Τους γνωρίσαμε το 2005, όταν η πρώτη από τις τέσσερις έως σήμερα ταινίες κινουμένων σχεδίων της Dreamworks Animation «Μαδαγασκάρη» άνοιξε στις αίθουσες προκαλώντας μεγάλη αίσθηση για το χιούμορ αλλά και τη φιλοζωική τρυφερότητά της. Ανάμεσα στα ζώα του Ζωολογικού Κήπου της Νέας Υόρκης που την κοπάνησαν για να ζήσουν τη μεγάλη περιπέτεια σε μακρινά νησιά (όχι πάντα υπό τις καλύτερες συνθήκες) βρέθηκαν και τέσσερις πιγκουίνοι, οι οποίοι συχνά έκλεβαν την παράσταση.
Ο Σκίπερ, ο Κοβάλσκι, ο Ρίκο και ο Στρατιώτης, σούπερ κατάσκοποι, ικανοί να δίνουν αποτελεσματικές λύσεις σε όποιο πρόβλημα προέκυπτε, ήταν κατά κάποιον τρόπο η ψυχή όλων των ταινιών. Μάλιστα, το γεγονός ότι η σκανδαλιάρικη τετράδα έπαιξε ρόλο-κλειδί σε όλες τις ταινίες της «σειράς» ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους σήμερα επιστρέφει στις αίθουσες με μια ταινία που αφορά αυτή και μόνο αυτή την τετράδα.

Στους τρισδιάστατους «Πιγκουίνους της Μαδαγασκάρης», λοιπόν, που ανοίγουν την ερχόμενη Πέμπτη στις αίθουσες, οι πολυταξιδεμένοι φτερωτοί πράκτορες αναλαμβάνουν την κατατρόπωση του μοχθηρού δόκτορος Οκτάβιου Μυαλάτη, ο οποίος στοχεύει να υλοποιήσει όλα τα καταστροφικά σχέδιά του για να εξαφανίσει τον κόσμο: Ανταρκτική, Βενετία, Σανγκάη, Νέα Υόρκη, Κεντάκι αλλά και η έρημος.
Ο χαρακτήρας του κάθε πιγκουίνου βέβαια είναι που κάνει τη διαφορά. «Το πιο ξεκάθαρο χαρακτηριστικό των πιγκουίνων, εκείνο που προσδιορίζει παραδοσιακά τους αξιολάτρευτους φτερωτούς μας ήρωες σε κάθε ταινία, είναι οι ξεχωριστές και ιδιαίτερα ισχυρές προσωπικότητές τους» είπε ο Ερικ Νταρνέλ που μαζί με τον Σάιμον Σμιθ σκηνοθέτησαν την ταινία.
Πράγματι, γεννημένος ηγέτης της ομάδας είναι ο Σκίπερ, ο θεματοφύλακας της παρέας, υπεύθυνος για την τήρηση του αυστηρού πιγκουινοκώδικά τους. Ως βρετανός στρατιωτικός της παλιάς σχολής απαιτεί αφοσίωση, υπακοή και απόλυτη τήρηση της τάξης και πειθαρχία. Δεξί του χέρι ο Κοβάλσκι, ο εγκέφαλος της πιγκουινοομάδας, ο τύπος που μπορεί να προσφέρει λύσεις σε κάθε φαινομενικά άλυτο πρόβλημα.
Το τρίτο μέλος της ομάδας είναι ο Ρίκο, ο οποίος ζει και αναπνέει για να ανατινάζει πράγματα. Υπό προσεκτική επιτήρηση και με σχετικά σφιχτή παρακολούθηση για να μην ξεφεύγει, ο Ρίκο είναι ένα φοβερά αποτελεσματικό όπλο, αν τον αφήσεις όμως έστω και λίγο από την προσοχή σου μπορεί κάλλιστα να τινάξει τα πάντα στον αέρα! Τέλος, την υπερομάδα συμπληρώνει ο Στρατιώτης. Αν και ο πιο μικρόσωμος όλων, έχει τη μεγαλύτερη καρδιά. Είναι πάντα έτοιμος και διψασμένος για νέες προκλήσεις, τις περισσότερες φορές όμως η ομάδα τον παραμερίζει γιατί στο μυαλό τους ο Στρατιώτης είναι πάντα ένα «μωρό».
Κατά μία έννοια η παρέα των «Πιγκουίνων» αντανακλά την παραδοσιακή κινηματογραφική ομάδα όπως την έχουμε γνωρίσει μέσα από τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Η ομάδα έχει κάτι από την «A-Team», το ντουέτο Σκίπερ – Κοβάλσκι θυμίζει κάπως τους Κάπτεν Κερκ – Μίστερ Σποκ στο «Star Trek», ενώ οι παλαβομάρες των θηλαστικών παραπέμπουν στα κατορθώματα των αδελφών Μαρξ.
Εξίσου ενδιαφέρων όμως είναι και ο χαρακτήρας του βασικού «κακού» της ιστορίας, του δρα Οκτάβιου Μυαλάτη, αναγνωρισμένου γενετιστή, λάτρη του τυριού (το μόνο κοινό στοιχείο με τους πιγκουίνους) και γνωστού δωρητή σε εράνους που πραγματοποιούνται τακτικά. Ο Οκτάβιος κρύβει μέσα του το μοχθηρό χταπόδι που ονομάζεται Ντέιβ και ως Ντέιβ νιώθει μια ασυγκράτητη μνησικακία για τους πιγκουίνους. Το γιατί το αφήνουμε να το δείτε μόνοι σας. Πάντως οι σκηνοθέτες δήλωσαν ότι με τον Οκτάβιο/Ντέιβ είχαν την επιθυμία να δημιουργήσουν έναν αντίπαλο τον οποίο το κοινό δεν θα μπορούσε εύκολα να ξεχάσει. Κάτι σαν τους «κακούς» στις ταινίες Τζέιμς Μποντ.

πότε & πού:
Η ταινία «Πιγκουίνοι της Μαδαγασκάρης» θα προβάλλεται στις αίθουσες από την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου σε διανομή Odeon.

HeliosPlus