Απονεμήθηκαν την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου τα Εθνικά Βραβεία Βιβλίου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για το έτος 2014.
Ο πρωτοεμφανιζόμενος Φιλ Κλέι, ένας βετεράνος πεζοναύτης των αμερικανικών δυνάμεων στον πρόσφατο πόλεμο του Ιράκ, αναδείχθηκε νικητής στην κατηγορία της μυθοπλασίας (fiction) για την πρώτη του συλλογή διηγημάτων υπό τον τίτλο «Redeployment» (The Penguin Press/ Penguin Group USA).
Ο συγγραφέας μεταφέρει τους αναγνώστες στην πρώτη γραμμή των πολεμικών επιχειρήσεων σε Ιράκ και Αφγανιστάν γράφοντας ιστορίες όπου διαπλέκονται η βαρβαρότητα και η πίστη, ο φόβος και η επιβίωση. Ο ίδιος καταδεικνύει τι ακριβώς συνέβη στα πεδία των μαχών και περιγράφει το εσωτερικό χάος των στρατιωτών που επέστρεψαν ζωντανοί στην πατρίδα τους.
Ο Έβαν Όζνος, μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού The New Yorker, απέσπασε το βραβείο στην κατηγορία non-fiction (μη μυθοπλαστικό αφήγημα) για το βιβλίο του «Age of Ambition: Chasing Fortune, Truth and Faith in the New China» (Farrar, Straus and Giroux) όπου διερευνά τον εν εξελίξει μετασχηματισμό της Κίνας σε παγκόσμια υπερδύναμη και τη σχέση ανάμεσα στην οικονομική πρόοδο και τον αυταρχισμό του καθεστώτος.
Η Τζάκελιν Γούντσον ήταν η νικήτρια στην κατηγορία της παιδικής –εφηβικής λογοτεχνίας (young’s people literature) για ένα έμμετρο βιβλίο αναμνήσεων υπό τον τίτλο «Brown Girl Dreaming» (Farrar, Straus and Giroux). Σ’ αυτό περιγράφει πώς μεγάλωσε ως Αφροαμερικανή στη Νότια Καρολίνα και τη Νέα Υόρκη στις δεκαετίες του 1960 και του 1970.
Το βραβείο ποίησης απονεμήθηκε στην Λουίζ Γκλουκ, μια από τις σημαντικότερες ποιήτριες στις ΗΠΑ σήμερα, για την πρόσφατη συλλογή της «Faithful and Virtuous Night» (Farrar, Straus and Giroux). Ποιήματα της ιδίας έχουν μεταφραστεί, κατά καιρούς, σε ελληνικά λογοτεχνικά περιοδικά.
Το σημαντικό Μετάλλιο Διακεκριμένης Συνεισφοράς στα Αμερικανικά Γράμματα απονεμήθηκε εφέτος στην 85χρονη Ούρσουλα Κ. Λε Γκεν, κορυφαία συγγραφέα της λογοτεχνίας του φανταστικού και της επιστημονικής φαντασίας στις ΗΠΑ.