Bασισμένη στο ομότιτλο θεατρικό έργο του Ακη Δήμου, η ταινία «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης» είναι η πρώτη ελληνική παραγωγή που διανέμεται στις αίθουσες τη νέα χρονιά. Παραγωγή της Odeon, η ταινία σκηνοθετήθηκε από τονΒασίλη Μυριανθόπουλο, ο οποίος πριν από αρκετά χρόνια γύρισε δύο ταινίες που σημείωσαν τεράστια επιτυχία στις αίθουσες: «Μόλις χώρισα» (2007) και «Σούλα Ελα Ξανά» (2009).
Ποια όμως είναι η Ιοκάστη, την οποία στην ταινία υποδύεται η Ρένια Λουιζίδου αντικαθιστώντας τη Σοφία Φιλιππίδου που την υποδύθηκε στο θέατρο; Σύμφωνα με την Odeon είναι «μια γυναίκα με ενέργεια, σπιρτάδα, πάθος και καθηλωτική φαντασία, χήρα και μητέρα δύο παιδιών, που μαγνητίζει τους πάντες και εντελώς φυσικά καταφέρνει να κάνει όλα τα γεγονότα να περιστρέφονται γύρω της. Ο αποξενωμένος γιος της Στέφανος, περνάει τον χρόνο του στο εξωτερικό, όπου ανάμεσα σε υποτροφίες για σπουδές και μαθήματα μουσικής καταφέρνει να γνωρίσει τον έρωτα, υποδυόμενος τον αθώο αλλά αιώνιο φοιτητή που γράφει μουσική για ταινίες πορνό για να βγάλει τα προς το ζην. Πριν πατήσει το πόδι του στο σπίτι για το περίφημο γεύμα, δεν του είχε περάσει καν από το μυαλό ότι την περίεργη τούτη μέρα θα γνωρίσει τον έρωτα της ζωής του, όταν –από τον ουρανό –θα πέσει στα χέρια του ο εσθονός μπάτλερ Γιούρι. Ο Γιούρι, ήρωας μπαλαντέρ, πιο απρόβλεπτος κι από την ίδια την Ιοκάστη, θα συμβάλει καταλυτικά στο ξεσκέπασμα όλων σχεδόν των μελών της οικογένειας, μιας και φυσικά όλοι τους έχουν από ένα κρυμμένο μυστικό που μπορεί να αλλάξει τη ροή της βραδιάς. Οι ανεξέλεγκτες αποκαλύψεις θα εκτοξευθούν σαν αστραπές, πάνω από το πτώμα μιας ανυποψίαστης μανικιουρίστ, κι όταν τα περιθώρια στενέψουν απειλητικά, τα μυστικά του παρελθόντος, οι κρυφές αγάπες, τα ανομολόγητα πάθη και οι απάτες μεγατόνων θα αναστήσουν ακόμη και φαντάσματα…».

«Η Ιοκάστη ζει σ’ έναν δικό της κόσμο, οριακό, εντελώς σουρεαλιστικό και χαρούμενο» δηλώνει από την πλευρά της η Ρένια Λουιζίδου. «Και το καλύτερο κομμάτι της είναι ότι επιβάλλει άκοπα και κάπως ανώδυνα τον κόσμο της και στους άλλους. Δείχνει τόσο απαλλαγμένη από το άγχος της καθημερινότητας και είναι πραγματικά σαν να στέκει πάνω απ’ όλα».
Η θεατρική απόδοση αποθεώθηκε στο θεατρικό σανίδι, όταν το 2008 ανέλαβε να τη σκηνοθετήσει ο Σταμάτης Φασουλής, με τη Φιλιππίδου, τη Γιούλικα Σκαφιδά, τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, τη Νάντια Κοντογεώργη και τον Παύλο Ορκόπουλο. Αυτή η ακομπλεξάριστη σατιρική ματιά πάνω στην αλλοπρόσαλλη γοητεία της «σουρεάλ» ελληνικής οικογένειας βρήκε θετική υποδοχή από το κοινό.
Λέει ο Β. Μυριανθόπουλος: «Ο καταιγιστικός ρυθμός τού «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης» ήταν αυτός που με έκανε να θέλω να ασχοληθώ με τη μεταφορά του σε ταινία. Το έδαφος που δίνει για κίνηση, χρώμα, δράση, αστείες καταστάσεις, μου φάνηκε τόσο ελκυστικό που αφέθηκα πάνω του για να με οδηγήσει μόνο του».
Για τον Ακη Δήμου κοινά στοιχεία στην κινηματογραφική Ιοκάστη με τη θεατρική είναι «η ενέργεια και η επιτακτική ανάγκη να τα σαρώσει όλα πριν σαρώσουν την ίδια. Από εκεί και πέρα… άλλο μέσο, άλλο ύφος, άλλοι κώδικες».
Εκτός της Λουιζίδου παίζουν επίσης οι Τάκης Σπυριδάκης, Παύλος Ορκόπουλος, Λεωνίδας Καλφαγιάννης, Κλέλια Ρένεση, Δημήτρης Μακαλιάς, Μαρία Γεωργιάδου, Μπέτυ Μαγγίρα, Σάββας Πούμπουρας.
Σε μια εποχή που η ελληνική ταινία εμπορικών προδιαγραφών δείχνει κλονισμένη στα ταμεία των αιθουσών (βλέπε την αποτυχία των «Στα καλά καθούμενα» και «Από έρωτα»), όλοι εύχονται το καλό στην κινηματογραφική εκδοχή τού «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης», αν και για την ταινία δεν μπορεί να εκφραστεί άποψη αφού η εταιρεία της αποφάσισε να μην την παρουσιάσει στους δημοσιογράφους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ