Σε κατηγορηματική διάψευση των πληροφοριών που είδαν το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη και ήθελαν τον σκελετό που βρέθηκε στον αρχαίο τάφο της Αμφίπολης να ανήκει σε γυναίκα, 54 ετών, προχώρησε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η μελέτη του σκελετικού υλικού ανατέθηκε σε ομάδα ειδικών επιστημόνων του ΑΠΘ και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.

Τα αποτελέσματα τηςμακροσκοπικής μελέτης του οστεολογικού υλικού ως προς το φύλο, την ηλικία και το ανάστημα του νεκρού θα ανακοινωθούν εντός του Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως ο σκελετός βρέθηκε αποσπασματικός και σε πληρότητα σχεδόν 100%, κατά την έρευνα στο τεχνητό όρυγμα του τρίτου θαλάμου (τέταρτου χώρου) του τάφου.

Το κρανίο βρέθηκε εκτός του ορύγματος, ενώ ακριβώς έξω από το όρυγμα βρέθηκε η κάτω γνάθος. Εντοπίστηκαν επίσης οστά από τα χέρια, τα πόδια και τη σπονδυλική στήλη, αλλά η λεκάνη που θα μπορούσε να δείξει το φύλο του νεκρού βρέθηκε διαμελισμένη.

Διετές ερευνητικό πρόγραμμα

Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε, επίσης, την έναρξη διετούς προγράμματος με στόχο να διερευνηθεί το ανθρωπολογικό, κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο του πληθυσμού της Αμφίπολης.

Η έρευνα, της οποίας τα αποτελέσματα θα είναι γνωστά σε περίπου 20 μήνες, περιλαμβάνει την ολιστική προσέγγιση ενός δείγματος τριακοσίων περίπου σκελετών, που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης και καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο από το 1000 π.Χ έως 200 π.Χ.