Το εορταστικό πρόγραμμα προβολών για παιδιά από 5 έως 15 ετών Kids and Docs παρουσιάζει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το Exile Room από τις 26 έως τις 30 Δεκεμβρίου και στις 2 και 3 Ιανουαρίου 2015. Θα προβληθούν ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ και κινουμένων σχεδίων με στόχο την μύηση παιδιών και εφήβων σε έναν νέο, πολύχρωμο κόσμο όπου η φαντασία συναντά την πραγματικότητα και το ντοκιμαντέρ μεταμφιέζεται σε κινούμενο σχέδιο για να σας δείξει τον κόσμο από μια διαφορετική οπτική γωνία.
Δυο ντοκιμαντέρ και δύο ταινίες κινουμένων σχεδίων αποτελούν τον κορμό του αφιερώματος: πρώτος σταθμός είναι η Κίνα με τα «Παιδιά του Δράκου» («Drachenmädchen», 2012) του Ίνιγκο Βεστμάιερ, ένα ντοκιμαντέρ που μυεί τον θεατή στα μυστικά του Κουνγκ Φου μέσα από την αφήγηση τριών κοριτσιών που αφήνουν τις οικογένειές τους για να φοιτήσουν στην πιο φημισμένη σχολή του είδους. Ο δεύτερος σταθμός είναι στην Ελλάδα με το «Zorro ο Γάτος» (2010) της Σελάνα Βροντή όπου πρωταγωνιστεί ένας ασπρόμαυρος ψιψίνος με έντονη προσωπικότητα.
Στα κινούμενα σχέδια το Kids & Docs επέλεξε το «Κορίτσι με το Παράξενο Όνομα» («Anina», 2013) του Αλφρέδο Σόδεργιτ, επίσημη πρόταση της Ουρουγουάης για τo Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2014. Η ταινία ακολουθεί τη μικρή Ανίνα, το κορίτσι με το πιο παράξενο όνομα στον κόσμο (το Aνίνα διαβάζεται και ανάποδα), κάτι που αποτελεί διαρκή αφορμή για πειράγματα στο σχολείο. Tο «Θεία Χίλντα!» («Tante Hilda!», 2013), των Γάλλων Μπενουά Σιε και Ζακ-Ρεμί Ζιρέρ είναι ένα ξέφρενο και εξαιρετικά επίκαιρο οικολογικό παραμύθι με κεντρική ηρωίδα μια κοπέλα που έχει κατασκευάσει ένα απέραντο θερμοκήπιο, όπου συγκεντρώνει σπάνια και απειλούμενα φυτά από όλο τον κόσμο. Όταν μια εταιρεία βγάζει στην αγορά μια ποικιλία γενετικά μεταλλαγμένων δημητριακών που απειλούν να καταβροχθίσουν τα πάντα, η εκκεντρική φυσιοδίφης είναι η μόνη που μπορεί να εναντιωθεί στα σατανικά τους σχέδια.
Δίπλα στις τέσσερις αυτές μεγάλου μήκους ταινίες, το Kids & Docs θα προβάλλει επίσης μια συλλογή μικρού μήκους ταινιών animation και ντοκιμαντέρ (αλλά και ένα νέο είδος που παντρεύει τα δύο παραπάνω!) από ολόκληρο τον κόσμο. Χωρισμένες σε τρεις ενότητες, ανά ηλικιακή ομάδα (5-9, 10-13 και 13-15 ετών), οι προβολές θα ακολουθούνται καθημερινά από εργαστήρια animation για τους μικρούς μας φίλους, ειδικά σχεδιασμένα για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Στα οποία διδάσκουν η εικαστικός/εκπαιδευτικός Χριστίνα Ντεπιάν και ο media artist και animator Μπάμπης Αλεξιάδης.
Χρήσιμες πληροφορίες
>Οι προβολές θα οραγματοποιηθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας (Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134 –136, Μετρό Κεραμεικός) και θα ξεκινούν στις 15:00. Τα εργαστήρια ξεκινούν στις 16:30 και διαρκούν δύο ώρες.
>Το εισιτήριο για κάθε προβολή κοστίζει 5 ευρώ, ενώ η προβολή και το εργαστήριο μαζί προσφέρονται στην τιμή των 7 ευρώ
>Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι περιορισμένη και γίνεται κατόπιν δήλωσης στο τηλέφωνο του Exile Room 210 3223394 και στο workshops.exile@gmail.com, καθημερινά 11πμ-3μμ
>Κάθε εργαστήριο είναι αυτοτελές και κάθε παιδί δικαιούται να παρακολουθήσει μόνο ένα. Ο μέγιστος αριθμός συμμετοχής ανά ημέρα είναι 12 παιδιά.
Κάθε εργαστήρια απευθύνεται σε διαφορετική ηλιακή ομάδα, ως εξής: Σάββατο 27/12, Ε+ΣΤ Δημοτικού, Κυριακή 28/12 Γ+Δ Δημοτικού, Δευτέρα 29/12 ΣΤ Δημοτικού, Α+Β Γυμνασίου, Τρίτη 30/12 Α+Β Δημοτικού, Παρασκευή 2/1 Α+Β+ Γυμνασίου, Σάββατο 3/1 ΣΤ Δημοτικού Α+Β Γυμνασίου