Στη σύγχρονη συζήτηση περί της διάκρισης κράτους και Εκκλησίας η «εκκοσμίκευση» αποτελεί λέξη-κλειδί αλλά και όρο που προκαλεί αντιδράσεις στον πνευματικό κόσμο. Συνδεόμενη με την παρακμή των θρησκευτικών πεποιθήσεων και πρακτικών στις νεωτερικές κοινωνίες, σχετίζεται με τη μετατροπή της θρησκείας σε ιδιωτική υπόθεση και με τη χειραφέτηση πλευρών του δημόσιου βίου (του κράτους, της οικονομίας, της επιστήμης) από τη θρησκεία.

Το δίπολο πνευματικό – κοσμικό δεν καθορίζει όμως μονάχα τις σχέσεις Εκκλησίας και κράτους, αλλά διατρέχει όλα τα επίπεδα της κουλτούρας, από την πολιτική και την εκπαίδευση, μέχρι την τέχνη και την ιστορική μας κατανόηση.

Ωστόσο η σχέση των δύο πόλων δεν είναι μια σχέση αντιπαλότητας και αμοιβαίου αποκλεισμού αλλά μια διαλεκτική αλληλονοηματοδότηση, όπου ο κάθε πόλος επενεργεί στο εσωτερικό του άλλου. Η δαιμονοποίηση της εκκοσμίκευσης από μια αμιγώς «πνευματική» σκοπιά, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να λησμονεί την ιστορία της ίδιας της πνευματικότητας, που διαμορφώθηκε και διαμορφώνεται από τον αγώνα της εντός του κόσμου.

Το ζήτημα θα αναλυθεί στη συζήτηση με θέμα «Χριστιανισμός και εκκοσμίκευση» που πραγματοποιεί το ίδρυμα «Άρτος Ζωής» σε συνεργασία με το Megaron Plus, την Τρίτη 18 Νοεμβρίου, στις 7.00 μ.μ., στην αίθουσα MC2, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη). Για το θέμα θα μιλήσει ο μεταφραστής Θοδωρής Δρίτσας, μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος «Άρτος Ζωής». Τη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα συντονίσει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος «Άρτος Ζωής»

Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο συζητήσεων «Η θρησκεία στον σύγχρονο κόσμο». Η είσοδος είναι ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας, που διανέμονται από τις 5.30 μ.μ.

Η συζήτηση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), από την ιστοσελίδα https://www.grnet.gr/.