«Οταν πρωτογνώρισα τον Λούι Ζαμπερίνι, σε μια τηλεφωνική μας συνομιλία πριν από μια δεκαετία, αναζητούσα μια ενδιαφέρουσα ιστορία» είπε η Αντζελίνα Τζολί μιλώντας για την τελευταία ταινία της, «Ανίκητος». «Καθώς εξιστορούσε τα πολλά, περιπετειώδη χρόνια του, συνειδητοποίησα πως δεν βρήκα απλά μια καλή ιστορία. Είχα βρει ίσως την πιο παράξενη ιστορία ζωής που είχα ποτέ ακούσει».
Και είναι πράγματι μια εντυπωσιακή ιστορία: τα σκανδαλιάρικα νιάτα, η εξαιρετική ταχύτητά του που τον έφτασε ως τους Ολυμπιακούς και τη συνάντησή του με τον Χίτλερ, οι βασανιστικές ώρες στο αμερικανικό βομβαρδιστικό κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η πτώση του αεροπλάνου, οι 47 ημέρες και τα 2.000 μίλια ως ναυαγός με τους καρχαρίες να παραμονεύουν, ο τυφώνας, η ασιτία και πάνω απ’ όλα, η αιχμαλωσία του από τους Ιάπωνες.
«Ο επικός αγώνας του ενόσω ήταν αιχμάλωτος πολέμου, τα χρόνια που πέρασε πολλά δεινά λόγω του μετατραυματικού στρες και, τέλος, τα υπέροχα χρόνια της απελευθέρωσης συνθέτουν το υλικό ζωής ενός θρύλου» είπε η Τζολί που με τον «Ανίκητο» κάνει την τρίτη προσπάθειά της στη σκηνοθεσία μεγάλου μήκους ταινίας (έχει γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ, το «A place in time» και μία ακόμη ταινία μυθοπλασίας, το «In the land of blood and honey»).
Παιδί ιταλών μεταναστών, ο Λούι Ζαμπερίνι (ένας ακόμη καλός ρόλος για τον ιρλανδό ηθοποιό Τζακ Ο’ Κόνελ) γεννήθηκε στην Καλιφόρνια το 1917. Στην παιδική ηλικία του υπήρξε απείθαρχος και συχνά έμπλεκε με μικροκλοπές και τσακωμούς αλλά με την παρότρυνση του μεγάλου του αδερφού, του Πιτ, μεγαλώνοντας άρχισε να ασχολείται με το τρέξιμο. Εσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και σε ηλικία 19 ετών πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου (1936), όπου με τις επιδόσεις του εντυπωσίασε τους πάντες –ακόμη και τον Χίτλερ. Ολα αυτά περνούν στην ταινία της Τζολί, αν και το πιο ουσιαστικό μέρος της είναι εκείνο στο στρατόπεδο αιχμαλώτων, όπου ο Ζαμπερίνι έπεσε θύμα ενός σαδιστή δεκανέα (τον υποδύεται ο ιάπωνας τραγουδιστής Μιγιάβι)
Ηδη από το 1957 το στούντιο της Universal Pictures είχε δείξει ενδιαφέρον για τη ζωή του Ζαμπερίνι, αποκτώντας τα δικαιώματα του βιβλίου του «Devil at My Heels». Το εγχείρημα αναβλήθηκε ως το 1998 όταν το CBS μετέδωσε ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του. Ο παραγωγός Μάθιου Μπέιερ αποφάσισε να κυνηγήσει την ιστορία και ενδιαμέσως η συγγραφέας Λόρα Χίλενμπραντ είχε γράψει βιβλίο για τη ζωή του (UNBROKEN: A World War II Story of Survival, Resilience and Redemption) με βάση το μότο του «Αν αντέξω, θα τα καταφέρω», το οποίο και κυκλοφόρησε το 2010.

«Κλείνοντας το τηλέφωνο, εκείνη την ημέρα, την πρώτη από πολλές που θα περνούσα παρέα με τον Λούι, αυτό που με τραβούσε περισσότερο από την ιστορία που είχα ακούσει ήταν ο άνθρωπος που την είχε βιώσει»
συνέχισε η σκηνοθέτρια. «Αυτό που έκανε τον Λούι μοναδικό και τη ζωή του να μας συγκινεί όλους, δεν ήταν όλα όσα τράβηξε, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τα αντιμετώπισε. Για εκείνον, η οδύσσειά του ήταν ένα δώρο, ένα μάθημα του πώς αντέχει κανείς τα δεινά της ζωής και φτάνει στην ευτυχία. Αυτό που εύχεται είναι να δούμε όλοι στη ζωή μας αυτό που συνειδητοποίησε εκείνος για τη δική του. Η ζωή του είναι ένα δώρο για εμάς».

Ωστόσο, χρειάστηκε να περάσει αρκετός καιρός ώστε η Τζολί να πείσει τόσο το στούντιο όσο και τον Ζαμπερίνι (ο οποίος πέθανε εφέτος τον Ιούλιο) ότι μπορούσε να σκηνοθετήσει με έμπνευση τη ζωή του και να αποτυπώσει πόσο επική ήταν. Και τελικά τα κατάφερε με την πολύτιμη βοήθεια των αδελφών Τζόελ και Ιθαν Κοέν, που δέχτηκαν να ασχοληθούν με το σενάριο, πράγμα σπάνιο για εκείνους.
πότε & πού:
Η ταινία «Ανίκητος» θα προβάλλεται στις αίθουσες από την Πρωτοχρονιά του 2015.

HeliosPlus