Ο ανατρεπτικός Ζαν-Λικ Γκοντάρ
Λήγει σήμερα στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης το αφιέρωμα στον ελβετό σκηνοθέτη, με το οποίο ο θεσμός αποχαιρετά το 2014. Οι σημερινές ταινίες του αφιερώματος είναι «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω» (1980), που εκτυλίσσεται σε τέσσερα μέρη, εν είδει μουσικής παρτιτούρας –στη φωτογραφία ο Ζακ Ντιτρόν, πρωταγωνιστής της ταινίας –και «Οι καραμπινιέροι» (1963), μια σκληρή κριτική του σκηνοθέτη προς την έννοια, την ιδέα και κυρίως την εικόνα του πολέμου (προκάλεσε έντονα αρνητικές αντιδράσεις κοινού και κριτικής στην εποχή της, αλλά σήμερα θεωρείται ένα από τα καλύτερα έργα της πρώτης περιόδου του Γκοντάρ). Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος του Μουσείου Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398).
ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΑΡΤΙ

Ο Μαραβέγιας στον Βοτανικό
Ο Κωστής Μαραβέγιας –με τους Maraveyas Ilegal –εμφανίζεται τη Δευτέρα (22/12) στο Βοτανικός Live Stage και στήνει ένα πολύχρωμο πολιτισμικό μουσικό πάρτι από αυτά που ξέρει να φτιάχνει. Είναι ένα μουσικό παζλ με τραγούδια από κάθε γωνιά του πλανήτη ερμηνευμένα από τον ίδιο μαζί με την μπάντα του: Νίκος Αγγλούπας (κρουστά, ηλεκτρική κιθάρα, πλήκτρα, φωνή), Αγγελος Αγγελίδης (ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα), Jim Staridas (τρομπόνι, ακορντεόν), Κρίτωνας Μπελλώνιας (τύμπανα), Μιχάλης Καλκάνης (κοντραμπάσο). Οι πόρτες ανοίγουν στις 21.00. Εναρξη: 21.30.

ΘΕΑΤΡΟ

Πρεμιέρα στο Κεφαλληνίας
Ανήμερα Χριστούγεννα θα δοθεί τελικά η πρεμιέρα της σκηνοθετικής δουλειάς του Δημήτρη Μαυρίκιου, στην πρώτη του συνεργασία με το Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας και την Μπέτυ Αρβανίτη. Πρόκειται για το έργο του Τενεσί Γουίλιαμς «Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι». Σκηνικά Δημήτρης Πολυχρονιάδης, κοστούμια Ελένη Μανωλοπούλου, μουσική Στάθης Σκουρόπουλος, φωτισμοί Λευτέρης Παυλόπουλος. Τα κινηματογραφικά ένθετα σκηνοθετεί ο Χρήστος Δήμας. Με τη Λουκία Μιχαλοπούλου και τους Αλέξανδρο Βάρθη, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Γιάννη Φλουράκη, Αννα Πατητή. Ο Νίκος Κουρής συμμετέχει από την οθόνη.
Δευτερότριτα για τον Ντάροου
Ο Σταμάτης Φασουλής συνεχίζει στο θέατρο Δημήτρης Χορν τις παραστάσεις με τον μονόλογο «Ο δικηγόρος Ντάροου» του Ντέιβιντ Γ. Ρίντελς, σε σκηνοθεσία του Νίκου Χατζόπουλου. Στην παράσταση η σκηνή επεκτείνεται ως την πλατεία, έτσι ώστε ο Σταμάτης Φασουλής να βρίσκεται ανάμεσα στους θεατές και να τους αντιμετωπίζει άλλοτε σαν ενόρκους, άλλοτε σαν δημόσιο κατήγορο και άλλοτε σαν πρόεδρο. Σκηνικό Μανόλης Παντελιδάκης, κοστούμι Ντένη Βαχλιώτη, φωτισμοί Λευτέρης Παυλόπουλος, μουσική Λεωνίδας Μαριδάκης. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00.
Εναλλασσόμενο στον Νέο Κόσμο

Σειρά παραστάσεων και εναλλασσόμενο ρεπερτόριο προτείνει μέσα στις γιορτές το Θέατρο του Νέου Κόσμου: «Αβελάρδος και Ελοΐζα», «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου», «Loot – Τα λάφυρα», «Ο Μουνής», «Αστερισμοί», «Ο έφορος και οι κόρες», «Ματωμένος γάμος», «Το σκυλί του Ωρίωνα», για παιδιά τα έργα «Ξημερώνει» και «Ο Πέτρος και ο λύκος… στο δάσος με τα σαξόφωνα» και για εφήβους η «Αντιγόνη» (θέατρο για εφήβους). Πληροφορίες στο τηλ. 210 9212.900. Ωρες ταμείου: Δευτέρα – Παρασκευή 17.00 – 22.00, Σάββατο 14.00 – 22.00 και Κυριακή 10.00 – 22.00.
Ενας «Ουρανός» περιοδεύει

«Ουρανός Κατακόκκινος –Σ’ εσάς που με ακούτε», τα δύο έργα της Λούλας Αναγνωστάκη με τη Λυδία Κονιόρδου παρουσιάζονται σε περιοδεία. Σκηνοθεσία Κωνσταντίνος Χατζής. Στις 22/12 στο ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας και από τις 10 Ιανουαρίου στο Θέατρο Λιθογραφείον στην Πάτρα. Στη συνέχεια θα δοθούν παραστάσεις στο θέατρο Καμπέρειο, στα Ιωάννινα. Συμμετέχουν: Αλίκη Στενού, Bertrand Moreau.
«Αρκούδα» εκτάκτως

Δύο επιπλέον έκτακτες παραστάσεις θα δοθούν στο θέατρο Σημείο με την «Αρκούδα» του Αντον Τσέχοφ, αύριο Δευτέρα και την Τρίτη (22-23/12), στις 21.00. Μουσική William Walton, λιμπρέτο Paul Dehn – William Walton, σκηνοθεσία-φωτισμοί Νίκος Διαμαντής. Μουσική διδασκαλία και ζωντανή εκτέλεση μουσικής Νίκος Βασιλείου. Παίζουν: Ειρήνη Αθανασίου, Μιχάλης Ψύρρας κ.ά. Στις 21.00.
Δέκα ακόμα για την «Αλεξάνδρεια»

Τις δέκα τελευταίες παραστάσεις θα δώσει η ομάδα Elephas tiliensis με την «Αλεξάνδρεια» στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (Υπόγειο), ως τις 17/1/15, κάθε Πέμπτη (21.15) και Σάββατο (18.00). Δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Δημήτρης Αγαρτζίδης και Δέσποινα Αναστάσογλου. Παίζουν: Δ. Αγαρτζίδης, Θανάσης Δόβρης, Ξένια Θεμελή, Δέσποινα Κούρτη, Νεφέλη Μαϊστράλη.
ΘΕΑΜΑ


«Δώδεκα παρά δώδεκα»

«Δώδεκα παρά δώδεκα» είναι ο τίτλος του πρωτοχρονιάτικου μουσικοράματος των Ευγένιου Τριβιζά – Δημήτρη Παπαδημητρίου που παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συμπαραγωγή με τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Φωκάς Ευαγγελινός, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Ελλη Παπαγεωργακοπούλου. Με τον Γρηγόρη Βαλτινό και τον Πάνο Μουζουράκη. Συμμετέχει ο μουσικός όμιλος Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων και η Χορωδία Graduarti (Απόφοιτοι Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων). Παραστάσεις στις 21/12 και 25-30/12.
ΜΠΑΛΕΤΟ


Παραμυθένια «Σταχτοπούτα»

Το μπαλέτο «Σταχτοπούτα», βασισμένο στη μουσική του Προκόφιεφ, παρουσιάζει το μπαλέτο της Εθνικής Οπερας του Κιέβου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τη δραματουργική επεξεργασία υπογράφει ο Νικολάι Βολκόφ, τη χορογραφία ο Βίκτορ Λίτβινοφ, τα σκηνικά-κοστούμια η Μαρία Λεβίτσκα και τους φωτισμούς ο Ιγκορ Σάμαρετς. Από 21/12 ως 23/12 και από 25/12 ως 28/12.
«Καρυοθραύστης» στη Λυρική

Το δημοφιλές μπαλέτο «Καρυοθραύστης» σε μουσική Τσαϊκόφσκι παρουσιάζει το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε χορογραφία Ρενάτο Τζανέλα ο οποίος υπογράφει και τους φωτισμούς. Μουσική διεύθυνση Γιώργος Βράνος – Ζωή Τσόκανου. Σκηνικά-κοστούμια Κρίστοφ Κρέμερ. Παραστάσεις στις 21, 23, 24/12 στο θέατρο Ολύμπια.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ


Μουσικά κινούμενα σχέδια

Ο Κωνσταντίνος Βήτα και ο Κορνήλιος Σελαμσής παρουσιάζουν «Κινούμενα σχέδια» κάθε Τρίτη στο θέατρο Πόρτα, στον Κύκλος Μουσικής που οργανώνει το θέατρο της οδού Μεσογείων. Περιλαμβάνει μουσικές από παλιές ταινίες κινουμένων σχεδίων. Με τον Κωνσταντίνο Βήτα και τη Χαρά Κότσαλη. Κάθε Τρίτη στις 21.15
Η Γεωργία Νταγάκη στο «LaΜπουάτ»

Η Γεωργία Νταγάκη συνεχίζει τις εμφανίσεις της σε έναν καινούργιο χώρο, το «LaΜπουάτ». Θα βρίσκεται κοντά μας όλες τις Πέμπτες, ως τις 8 Ιανουαρίου. Παρουσιάζει τον καινούργιο της δίσκο «Φόβος» καθώς και κομμάτια από τις προηγούμενες δουλειές της. Οι ημερομηνίες εμφάνισης της Γεωργίας Νταγάκη είναι στις 25/12 (ανήμερα Χριστούγεννα), 1/ 1 (ανήμερα Πρωτοχρονιά) και 8/1.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ