Μικρασιατικής καταγωγής, γεννημένος στη Θεσσαλία και ερχόμενος από την Κύπρο, όπου διηύθυνε τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Φίλιππος Τσιμπόγλου αποτελεί την άφιξη της χρονιάς στον χώρο του βιβλίου. Tον Μάρτιο του 2014 ανέλαβε τη διεύθυνση της επί εννέα χρόνια ακέφαλης Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ). Απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος της ΑΣΟΕΕ, είναι διδάκτωρ Βιβλιοθηκονομίας-Επιστήμης Πληροφόρησης του Τμήματος Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου με τη διατριβή «Συνεργασία επιστημονικών βιβλιοθηκών σε ψηφιακό περιβάλλον. Μια συστημική προσέγγιση της ελληνικής πραγματικότητας». Το διάστημα 1983-1999 εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης συντονίζοντας προγράμματα διασύνδεσης, ψηφιοποίησης και ανάπτυξης των βιβλιοθηκών. Προέρχεται από τους κόλπους της βιβλιοθηκονομικής κοινότητας και έχει τη συμπάθεια και την εκτίμηση των συναδέλφων του για τα επιστημονικά προσόντα, τις διοικητικές ικανότητες, την εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες και την εμπειρία του στη διασύνδεση των βιβλιοθηκών. Προσηνής και εξωστρεφής, με προτίμηση στα λογισμικά ανοιχτού κώδικα και στην ελεύθερη πρόσβαση της πληροφορίας, λέει συχνά ότι η ΕΒΕ είναι μια μικρογραφία της Ελλάδας: εξωτερικά παρουσιάζει εικόνα μεγαλείου, αλλά όταν μπει κανείς στο εσωτερικό παρατηρεί τις ρωγμές και τη διαβρωτική υγρασία στις γωνίες. Κοιτώντας την πραγματικότητα της ΕΒΕ κατάματα προτρέπει πάντως να εστιάσουμε στα θετικά, πάνω στα οποία μπορούν να οικοδομηθούν δράσεις ανάπτυξης.
Τους τελευταίους μήνες διεκδίκησε την πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού, δρομολόγησε την ανάρτηση της από χρόνια αναμενόμενης Εθνικής Βιβλιογραφίας των ετών 1989-2008 στον ιστότοπο της ΕΒΕ και τη μηχανογράφηση του λογιστηρίου της, προκειμένου η ναυαρχίδα των ελληνικών βιβλιοθηκών να μπορεί να ενταχθεί σε προγράμματα ΕΣΠΑ για να υλοποιήσει έργα που ο ελεεινός τακτικός προϋπολογισμός της δεν της επιτρέπει να αναλάβει.
Υπό άλλες συνθήκες, ο νέος διευθυντής θα μπορούσε να κάνει την ΕΒΕ μια ευυπόληπτη ευρωπαϊκή βιβλιοθήκη. Τώρα, στην τριετή θητεία του θα πρέπει να μεριμνήσει για τα στοιχειώδη, τη δημιουργία βασικών υλικών, ψηφιακών και θεσμικών υποδομών –στις οποίες υπολείπεται η ΕΒΕ -, οργανώνοντας παράλληλα μεγάλης κλίμακας εργασίες απογραφής και ταξινόμησης του υλικού της λόγω της επικείμενης μεταστέγασης της ΕΒΕ στο νέο κτίριο που ετοιμάζει το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στο Φάληρο. Το 2015, καθοριστική χρονιά για το έργο που έχει αναλάβει και για το μέλλον της Εθνικής Βιβλιοθήκης, θα χρειαστεί όλη τη συμπαράσταση της Πολιτείας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ