Το Ζαγόρι θα αποτελέσει την επίσημη πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ένταξη, για πρώτη φορά, ενός ελληνικού Πολιτιστικού Τοπίου στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Τα Πολιτιστικά Τοπία επιλέγονται λόγω της ιδιαίτερης, οικουμενικής τους σημασίας, της αντιπροσωπευτικότητάς τους όσον αφορά καθορισμένες γεω-πολιτισμικές περιοχές, καθώς και λόγω της ικανότητάς τους να εκπροσωπήσουν τα ουσιαστικά και διακριτά πολιτισμικά στοιχεία τέτοιων περιοχών. Το Ζαγόρι βρίσκεται εδώ και δυο χρόνια στον Ενδεικτικό Κατάλογο Πολιτιστικών Αγαθών του διεθνούς οργανισμού, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση γα την εγγραφή στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

«Το Ζαγόρι συνδυάζει την απαράμιλλη φυσική ομορφιά και την ανθρώπινη παρέμβαση σε απόλυτη αρμονία, τόνισε ο υπουργός πολιτισμού κ. Κώστας Τασούλας σε σύσκεψη που έγινε σήμερα στο ΥΠΠΟΑ με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματέως κυρίας Λίνας Μενδώνη, των κυριών Ευγενίας Γερούση και Σταυρούλας Φωτοπούλου και άλλων στελεχών του ΥΠΠΟΑ, του Δημάρχου Ζαγορίου κ. Βασίλη Σπύρου και εκπροσώπων τοπικών φορέων, καθώς και της Προέδρου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς κυρίας Σοφίας Στάικου.Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς «θα είναι χορηγός, αλλά θα σταθεί και αρωγός για τη στοιχειοθέτηση της μελέτης και θα συνδράμει την επιστημονική της αρτιότητα» είπε ο κ. Τασούλας.
Και συνέχισε: «Η ένταξη στον Κατάλογο της UNESCO συνεπάγεται για έναν τόπο παγκόσμια αναγνωρισιμότητα και περαιτέρω τουριστική αξιοποίηση. Επιπλέον, δίχως να προϋποθέτει άλλες υποχρεώσεις, καθιστά απαραίτητη την εγρήγορση και τη φροντίδα για τη διατήρηση ακριβώς των χαρακτηριστικών που θα έχουν συμβάλει στη διάκριση αυτή. Τέτοια, εξάλλου, μπορεί και πρέπει να είναι η απάντηση της Ελλάδας στην κρίση: η προβολή της ποιότητας. Το Ζαγόρι διαθέτει ποιότητα και την αναδεικνύει».