Η Sony Pictures ανακοίνωσε ότι αναζητά διαφορετικούς τρόπους προβολής της κωμωδίας The Interview -στην οποία δύο άνδρες αποφασίζουν να σκοτώσουν τον ηγέτη της Βορείου Κορέας- μετά την απόσυρση της ταινίας από τις αίθουσες.

Η εταιρεία απάντησε και στον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος χαρακτήρισε «λάθος» της Sony την απόφαση για ακύρωση της προβολής της ταινίας, μετά τις απειλές για τρομοκρατικές επιθέσεις σε κινηματογραφικές αίθουσες και την απόφαση πολλών κινηματογραφικών αιθουσών να μην προβάλλουν την ταινία.

Η Sony ανακοίνωσε ότι εξετάζει «εναλλακτικούς τρόπους» που θα της επιτρέψουν να προβάλει την ταινία σε «διαφορετική πλατφόρμα».

Πηγές από την εταιρεία είχαν ανακοινώσει ότι προς το παρόν η Sony δεν εξέταζε το ενδεχόμενο διανομής της ταινίας σε DVD ή σε video on demand, ενώ ακυρώθηκαν και τα σχέδια για προβολή της ταινίας διεθνώς.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι ήταν λάθος απόφαση της εταιρείας να ακυρώσει την προβολή της ταινίας στις αίθουσες. «Δεν μπορούμε να ζούμε σε μία κοινωνία, όπου κάποιος δικτάτορας, κάπου μπορεί να επιβάλει λογοκρισία στις ΗΠΑ» είπε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα.

Απαντώντας στον αμερικανό πρόεδρο, ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Sony Pictures, Μάικλ Λίντον, είπε στο CNN ότι η εταιρεία δεν έκανε λάθος που απέσυρε το φιλμ. «Δεν υποκύψαμε, επιμένουμε και δεν υποχωρήσαμε» δήλωσε.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Μάικλ Λίντον είπε ότι ο αμερικανός πρόεδρος είναι αυτός που κάνει λάθος. «Μιλήσαμε σε υψηλόβαθμο σύμβουλο στον Λευκό Οίκο για την κατάσταση. Ο Λευκός Οίκος γνώριζε σίγουρα τι συνέβαινε» τόνισε.

O Μ.Λίντον είπε ότι η Sony ζήτησε τη συμβουλή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν από την κυβερνοεπίθεση για πιθανά προβλήματα που θα μπορούσε να δημιουργήσει η κωμωδία των Σεθ Ρόγκεν/Τζέιμς Φράνκο.

Ο Λίντον επισήμανε ότι η εταιρεία απευθύνθηκε σε ειδικούς, σε δεξαμενές σκέψης και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ «προκειμένου να κατανοήσει εάν υπήρχε ή όχι πρόβλημα».

Ποια ήταν η απάντηση των ειδικών; Ο Λίντον δηλώνει: «Μας είπαν ότι δεν υπήρχε πρόβλημα, οπότε συνεχίσαμε. Η αμερικανική κυβέρνηση μας είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα».

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία αναφέρει ότι η απόφαση για απόσυρση της ταινίας δεν βασίστηκε στις απειλές, αλλά στην απόφαση πολλών κινηματογραφικών αιθουσών να μην προβάλλουν το The Interview.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι: η μόνη απόφαση που λάβαμε σχετικά με την έξοδο της ταινίας στις αίθουσες ήταν να μην προβληθεί τα Χριστούγεννα στα σινεμά, μετά την άρνηση των ιδιοκτητών αιθουσών να την προβάλλουν» ανέφερε η ανακοίνωση.

«Χωρίς τις αίθουσες, δεν μπορούσαμε να την προβάλλουμε τα Χριστούγεννα. Δεν είχαμε άλλη επιλογή» τονίζει η ανακοίνωση.

«Ελπίζουμε ακόμα ότι όποιος θέλει να δει την ταινία θα έχει την ευκαιρία να το κάνει» προσθέτει η Sony.

Καταδικάζουν την κυβερνοεπίθεση Τόκιο, Σεούλ

Η Ιαπωνία και η Νότιος Κορέα καταδίκασαν την κυβερνοεπίθεση, για την οποία το FBI δήλωσε ότι ευθύνεται η Βόρειος Κορέα. Η Πιονγιάνγκ είχε καλωσορίσει την επίθεση, αλλά επισήμως δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ιαπωνίας δήλωσε, πάντως, ότι η επίθεση δεν αναμένεται να έχει επιπτώσεις στην πορεία των συνομιλιών με την Πιονγιάνγκ σχετικά με την τύχη ιαπώνων πολιτών που είχαν απαχθεί πριν από δεκαετίες από βορειοκορεάτες πράκτορες.

Εκπρόσωπος του ιάπωνα πρωθυπουργού δήλωσε ότι η Ιαπωνία θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων.

Η Νότιος Κορέα, η οποία είχε κατηγορήσει την Πιονγιάνγκ για μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων εναντίον τραπεζών και ραδιοτηλεοπτικών μέσων της το 2013, δήλωσε πως τέτοιες επιθέσεις δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές.

Από την πλευρά της, η Κίνα, απαντώντας σε κατηγορίες αμερικανού αξιωματούχου για πιθανή «ανάμειξη» του Πεκίνου στην κυβερνοεπίθεση, τόνισε ότι δεν στηρίζει παράνομες δράσεις στον κυβερνοχώρο που πραγματοποιούνται εντός των συνόρων της. Αμερικανός αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι η επίθεση έγινε είτε με τη συνδρομή της Κίνας, είτε μέσω κινεζικών σέρβερ για απόκρυψη των στοιχείων των χάκερ.

Σε ανακοίνωσή του -που το πρακτορείο Reuters απέκτησε μέσω της αμερικανικής πρεσβείας στο Πεκίνο-, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τις ΗΠΑ να μοιραστούν τα στοιχεία που έχουν για την κυβερνοεπίθεση κατά της Sony.

Η κυβερνοεπίθεση είχε ως αποτέλεσμα την δημοσιοποίηση των στοιχείων χιλιάδων εργαζομένων, την διάθεση ταινιών της εταιρείας στο Διαδίκτυο, καθώς και την δημοσιοποίηση e-mail που αντάλλασσαν υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας.

Αγγελική Στελλάκη