Τον Αύγουστο του 2010 το αμερικανικό περιοδικό Time ύμνησε τον Τζόναθαν Φράνζεν ως «μεγάλο αμερικανό συγγραφέα» στο εξώφυλλό του. «Δεν είναι ο πιο πλούσιος, ούτε πιο διάσημος. Οι χαρακτήρες του δεν επιλύουν μυστήρια, δεν έχουν μαγικές ικανότητες, ούτε ζουν στο μέλλον» συνέχιζε τότε το περιοδικό.
«Όμως στο μυθιστόρημά του «Ελευθερία» μας δείχνει πώς ζούμε σήμερα», γεγονός που ενθουσίασε, μεταξύ άλλων, και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Τόσο εκείνο, το τέταρτο μυθιστόρημά του δηλαδή, όσο και «Οι διορθώσεις» που προηγήθηκαν (National Book Award, 2001) συνέβαλαν στην ευρύτερη αποδοχή και την επέκταση της φήμης του 55χρονου αμερικανού συγγραφέα.
Οι αναγνώστες του Τζόναθαν Φράνζεν πάντως, οι οποίοι αυξάνονται και πληθύνονται, δεν θα χρειαστεί να περιμένουν μια δεκαετία –η συχνότητα με την οποία ο ίδιος συνήθιζε να εκδίδει ως σήμερα –για το επόμενο μυθιστόρημά του· το νέο, πέμπτο κατά σειρά, υπό τον τίτλο «Purity» (Αγνότητα) αναμένεται να κυκλοφορήσει το ερχόμενο φθινόπωρο, τον Σεπτέμβριο του 2015. Ο συγγραφέας, βέβαια, έχει εκδώσει εν τω μεταξύ βιβλία δοκιμίων, όχι όμως μυθοπλασία.
Όπως δήλωσε στους New York Times o Τζόναθαν Γκαλάσι, πρόεδρος και εκδότης του μεγάλου νεοϋορκέζικου οίκου Farrar, Straus & Giroux, πρόκειται για «ένα αμερικανικό έπος που καλύπτει πολλές γενιές, διατρέχει πολλές δεκαετίες και απλώνεται σε πολλές ηπείρους». Το βιβλίο, όπως συνέχισε ο ίδιος, διαφοροποιείται μάλιστα υφολογικά σε σχέση με τα προηγούμενα καθώς δεν πρόκειται «για ρεαλισμό με την αυστηρή έννοια του όρου» αλλά υπάρχει και ένα μυθικό υπόστρωμα στην όλη ιστορία.
«Το μυθιστόρημα οργανώνεται γύρω από μια νεαρή γυναίκα ονόματι Πιούριτι Τάιλερ ή απλώς Πιπ (σ.σ. έτσι ονομάζεται ο ορφανός ήρωας στις «Μεγάλες Προσδοκίες» του Τσαρλς Ντίκενς) η οποία δεν γνωρίζει ποιός είναι ο πραγματικός της πατέρας και αναζητά την αληθινή του ταυτότητα. Η αφήγηση εκτυλίσσεται στις σύγχρονες Ηνωμένες Πολιτείες και φθάνει ως τη Λατινική Αμερική και την Ανατολική Γερμανία πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου» περιέγραψε την υπόθεση του βιβλίου ο Τζόναθαν Γκαλάσι.
Εντός του 2015, επίσης, αναμένεται η βιογραφία «Jonathan Franzen: The Comedy of Rage» (Τζόναθαν Φράνζεν: Η κωμωδία της οργής) του διερευνά «τις μεταμορφώσεις του ιδίου ως ατόμου και συγγραφέα». Το βιβλίο που έγραψε ο καθηγητής στο Σουάρθμορ Κόλετζ Φίλιπ Γουέινσταϊν περιλαμβάνει και μια ανάλυση του «Purity», καθώς η βιογραφία γράφτηκε με τη συγκατάθεση και τη συνεργασία του ίδιου του συγγραφέα.