Mετά 14 χρόνια «επίσημης» παρουσίας στη μουσική σκηνή δεν έχει κάποιος να αποδείξει και πάρα πολλά πράγματα. Ο,τι έχει κάνει, ό,τι έχει τραγουδήσει και κυρίως η επαφή του με τον κόσμο αποτελούν το καλύτερό του διαβατήριο για να συνεχίσει να παράγει το έργο του.

Ο Θοδωρής Κοτονιάς με τα Μακρινά Ξαδέρφια ξεκίνησαν το ταξίδι τους στη μουσική και το τραγούδι εκεί γύρω στο 2000. Το 2003 το συγκρότημα κυκλοφόρησε την πρώτη δισκογραφική του δουλειά «Αποδοχή κληρονομιάς». Στα τέλη του 2004 κυκλοφόρησε η επόμενη δουλειά με τίτλο «Περιμένοντας το Θείο». Με ανανεωμένο και πιο ηλεκτρικό ήχο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον στίχο. Στις αρχές του 2007 παρουσιάζουν την τρίτη τους δουλειά «Καλό ταξίδι». Η Μελίνα Κανά, ο Ψαραντώνης, η Σοφία Παπάζογλου, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης και ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος είναι οι φίλοι-επισκέπτες της παρέας του Θοδωρή Κοτονιά. Στις αρχές Μαΐου του 2014 κυκλοφόρησε και η τέταρτη δισκογραφική δουλειά, με τίτλο «Τα κλειδιά». Το ομώνυμο τραγούδι είναι από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τελευταίων ετών και ο Θοδωρής Κοτονιάς μαζί με τα «Μακρινά Ξαδέρφια» του εμφανίζεται για τρεις Πέμπτες στον Σταυρό του Νότου. Αρχή από τις 27 Νοεμβρίου και μαζί του στο οι Ειρήνη Τουμπάκη, Ελενα Αναγιώτου

Ο Θοδωρής Κοτονιάς στην συνέντευξη που παραχώρησε στο tovima.gr πιστοποίησε ότι είναι αυτό που τραγουδάει. Ενας καλλιτέχνης – δημιουργός που όλα αυτά τα χρόνια έχει χαράξει και ακολουθεί την προσωπική του πορεία, αδιαφορώντας για τα «πρέπει» και πάντα έτοιμος να μοιραστεί απλόχερα ό,τι κουβαλά στις αποσκευές του. «Η μουσική είναι ψυχοθεραπεία» λέει ο ίδιος και συνεχίζει: «λίγα έχουν μείνει που μας βοηθούν άλλωστε να περνάμε καλά. Εμείς στον Σταυρό στήνουμε μια παράσταση όπου όλοι – πάνω και κάτω από τη σκηνή – ακούμε και συμμετέχουμε. Να περάσουμε καλά, να ενωθούμε μέσω της μουσικής και του τραγουδιού, χα τραγουδήσουμε, να χορέψουμε και ενίοτε να κλάψουμε και λίγο. Και το κλάμα καλό είναι αν προέρχεται ιδίως από πραγματικό πόνο… Λειτουργεί ως καθαρτικό».

Ενώ η ζωή ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια τρέχει με το στροφόμετρο στα κόκκινα ο Θοδωρής Κοτονιάς, ξέρει και πώς να στρίβει και κυρίως πώς να πατάει φρένο. «Για κάποιο λόγο ‘’Τα κλειδιά’’ έχουν κάνει επιτυχία ενδεχομένως για κάποιο λόγο. Δεν έχει πάντα σημασία αν ένα τραγούδι είναι καλό ή κακό σημασία έχει αν και πως περνάει στο κοινό. Εν προκειμένω το τραγούδι αυτό αρέσει σε ένα πολύ ευρύ φάσμα ακροατηρίου και να σκεφτείς ότι είχε γραφτεί δύο χρόνια πριν γίνει γνωστό. Σήμερα υπάρχει υπερπληθώρα προσφοράς τραγουδιών. Δεν σου φτάνει μια ζωή για να ακούσεις όλα τα τραγούδια που υπάρχουν για παράδειγμα στο youtube. Αυτό σημαίνει ότι όλα γίνονται πολύ γρήγορα. Και η επιτυχία γρήγορα έρχεται και γρήγορα φεύγει».

Ο Θοδωρής Κοτονιάς, γνωρίζει ότι τα τραγούδια του όπως και αυτά πολλών άλλων συναδέλφων του δεν είναι για τα λαϊκά κέντρα, για να το ρίξεις έξω. Αλλά δεν φαίνεται διατεθειμένος να αλλάξει ρότα. «Είναι λίγο ‘’προβληματικά’’. Ο κόσμος έχει την τάση να αποφεύγει τα προβλήματα του. Βλέπει τηλεόραση στον καναπέ του για να αποφύγει το πρόβλημά του. Γι αυτό και πολλοί στρέφονται προς τα μαγαζιά εκείνα που χρησιμοποιούν τη μουσική ως εκτόνωση. Να γκομενίσει, να ανέβει στο τραπέζι να χορέψει… Να κινηθούν όλα γύρω από την καψούρα και όχι τον έρωτα».

Ισως όλο αυτό να έχει σχέση και με την ευδαιμονία των προηγούμενων ετών. «Υποκύψαμε και ψαρώσαμε με το εύκολο χρήμα. Και επίσης από την στιγμή που είχαμε οτιδήποτε θέλαμε χορτάσαμε το σώμα και όχι την ψυχή. Τελικά, τα έχουμε κάνει όλα και τίποτα» .

Τα Μακρινά Ξαδέρφια όλα αυτά τα χρόνια είναι μια μεγάλη παρέα. Μια παρέα που μπαίνουν και βγαίνουν … ξαδέρφια ανάλογα με τις εποχές και την διάθεση της στιγμής και της εποχής. «Είμαστε μια μπάντα στα τρία. Τα Μακρινά Ξαδέρφια είναι πολλά άτομα». Για αυτό και οι συνθέσεις τους τα έχουν όλα. Από την Ανατολή και την παράδοση έως το ροκ και την Δύση. Πάνω σε αυτούς τους δρόμους θα βρεθεί και το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν τις τρεις Πέμπτες στον Σταυρό του Νότου. Τρεις παραστάσεις με τραγούδια δικά του, και άλλα, διαλεγμένα της καρδιάς από τα βουνά ως τη θάλασσα, από την Ανατολή ως τη δύση και από τη σκοτεινή ως τη φωτεινή πλευρά της ζωής μας. Σιγοτραγουδίσματα ψυχής, και διονυσιακές εξάρσεις, καριώτικοι, καραγκούνες και φανκιές, με βιολιά κλαρίνα και ηλεκτρικές κιθάρες, στη γνώριμη ζεστή ατμόσφαιρα αυτής της παρέας που καταλήγει από τη μυσταγωγία… στο πανηγύρι. Ο στόχος για αυτά τα τρία live ένας και απλός: «να γίνουμε όλοι μια παρέα. Να σιγοτραγουδήσουμε και να ρίξουμε και έναν ικαριώτικο. Όπως γινόταν στο χωριό του πατέρα μου, το Λιδωρίκι. Εκεί μετά το επιτραπέζιο τραγούδι και μετά δυο τρία κρασιά το έριχναν στον χορό. Όπως άλλωστε γίνεται παντού στην Ελλάδα». Παντού;

INFO
Από Πέμπτη 27 Νοεμβρίου για 3 Πέμπτες
Παίζουν οι μουσικοί:
Νίκος Βερύκκοκος (βιολί)
Νίκος Γεωργουσάκης (κιθάρες)
Διονύσης Θεοδώσης (κλαρίνο)
Κώστας Μαυριδάκης (ηλεκτρικό μπάσο)
Θοδωρής Παπαστάθης (τύμπανα)

Σταυρός του Νότου Plus
Φραντζή 14, Νέος Κόσμος
τηλ: 2109226975
Ωρα έναρξης: 10.00μμ
Είσοδος στο μπάρ: 10€ με μπύρα ή κρασί