αλλά να γνωριστεί με το ελληνικό κοινό μέσα από δέκα συναυλίες που είχαν τον τίτλο «Τα παρατράγουδα –Ενα μουσικό ντοκιμαντέρ» και δύο δίσκους, το «Σινιάλο» και «Τα Παρατράγουδα».
Στις αρχές του 2000 έρχεται και πάλι για συναυλίες, κυκλοφορεί έναν ακόμη δίσκο, αλλά εκεί που αλλάζουν όλα είναι με τη σειρά των παιδικών CD με τίτλο «Λάχανα και χάχανα». Ακρως επιτυχημένη σειρά, που γίνεται και μιούζικαλ με επιτυχία. Προσφάτως ο Τάσος Ιωαννίδης κυκλοφόρησε το CD της σειράς «Μουσική για βρέφη –Ελληνες συνθέτες: Τσιτσάνης για βρέφη». Αγαπημένα τραγούδια του σπουδαίου Βασίλη Τσιτσάνη ενορχηστρωμένα με έναν ιδιαίτερο και ευφάνταστο τρόπο.
Η αφορμή για αυτή την έκδοση δεν ήταν άλλη από τις βόλτες του συνθέτη στα δισκοπωλεία. «Παρατήρησα λοιπόν ότι, ενώ έβρισκα CD ροκ ή κλασικής για βρέφη, δεν έβρισκα κάτι ανάλογο ελληνικό» σημειώνει και συνεχίζει: «Επέλεξα τον Βασίλη Τσιτσάνη επειδή πιστεύω ότι αποκωδικοποιεί το μουσικό DNA της ελληνικότητάς μας. Ας εμβαπτίσουμε τα παιδιά μας μες στα νάματά του. Για να καταυγάζει το γαλάζιο μας! Οι μελωδίες του έχουν μια «απλότητα» και έναν «παιδικό» χαρακτήρα. Και επίσης είναι ευθύβολες. Αν ακούσει κάποιος τα «Καβουράκια», για παράδειγμα, θα διαπιστώσει ότι οι μελωδίες του έχουν χαρά. Είναι χαρούμενες παρ’ όλο που περιέχουν λόγια του χαμού. Ετσι αποφάσισα να μελοποιηθεί ο Τσιτσάνης για βρέφη, σε μια μουσική κλίμακα όμως για βρέφη. Ολες οι μελωδίες έχουν συχνότητα σαν τους χτύπους της καρδιάς του ανθρώπου, σαν τη φωνή της μάνας, για να μπορεί να είναι προσεγγίσιμες από τα βρέφη. Και είναι δύσκολο επειδή τα παιδιά δεν χωράνε στο πεντάγραμμο».
Ο Τάσος Ιωαννίδης έχει γράψει πάνω από 100 τραγούδια για παιδιά και, όπως δείχνουν τα πράγματα, έχει βρει τον κώδικα επικοινωνίας μαζί τους. «Μπορεί να τον έχω βρει αλλά δεν τον έχω αποκωδικοποιήσει. Ουσιαστικά λειτουργώ με το ένστικτο».
Η ενασχόλησή του με τους… ανήλικους ακροατές άρχισε μέσω της κόρης του. «Οταν η Ερμιόνη πήγαινε στην Α’ δημοτικού, ό,τι έπρεπε να μάθει της το έκανα τραγούδι και έτσι την άλλη ημέρα το έλεγε στο σχολείο, στην τάξη της. Μόνο που κάποια στιγμή είπε στην τάξη 11 τέτοια μουσικά μαθήματα, με αποτέλεσμα να με φωνάξει η δασκάλα της για να μου πει ότι και τα άλλα παιδάκια ήθελαν κάτι τέτοιο. Οπότε πήγα και έδωσα την πρώτη μου συναυλία εκεί στην τάξη. Ετσι άρχισαν τα «Λάχανα και χάχανα»».
«Εισαγόμενος» τυπικά δημιουργός, εφόσον στην Αυστραλία άρχισε η ενασχόλησή του με τη μουσική, την εγκατέλειψε όμως για να γυρίσει στην Ελλάδα.

«Είχα πόθο να δημιουργήσω στα ελληνικά και δεν το μετάνιωσα καθόλου που επέστρεψα. Η επαφή μου και πάλι με την Ελλάδα και τον πολιτισμό της με έχει δέσει μαζί της ακόμη περισσότερο. Μπορεί σήμερα η πατρίδα μας να μη βρίσκεται σε ιδιαιτέρως καλή κατάσταση επειδή οι Ελληνες δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Η αιτία και η αφορμή δεν βρίσκεται πιο πέρα από μας. Οι Ελληνες πρέπει να γίνουμε καλύτεροι επειδή είχαμε πάρει τον κατήφορο. Η Ελλάδα έχει κάτι μοναδικό: την οικογένεια. Υπάρχουν ακόμη παππούδες και γιαγιάδες που λένε παραμύθια στα εγγόνια τους. Θεωρώ ότι η κρίση έφερε την οικογένεια πιο κοντά. Ανθρωποι επιστρέφουν στα χωριά τους. Ισως αυτό να εξαργυρωθεί και οικονομικά στο μέλλον».

«Τα τραγούδια μου είναι βιολογικής καλλιέργειας»

Ο Τάσος Ιωαννίδης πιστεύει ότι η απομάκρυνσή του από την Ελλάδα λειτούργησε θετικά στο μουσικό του έργο (γράφει μουσική και τραγούδια και για ενηλίκους, ενώ μετά τις γιορτές αναμένεται και νέα κυκλοφορία). «Αυτά τα χρόνια που ήμουν στην Αυστραλία θεωρώ ότι προστατεύτηκα από τα λιπάσματα και τα ζιζανιοκτόνα της ελληνικής δισκογραφίας. Αυτό μου έκανε καλό. Τα τραγούδια μου είναι βιολογικής καλλιέργειας».
Στόχος είναι η σειρά «Ελληνες συνθέτες για βρέφη» να συνεχιστεί και με άλλους συνθέτης όπως οι Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Κουγιουμτζής, Ζαμπέτας και Λοΐζος αλλά και ένα CD με παραδοσιακά τραγούδια. «Οταν κάποιος ακούει Τσιτσάνη στη βρεφική του ηλικία και τον ξανασυναντήσει στα 16-17 σε μια συναυλία, θα το θεωρήσει κάτι δικό του. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

πότε & πού:

«ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ ΓΙΑ ΒΡΕΦΗ» Μια παραγωγή της SELINA PRODUCTIONS ΑΕ. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Τάσος Ιωαννίδης. Ενορχήστρωση / Programming: Κώστας Κατωμέρης. Το εξώφυλλο φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Σπύρος Χρύση Δημητριάδης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ