Η Topophilia της φωτογραφίας
Η φωτογραφία είναι εδώ σε εικαστικό ρόλο αυτή τη φορά. Μετά τους ζωγράφους, ο Εικαστικός Κύκλος (www.ikastikos-kiklos.gr) ανοίγει τις πόρτες του και στους φωτογράφους, φιλοξενώντας την έκθεση Topophilia στις φιλόξενες αίθουσές του, στη Χαρ. Τρικούπη 121. Συμμετέχουν οι φωτογράφοι Γιάγκος Αθανασόπουλος (έργο του στη φωτογραφία), Τάκης Ζερδεβάς, Χάρης Κακαρούχας, Στράτος Καλαφάτης, Ελένη Μουζακίτη, Κώστας Ορδόλης, Παναγιώτης Τομαράς, Χρύσα Τσοβίλη. Η επιμελήτρια της έκθεσης Νίνα Κασιανού σημειώνει: «Στην έκθεση αυτή που από την άποψη ύφους και στυλ οι προσεγγίσεις είναι πολύ διαφορετικές και ποικίλες, οι δημιουργοί συνδυάζουν τις οπτικές δυνατότητες του μέσου τους με τα δομικά στοιχεία που αντλούν από την πραγματικότητα περνώντας την εμπειρία τους στον θεατή». Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 10 Ιανουαρίου.
θέατρο

Τελευταίες «Σκηνές από έναν γάμο»
Ολοκληρώνονται την προσεχή Κυριακή (4/1) οι παραστάσεις του έργου «Σκηνές από έναν γάμο» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν που παίζεται στο Πόλη Θέατρο. Σκηνοθεσία: Ενκε Φεζολάρι, μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης. Σκηνικά – κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη. Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα. Ο μεγάλος σουηδός σκηνοθέτης μιλάει για τη φθορά του έρωτα και ψυχογραφεί τα στάδια του γάμου. Με τον Δάνη Κατρανίδη και την Παναγιώτα Βλαντή. Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 20.30, Κυριακή στις 18.30. Από τα μέσα Ιανουαρίου μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη.

θέατρο

«Ενας άνθρωπος για όλες τις εποχές»

Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος είναι ο Τόμας Μορ και ο Γιώργος Μοσχίδης ο Καρδινάλιος Γούλσι στο έργο του Ρόμπερτ Μπολτ «Ενας άνθρωπος για όλες τις εποχές» που παίζεται στο Εθνικό Θέατρο. Σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και μετάφραση του Ροδόλφου Μορώνη. Παίζουν: Δημήτρης Πιατάς, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Μάνος Βακούσης, Ανέζα Παπαδοπούλου, Στεφανία Γουλιώτη, Αλέξανδρος Μυλωνάς κ.ά. Στην Κεντρική Σκηνή του κτιρίου Τσίλλερ από Τετάρτη ως Σάββατο στις 20.30 και κάθε Κυριακή στις 19.30.
«Εγώ ο Θουκυδίδης, ένας Αθηναίος»

Βασισμένη σε μια επιλογή κειμένων από τον Θουκυδίδη είναι η παράσταση της Αννας Κοκκίνου «Εγώ ο Θουκυδίδης, ένας Αθηναίος» που συνεχίζεται με επιτυχία στο θέατρο Σφενδόνη. Η ηθοποιός που υπογράφει και τη σκηνοθεσία πιστεύει ότι ο Πελοποννησιακός Πόλεμος είναι η καθημερινή ζωή του ανθρώπου μέσα στην Ιστορία. Γι’ αυτό και επιλέγει να την αφηγηθεί με σύγχρονο τρόπο. Οι παραστάσεις τις ημέρες των εορτών έχουν ως εξής: 28/12 στις 19.00, 29 & 30/12 στις 20.00, 1-2-3/1 στις 20.00.
Ενα μπεστ σέλερ στη σκηνή

Το έργο του Σάιμον Στίβενς, που βασίζεται στο μπεστ σέλερ του Μαρκ Χάντον, «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα» μεταφέρεται στη σκηνή του Θησείου και συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά. Σε σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά, με τον Μάνο Καρατζογιάννη στον ρόλο του Κρίστοφερ. Παίζουν: Ανατολή Αθανασιάδου, Χρήστος Ευθυμίου, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Θεοδώρα Μαστρομηνά. Η μετάφραση είναι της Μ. Δαλαμάγκα-Καλογήρου. Κάθε Τετάρτη (21.00) και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 17.00.
«Τα πικρά δάκρυα…» της Καραμπέτη

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη πρωταγωνιστεί στα «Πικρά δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ» του Φασμπίντερ που σκηνοθετεί η Αντζελα Μπρούσκου στη σκηνή του Μικρού Rex –Κατίνα Παξινού, στο Εθνικό. Σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα. Παίζουν επίσης: Ρίκα Διαλυνά, Γιούλικα Σκαφιδά, Παρθενόπη Μπουζούρη, Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου. Παραστάσεις: Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο στις 18.00 και στις 21.00 και Κυριακή στις 19.00.
Τελειώνει η «Εκδοχή»

Τελευταίες παραστάσεις στο θέατρο Εμπορικόν με την «Εκδοχή του Μπράουνινγκ» του Τέρενς Ράντιγκαν που σκηνοθετεί η Ελένη Σκόττη, με τον Δημήτρη Καταλειφό και τους Πέγκυ Σταθακοπούλου, Ντένη Μακρή, Βύρωνα Σεραϊδάρη κ.ά. Κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 20.00, κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00 και κάθε Σάββατο στις 18.00 και 21.00.
συναυλία


Η Λυρική στο Πεδίον του Αρεως

Με μια λαμπερή χριστουγεννιάτικη συναυλία η Εθνική Λυρική Σκηνή συνεχίζει τις καλλιτεχνικές δράσεις της σε χώρους απρόσμενους. Την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου, στις 17.00, στην καρδιά της Αθήνας, στο Πεδίον του Αρεως (Λ. Αλεξάνδρας και Mαυροματαίων), θα παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα με άριες και ντουέτα από εμβληματικές όπερες των Μότσαρτ, Ροσίνι, Βέρντι, Πουτσίνι και Μπιζέ αλλά και χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Ερμηνεύουν ο Χάρης Ανδριανός, η Ειρήνη Καράγιαννη, η Μαρία Μητσοπούλου και ο Νίκος Στεφάνου. Συμμετέχει η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ. Είσοδος ελεύθερη.
θέαμα


«Δώδεκα παρά δώδεκα»

Το πρωτοχρονιάτικο μουσικόραμα με τίτλο «Δώδεκα παρά δώδεκα» των Ευγένιου Τριβιζά – Δημήτρη Παπαδημητρίου συνεχίζεται ως τις 30/12 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πρόκειται για συμπαραγωγή του ΟΜΜΑ και της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Σκηνοθεσία: Φωκάς Ευαγγελινός. Με τους Γρηγόρη Βαλτινό και Πάνο Μουζουράκη. Συμμετέχουν ο Μουσικός Ομιλος Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων και η Χορωδία Graduarti (Απόφοιτοι Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων).
ελληνική μουσική


Αφιέρωμα στον Τάσο Λειβαδίτη

Τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου στη μουσική σκηνή Ρυθμός Stage η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» θα παρουσιάσει αποσπάσματα από επτά κύκλους τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη. Ερμηνεύουν οι Κώστας Θωμαΐδης, Καλλιόπη Βέττα και Μπέττυ Χαρλαύτη. Ωρα έναρξης: 22.30.
Γαλάνη στο Gazarte

Στις 28 και 29 Δεκεμβρίου θα απολαύσουμε στο Gazarte για πρώτη φορά σε μια ανοιχτή πρόβα τη συνάντηση της Δήμητρας Γαλάνη με ένα κουαρτέτο εξαιρετικών ελλήνων μουσικών (Chronos) με κεντρικό άξονα τραγούδια που έχουν γράψει οι μεγάλοι μας δημιουργοί, ποιητές και συνθέτες. Η ερμηνεύτρια στις δύο αυτές βραδιές συμπυκνώνει την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού καθώς είναι και η ίδια μέρος αυτής μιας και διδάχτηκε από αυτούς τους σπουδαίους δημιουργούς από τα πρώτα της βήματα. Σαν ένας συνδετικός κρίκος ενώνει το παρελθόν με το σήμερα.
εικαστικά


Μοιράσματα τέχνης

Η γκαλερί Cube (Μιαούλη 39) της Πάτρας οργανώνει και εφέτος το εικαστικό συμβάν «Μοιραζόμαστε την τέχνη», με στόχο να δοθεί η δυνατότητα στον καθένα να αποκτήσει ένα αυθεντικό έργο. Συμμετέχουν μεταξύ των άλλων και οι εικαστικοί Α. Νικολάου, Ειρήνη Μπράτη, Κ. Πάτσης, Α. Λυμπεράτος, Α. Κοντέλης, Αννα Καρατζά. Παρουσιάζονται επίσης τα γούρια της Μιμίκας Χριστοδουλοπούλου (Dimitra Natural) και της Νάγιας Χατήρα. Ως τις 10 Ιανουαρίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ