Η Κανά στον Σταυρό του Νότου
Μια σειρά εμφανίσεων ξεκινά η Μελίνα Κανά μαζί με τον «Γόη του Θησείου» από την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου και κάθε Παρασκευή στον Σταυρό του Νότου Club. Η Μελίνα μάς ξανασυστήνεται μέσα από τη συνεργασία της με μια ευφάνταστη και ταλαντούχα μπάντα που επεμβαίνει με δημιουργικότητα και πολλή φαντασία στα γνωστά και αγαπημένα τραγούδια της αλλά και σε απροσδόκητες διασκευές. Τη Μελίνα Κανά και τον «Γόη του Θησείου» ενισχύει με τη φωνή του ο Πέτρος Μάλαμας. Στις 22.30. Η συνεργασία, που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο, δεν σταματά στις συναυλίες της Παρασκευής. Μαζί ετοιμάζουν και ένα άλμπουμ στο οποίο περιλαμβάνονται διασκευές του ρεπερτορίου της, καθώς και καινούργια από τους Αλκίνοο Ιωαννίδη, Γιώργο Καζαντζή, Σωκράτη Μάλαμα και Πάνο Μανουηλίδη.
ΘΕΑΤΡΟ

Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα;
Στο θέατρο Θησείον θα παίζεται εφέτος το έργο του Σάιμον Στίβενς που βασίζεται στο μπεστ σέλερ του Μαρκ Χάντον «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα;». Η παράσταση, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία την περασμένη χρονιά, επιστρέφει, πάντα στη σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά και με τον Μάνο Καρατζογιάννη στον ρόλο του Κρίστοφερ. Παίζουν: Ανατολή Αθανασιάδου, Χρήστος Ευθυμίου, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Θεοδώρα Μαστρομηνά. Η μετάφραση είναι της Μ. Δαλαμάγκα-Καλογήρου. Πρεμιέρα την Τετάρτη στις 21.00. Κάθε Τετάρτη (21.00) και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 17.00.


Ενας γλυκός… φόνος στου Φιλοπάππου

Μια διαφορετική εμπειρία περιμένει τους θεατές του Πρόχειρου Θεάτρου κάθε Κυριακή στις 7.30 στον ιδιαίτερο χώρο της οδού Φιλοπάππου 39. Το έργο του Δημήτρη Χατζή «Το φονικό της Ιζαμπέλας Μόλναρ» φωτίζεται εδώ αλλιώτικα. Μετά το τέλος της κάθε παράστασης οι θεατές βουτούν το ψωμί τους σε εκλεκτό κρασί και μοιράζονται τις σκέψεις τους. Εξαιτίας των λιγοστών θέσεων καλό θα είναι να μεριμνάτε για κρατήσεις στον αριθμό 210 9230.918 (11.00-14.00 ) και στον ιστότοπο http://www.hellenicculture.org. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Δέσποινα Γκάτζιου. Πρωταγωνιστούν οι Ειρήνη Ράπτη και Δέσποινα Γκάτζιου.
ΘΕΑΤΡΟ

Φασμπίντερ στο Εθνικό

«Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ» του Φασμπίντερ σε σκηνοθεσία και κοστούμια της Αντζελας Μπρούσκου με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη είναι η νέα παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου. Στη σκηνή του Μικρού Rex – Κατίνα Παξινού. Σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα. Παίζουν επίσης: Ρίκα Διαλυνά, Γιούλικα Σκαφιδά, Παρθενόπη Μπουζούρη, Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου. Παραστάσεις: Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο στις 18.00 και στις 21.00 και Κυριακή στις 19.00.
Πρεμιέρα για τους blitz

Με τον τίτλο «Vanya, δέκα χρόνια μετά», η ομάδα blitz προτείνει μια παράσταση εμπνευσμένη από τον «Θείο Βάνια» του Τσέχοφ, στο Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου. Σκηνές από το τσεχοφικό έργο αλλά και πρωτότυπα κείμενα διαστρεβλώνουν την τυπική συνέχεια του έργου και δημιουργούν ένα νέο περιεχόμενο, έναν νέο τόπο και μια νέα ιστορία. Με τον τρόπο αυτόν η ομάδα γιορτάζει και τα δικά της δεκάχρονα. Παίζουν: Γιώργος Βαλαής, Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής. Η πρεμιέρα θα δοθεί την Πέμπτη στις 21.15. Παραστάσεις κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 20.00 και Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο στις 21.15.
«Το θείο τραγί»

Το έργο του Γιάννη Σκαρίμπα σε σκηνοθεσία Αρη Μπινιάρη παίζεται στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων Λευτέρης Βογιατζής. Με τον Αρη Μπινιάρη και δύο μουσικούς. Από Τετάρτη ως Κυριακή στις 21.00.
ΟΠΕΡΑ


«Φόνισσα» από την ΕΛΣ

Η όπερα «Φόνισσα» του Γιώργου Κουμεντάκη παρουσιάζεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη). Βασισμένη στο ομότιτλο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το ποιητικό κείμενο υπογράφει ο Γιάννης Σβώλος, η μουσική διεύθυνση είναι του Βασίλη Χριστόπουλου, η σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη, τα σκηνικά του Πέτρου Τουλούδη ο οποίος συνυπογράφει τα κοστούμια από κοινού με την Ιωάννα Τσάμη. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ερμηνεύουν σε διπλή διανομή η Ειρήνη Τσιρακίδου και η Τζούλια Σουγλάκου. Σήμερα Κυριακή και στις 26/11, στις 20.00.
ΜΟΥΣΙΚΗ


Δυο μουσικά παραμύθια

H Kρατική Ορχήστρα Αθηνών αφηγείται στο κοινό μουσικά το παραμύθι του Χιονάνθρωπου με τη μουσική που έγραψε ο Χάουαρντ Μπλέικ αλλά και έξι μικρές ιστορίες από τη «Μάνα Χήνα» του Μορίς Ραβέλ. Συμμετέχει ο Νέστωρ Γερμανός (boy soprano). Αφήγηση: Παναγιώτα Βλαντή. Την ΚΟΑ διευθύνει η Φαίδρα Γιαννέλου. Στις 30/11 στις 11.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης).
Μπλουζ στο Μετς

O James – Boo Boo – Davis είναι ένας μαχητής της ζωής και του blues, ανήκοντας στην τελευταία ίσως από τις γενιές μουσικών που γράφουν και παίζουν το μουσικό αυτό είδος που πηγάζει από την καθημερινότητα και τις δυσκολίες της σκληρής ζωής στο Δέλτα του Μισισιπή, περιοχή από την οποία και κατάγεται. Από τις 28 Νοεμβρίου ως και την 1η Δεκεμβρίου θα δώσει τις «μάχες» του με το ελληνικό κοινό στη σκηνή του τζαζ κλαμπ Half Note. Ωρα έναρξης: 22.30.
ΒΙΒΛΙΟ


Ο Ιαν Ράνκιν στην Αθήνα

Ο σκωτσέζος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Ιαν Ράνκιν θα συναντήσει τους έλληνες αναγνώστες του την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου, στις 9.00 μ.μ., στο Public Συντάγματος στην Αθήνα, και την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου, στις 7.00 μ.μ., στο Public της Τσιμισκή (Τσιμισκή 24 -Μητροπόλεως 33) στη Θεσσαλονίκη. Για τα βιβλία του και τον επιθεωρητή του Τζον Ρέμπους θα μιλήσουν μαζί του στην Αθήνα οι δημοσιογράφοι Παναγιώτης Μένεγος και Σταύρος Διοσκουρίδης και η μεταφράστρια των βιβλίων του Βάσια Τζανακάρη και στη Θεσσαλονίκη ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καραθάνος.
Βραβείο και ερωτήσεις

Με αφορμή την απονομή του βραβείου The Athens Prize for Literature στον Αντονι Μάρα ο αμερικανός συγγραφέας θα έρθει στην Αθήνα για να παραστεί στην απονομή του βραβείου τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου, στις 7.00 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) ενώ την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου, στις 8.00 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24, Αθήνα), θα συνομιλήσει με τον μεταφραστή του βιβλίου Αχιλλέα Κυριακίδη και τον φιλόλογο-κριτικό λογοτεχνίας Αριστοτέλη Σαΐνη και θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού.
ΕΚΘΕΣΗ


Διαθλάσεις ενός μύθου

Ως τις 12/1/2015 θα διαρκέσει η εικαστική έκθεση με τίτλο «Διαθλάσεις ενός μύθου» της Ξανθίππης Σκαρπιά-Χόιπελ, ομότιμης καθηγήτριας της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ και προέδρου του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για 43 έργα σε μεικτή τεχνική εμπνευσμένα από τον μύθο του Αδάμ και της Εύας.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ


Ημερίδα για τη διαφθορά

Η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολή Μωραΐτη πραγματοποιεί ημερίδα την Πέμπτη (18.30) με θέμα «Μορφές διαφθοράς στον σύγχρονο κόσμο» –στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48). Με τη συμμετοχή των: Δημοσθένη Κοκκινίδη, Χριστίνας Τρεμόντι, Δημήτρη Σωτηρόπουλου, Σωτήρη Μανωλόπουλου, Παναγή Παναγιωτόπουλου, Βασίλη Καρύδη, Βίκυς Βασιλαντωνοπούλου και Γιάννη Ανδρουλάκη. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ